Τα νύχια έχουν χαρακτηριστεί καθρέφτης της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμα και σοβαρών νοσημάτων. Παρατηρώντας τα νύχια σας μπορείτε να κάνετε τσεκ απ στην υγεία σας.
Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κλπ., όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, στην περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του νυχιού, να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Τα θαμπά νύχια. Τα πολύ θαμπά νύχια μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι κάποιας σοβαρής ασθένειας όπως:
η αναιμία,
η καρδιακή ανεπάρκεια,
οι ηπατικές νόσοι και
κακή διατροφή
Τα άσπρα νύχια. Αν τα νύχια είναι άσπρα με σκούρα όρια μάλλον υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ, όπως ηπατίτιδα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις και το δέρμα το δακτύλων έχει μια κιτρινωπή χροιά.
Αν έχετε κάθετες ραβδώσεις στα νύχια σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες.
Η έλλειψη βιταμίνης Α, επίσης μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τρώτε περισσότερες τροφές με βιταμίνη Α, όπως λιπαρά ψάρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, σπαράγγια, καρότα, σκόρδο, σπανάκι και πατάτες
Οι κάθετες γραμμώσεις είναι οι γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του.
• Ύποπτο το ασετόν
Η συχνή χρήση του ασετόν ξηραίνει τα νύχια και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας με δροσερό νερό μετά τη χρήση του. Σύντομα η υφή των νυχιών σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.
• Μπορεί να φταίνε τα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό
Η συχνή επαφή με απορρυπαντικά και ζεστό νερό μπορεί να αλλοιώσει και την υφή των νυχιών, δημιουργώντας κάθετες γραμμές στην επιφάνειά τους.
• Μπορεί να τραυματιστήκατε
Oι κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών σας μπορεί να προκληθούν ακόμα και λόγω τραυματισμού.
• Είναι πιθανό να δυσλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, πέρα από ευθραυστότητα στα νύχια, ενδέχεται να δημιουργήσουν και κάθετες γραμμές.
Τα κίτρινα νύχια.
Η πιο συχνή αιτία για τα κίτρινα νύχια είναι η μυκητίαση. Όσο η μόλυνση χειροτερεύει τα νύχια αλλάζουν σχήμα, γίνονται πιο παχιά και σπάνε. Επίσης τα κίτρινα νύχια μπορεί να οφείλονται σε πιο βαριές ασθένειες όπως σε
ασθένειες του θυρεοειδούς,
των πνευμόνων,
στο διαβήτη και
στη ψωρίαση.
Επίσης γίνονται κίτρινα τα νύχια αν τα βάφετε με έντονα χρώματα. Τα βερνίκια σε έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ) και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, που θα υποχωρήσει αν αφήσετε τα νύχια σας άβαφα για ένα χρονικό διάστημα.
Ακόμα κίτρινα γίνονται από το τσιγάρο. Μήπως είστε μανιώδεις καπνιστές; Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων καπνίζουν πολύ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει, μετά την πάροδο όμως αρκετού χρόνου.
Το πράσινο χρώμα
• Συνήθης ύποπτος ένας μύκητας
Είναι πολύ πιθανό το πράσινο χρώμα των νυχιών σας να οφείλεται σε μύκητα του γένους Candida, οπότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας συστήσει θεραπεία.
• Μπορεί να φταίει ένα μικρόβιο
Ένα είδος μικροβίου, συγκεκριμένα η ψευδομονάδα, μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αλλοίωση στο χρώμα των νυχιών σας, το οποίο θα επανέλθει με την κατάλληλη θεραπεία.
Τα μπλε νύχια. Τα νύχια που έχουν μια μπλε-μωβ χροιά σημαίνουν ότι στο σώμα δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε λοίμωξη των πνευμόνων, δηλαδή στη πνευμονία. Επίσης ορισμένες καρδιοπάθειες μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ορισμένα καρδιακά προβλήματα μπορεί να συνδέονται επίσης με τα μπλε νύχια.
Τα ξεφλουδισμένα νύχια. Τα ξεφλουδισμένα νύχια που είναι ξηρά και εύθραστα συνδέονται με νόσο του θυρεοειδούς. Ο αποχρωματισμός των νυχιών είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο.
Τα Κυματιστά νύχια. Τα νύχια που είναι κυματιστά ή έχουν εντυπώματα, όπως του φλοιού του πορτοκαλιού, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της ψωρίασης ή μιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας.
Οι άσπρες κηλίδες στα νύχια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Για την στικτή λευκονυχία η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού, όπως από μανικιούρ, ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα. Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.
Εύθραυστα νύχια. Ξερά νύχια που σπάνε εύκολα ή διαχωρίζονται συνδέονται τις περισσότερες φορές με ασθένειες του θυρεοειδή. Εάν συνυπάρχει και κίτρινο χρώμα μάλλον πρόκειται για μυκητίαση.
Πρησμένο δέρμα γύρω από τα νύχια. Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια εμφανίζεται κόκκινο και πρησμένο, αυτό είναι γνωστό ως φλεγμονή της πτυχής των νυχιών. Κάποια μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και φλεγμονή της πτυχής των νυχιών.
Σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια, μαύρες κηλίδες...
• Συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό
Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι ένας τραυματισμός στο νύχι, που δημιουργεί εσωτερικό αιμάτωμα. Ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι αρκετός για να δημιουργηθούν μαύρες κηλίδες.
• Μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο
Αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου, ώστε να δικαιολογούνται οι μαύρες κηλίδες, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για κακόηθες μελάνωμα.
«Φαγωμένα» νύχια. Πολλοί έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Όμως μερικοί δεν μπορούν να το αποφύγουν σε βαθμό ψυχικής καταναγκαστικής νεύρωσης. Η περίπτωση αυτή θέλει προσοχή και θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ψυχιάτρου.
Η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία των νυχιών. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του οργανισμού και κατόπιν αυτού στην καλή εμφάνιση των νυχιών.
Για να γίνουν πιο ανθεκτικά τα νύχια σας, φροντίστε να τρώτε άφθονες τροφές με ασβέστιο, καθώς και κουνουπίδι και κρόκους αβγών.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν ευεργετική επίδραση στα νύχια, γιατί τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα βρίσκουμε σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί και τόνο ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να τα πάρετε ως συμπλήρωμα διατροφής. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στα νύχια: ο σίδηρος δεν είναι μόνο απαραίτητος για το αίμα, αλλά βοηθάει επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει το ασβέστιο.
Οι ρέγκες, οι σαρδέλες, το μούσλι, τα αβγά και το γάλα περιέχουν σίδηρο και είναι σημαντικό να τα περιλάβετε στο καθημερινό σας μενού αν έχετε εύθραυστα νύχια.