Περισσότερο από δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών χθες με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν, δήλωσε ότι ήταν μια «εξαιρετική συνάντηση», ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς επιβεβαίωσε ότι η τρόικα «θα παραμείνει λίγες μέρες ακόμη» στην Ελλάδα.
Η συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια και στη ρύθμιση για τις 10 δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.
O υπουργός Οικονομικών δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι η περικοπή των δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ, όταν οριστικοποιηθεί όλο το πακέτο, προς το τέλος Αυγούστου.
«Θα προσπαθήσουμε το πακέτο αυτό να έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ερωτηθείς για το αν ισχύουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς απάντησε «δεν μπορώ να σας πω ακόμη».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να συμφωνούν κατ' αρχήν για την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ με αναδρομικό χαρακτήρα, την σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τη μείωση των εφάπαξ, τις περικοπές - κυρίως στο λειτουργικό κομμάτι - σε υγεία και παιδεία, το λουκέτο σε δεκάδες δημόσιους φορείς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αποφυγή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.
Εκεί που υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στην επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις, στη μείωση συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ, στην κατάργηση των εναπομείναντων δώρων Πάσχα και επιδόματος αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.
H τρόικα ζητά πλήρη κατάλογο με τα μέτρα των 11.6 δισ. ευρώ
Από τις έκτακτες επαφές που είχαν την Τρίτη με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέστησαν σαφές ότι θα αποχωρήσουν από την Αθήνα εάν δεν τους παραδοθεί πλήρης κατάλογος των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, εξέλιξη που σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επόμενη δόση, αλλά και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι δεν έχουν από τους προϊσταμένους τους εξουσιοδότηση να συζητήσουν το ενδεχόμενο τα μέτρα να ληφθούν σε δύο δόσεις, όπως προτείνει ο κ. Βενιζέλος.
Στο ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι ορισμένα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά χρίζουν μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι να το πακέτο να έχει καθορισθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Καθοριστικό ρόλο για την τελική εικόνα των μέτρων θα διαδραματίσει και η ύφεση, με την τρόικα να έχει ζητήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού μακροοικονομικού προγράμματος.
kathimerini.gr