Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο επιτελείο Σαμαρά ενόψει των επόμενων τριών εβδομάδων οι οποίες θα δοκιμάσουν τόσο τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης όσο και τις εκτός των συνόρων αντιδράσεις των δύσπιστων εταίρων και πιστωτών της Ελλάδας.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου – δυο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και την επομένη στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ – με το επιτελείο Σαμαρά να επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου στις συναντήσεις αυτές να υπάρχουν απτά δείγματα εκ μέρους της Αθήνας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και την τήρηση των υπεσχημένων όπως μονότονα και κάποιες φορές… απειλητικά ζητούν οι γερμανοί.
Η επίσκεψη Γιούνκερ που ακολουθεί αυτή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κρίνεται από την Αθήνα ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμπίπτει με την είδηση για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Σεπτεμβρίου όπως μετέδωσαν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Το Μέγαρο Μαξίμου «τρέχει» πλέον να προλάβει όλες τις εξελίξεις σε μία προσπάθεια να κρατηθεί… μέσα στο «παιχνίδι» διεκδικώντας ότι καλύτερο στην πολιτική διαπραγμάτευση από τυχόν αλλαγές στη γενικότερη φιλοσοφία αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στη σκιά και των όποιων εξελίξεων στην Ισπανία που μπορεί να αποδειχθούν βαρόμετρο και για την Ελλάδα.
Στο εσωτερικό «μέτωπο» οι διεργασίες είναι συνεχείς ενόψει των νέων συναντήσεων που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα (16:00) και Τρίτη (18:00) με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη –συναντήσεις που δεν θα αφορούν μόνο τις αποκρατικοποιήσεις και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αλλά και το γενικότερο «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ αφού πλέον και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνει τις ενστάσεις της τρόικας για όλα σχεδόν τα ισοδύναμα μέτρα…
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο πριν τη συνάντηση της Κυριακής με την τρόικα καθώς οι εκπρόσωποί της όπως όλα δείχνουν θα πάρουν στα χέρια τους φεύγοντας ένα γενικό περίγραμμα των όποιων μέτρων έχουν κλειδώσει. Πολλά όμως είναι ακόμη τα «αγκάθια» όχι μόνο για την οδό Νίκης αλλά και για συγκεκριμένα υπουργεία:
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του υπουργείου Άμυνας όπου ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε χθες πως η τρόικα ζητά και άλλες περικοπές με… «τρελά» νούμερα, όπως έλεγαν στο Πεντάγωνο, παρά το γεγονός ότι ήδη το συγκεκριμένο υπουργείο έχει συνεισφέρει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στις περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας παρέδωσε ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου συμπληρωματική εισήγηση για την εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο στρατοπέδων και τη σύμπτυξη μονάδων, κόβοντας όμως κάθε συζήτηση για περαιτέρω μέτρα που «θα έθεταν σε αμφιβολία το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων» παραπέμποντας έτσι στη γενικότερη συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια και τις απολαβές των ένστολων.