tromaktiko: Μειώνεται δραματικά το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μειώνεται δραματικά το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων«Βαρύς» αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς σε κοινωνικά επιδόματα και προνοιακές παροχές, καθώς περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι πλήττονται από... τα μέτρα που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη προνοιακών επιδομάτων θα περικοπεί δραματικά φτάνοντας τις 25.000 έως 30.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα), με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί δικαιούχοι να βρεθούν εκτός της νέας λίστας. 

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει έξι εναλλακτικά σενάρια για κάθε κονδύλι ενδεχόμενης περικοπής (κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.). 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι συσκέψεις με τις υπηρεσίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που έχουν αναλάβει να μετρήσουν το αποτέλεσμα κάθε μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη μεταβατικά στάδια, αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα και οι εναλλακτικές προτάσεις εξοικονόμησης θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα τεθούν υπό συζήτηση σε νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα εναλλακτικά σενάρια, βέβαιη θεωρείται η κλιμακωτή περικοπή των κύριων συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια ή η αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς το υπουργείο Εργασίας τελικά είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να συνεισφέρει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για μείωση των συντάξεων από τα 700 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια, προκειμένου να μην αυξήσει το γενικό όριο, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνταξιοδότηση και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με το ένα σενάριο εξετάζεται:

- μείωση 3% για συντάξεις από 700-1.000 ευρώ
- μείωση 5% για συντάξεις από 1.000-1.400 ευρώ
- μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει:
- μείωση 2% για συντάξεις από 700-1.000 ευρώ
- μείωση 3% για συντάξεις από 1.000-1.300 ευρώ
- μείωση 5% για συντάξεις από 1.300-1.600 ευρώ
- μείωση 10% για συντάξεις από 1.600-2.000 ευρώ
- μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. 

Όσον αφορά την αύξηση των ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο κ. Βρούτσης πρότεινε αντί της συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης (ήτοι 4.500 ένσημα) και της συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας που ισχύει σήμερα, να αυξηθούν τα απαιτούμενα έτη εργασίας σταδιακά σε 20 αντί του γενικού ορίου ηλικίας από 65 στα 67 έτη. Πρόκειται για μια σημαντική, δομική αλλαγή, που θα οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 67, καθώς για να συμπληρώσει κανείς τα απαιτούμενα ελάχιστα έτη ασφάλισης, και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένα υψηλής ανεργίας, θα πρέπει να εργάζεται (εάν βρίσκει δουλειά) για αρκετά χρόνια μετά το 65ο έτος. 

Στη λογική αυτή κινήθηκε άλλωστε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας. Ο γνωστός ως ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. 

Άλλα μέτρα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος είναι τα εξής:

- «Ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις (το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 35% της μεγαλύτερης σύνταξης) και διασταυρώσεις για την τήρηση των πλαφόν που ισχύουν πριν από τη λήψη τυχόν απόφασης για τη μείωση των σχετικών ορίων (σήμερα είναι 2.774 ευρώ στα περισσότερα ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις και άνω των 4.000 ευρώ στο Δημόσιο).

- Μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (στα 330 ευρώ από τα 360 ευρώ).
- Κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές.

- Επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις με στόχο να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ.
- Αύξηση είτε των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης είτε του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Σημειώνεται ότι εάν αυξηθεί κατά 2 χρόνια το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα εξοικονομηθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται αμφίβολο λόγω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας. 

- Σύνδεση της καταβολής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (περιλαμβανομένων και των πολυτεκνικών) με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εφάπαξ

- Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Αύγουστο, καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Από την περικοπή αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.
express.gr
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!