tromaktiko: Ένα πάρκο κάθε χρόνο χάνει η Λάρισα!

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ένα πάρκο κάθε χρόνο χάνει η Λάρισα!



Κλοπές, βανδαλισμοί και ανευθυνότητα στο πράσινο της πόλης.

Ένα καινούργιο πάρκο κάθε χρόνο θα μπορούσε να αποκτά η Λάρισα αν έλειπαν οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στους χώρους πρασίνου και τις υποδομές που τους υποστηρίζουν και τις οποίες καλείται να αποκαθιστά διαρκώς η αρμόδια δημοτική υπηρεσία.

Το κόστος των καταστροφών υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ ετησίως-«σε δύο χρόνια θα εξοικονομούσαμε τα χρήματα που απαιτούνται για να επαναδιαμορφώσουμε το Αισθητικό Άλσος και τα οποία δεν τα έχουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Άρης Γαλάτος αποδίδοντας το μέγεθος της βλάβης που υφίσταται η πόλη εξαιτίας ασυνείδητων αλλά και πονηρών.

Πολλοί είναι πλέον και όσοι επωφελούνται της δημοτικής περιουσίας για να ομορφύνουν αλλά και να εξοπλίσουν τις βεράντες και τις αυλές τους. Απίστευτο και όμως αληθινό: κάθε χρόνο άγνωστοι ξεριζώνουν από τα δημοτικά παρτέρια 15.000 ανθόφυτα ενώ αφαιρούν 16 χιλιόμετρα λάστιχα στάγδην άρδευσης και ανάλογο αριθμό συστημάτων αυτόματου ποτίσματος.

Το Δημοτικό Φυτώριο στη Νεάπολη δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα, καλύπτει μόνο τις ανάγκες της υπηρεσίας σε φυτά. Ωστόσο από την πλευρά του Δήμου αφήνουν να εννοηθεί ότι να κάποιοι φιλανθείς επιθυμούν μπορεί να τους εξασφαλιστεί δωρεάν παραχώρηση κάποιων φυτών.

«Καλύτερα να έρθουν να τα ζητήσουν παρά να τα ξεριζώνουν από τα παρτέρια», λέει ο αντιδήμαρχος. Ιδιοτελείς αλλά και ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών, κλοπές και βανδαλισμοί δηλαδή, αφενός. Και αφετέρου κακή συμπεριφορά ορισμένων καταστηματαρχών απέναντι στο γειτονικό τους πράσινο (επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, διαφημιστικές πινακίδες, τέντες), είναι οι βασικές αιτίες της άσκοπης επιβάρυνσης του-γλίσχρου πλέον- προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Επιπροσθέτως λειτουργούν και η αμέλεια, η απροσεξία πολιτών αλλά και εταιριών κοινής ωφέλειας όταν κατασκευάζουν έργα καθώς και η δράση ζώων, αδέσποτων και οικόσιτων. Ειδικά στα δέντρα των πεζοδρομίων παρουσιάζονται οι ακόλουθες ζημιές: αυθαίρετα κλαδέματα, εργασίες εγκατάστασης υποδομής από εταιρίες κοινωνικής ωφέλειας, τοποθέτηση πινακίδων και πάγκων από καταστήματα, απόνερα προερχόμενα από την καθαριότητα καταστημάτων και οικιών με χρήση χημικών καθαρισμού, στήριξη δικύκλων τροχοφόρων, στήριξη και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων από παρακείμενα καταστήματα.

Και ναι μεν σε άλλους καιρούς η κατάσταση μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Με την κρίση όμως και τις περικοπές η υπηρεσία του δήμου καταδυναστεύεται οικονομικά, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν… περικοπές και στις ζημιές που προκαλούνται στους χώρους πρασίνου.

Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία προχώρησε σε υπολογισμό αυτών των ζημιών για την τελευταία διετία, στο κέντρο και τις συνοικίες. Και τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι απίθανα απογοητευτικά.

Αναλυτικότερα μετρήθηκαν χοντρικά:

- Καταστροφή και κλοπή εποχικών ανθοφύτων στο 1/3 της ποσότητας της κάθε φυτευτικής περιόδου, ήτοι 7.500 φυτά, επί 4 σεζόν, σύνολο 30.000 φυτά, τα οποία κοστίζουν 31.500 ευρώ.

- Καταστροφή και κλοπή καλλωπιστικών θάμνων, 1500 τεμάχια ανά έτος, με κόστος προμήθειας και φύτευσης 102.000 ευρώ στη διετία..

- Καταστράφηκαν επίσης περίπου 300 δέντρα που η αντικατάστασή τους κοστίζει περίπου 32.000 ευρώ.

- Καταμετρηθείσες κλοπές και καταστροφές αρδευτικών, 520 περιστροφικοί εκτοξευτήρες (μπεκ) αξίας 10.000 ευρώ, 120 στατικοί εκτοξευτήρες

-1200 ευρώ, 1400 μέτρα λάστιχα Φ 16- 350 ευρώ, 16.000 μέτρα λάστιχο σταλακτηφόρο-6.400 ευρώ, προγραμματιστές άρδευσης 20 τεμάχια

-2.000 ευρώ και μπαταρίες. Σύνολο επισκευών και αντικατάστασης αρδευτικών περίπου 24.000 ευρώ.

- Αντιστοίχως για την αντικατάσταση 70 περίφρακτων που προστατεύουν τα νεαρά δέντρα η δαπάνη ανέρχεται στα 4.200 ευρώ.

Και η απλή άθροιση όλων των προεκτεθέντων ισοδυναμεί με το Αισθητικό Άλσος σε πλήρη αποκατάσταση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!