Όπως αναφέρουν ειδικοί, σε έρευνες που έγιναν, η αρτηριακή πίεση βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη σε ημέρες όπου η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν αυξημένη.
Οι μετρήσεις έγιναν σε μεγάλες πόλεις με υψηλό δείκτη ρύπανσης όπως είναι το Σαο Πάολο, και η Βοστόνη κλπ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από την ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και η θνητότητα από αμιγώς καρδιαγγειακά αίτια και μάλιστα αναλογικά με την συγκέντρωση σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αέρα.
Το μολυσμένο περιβάλλον ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα την αύξηση στοιχείων φλεγμονής , τα οποία οδηγούν σε αθηροσκλήρωση και στη δημιουργία ασταθούς αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβου. Και ο θόρυβος όμως φαίνεται πως είναι «υπερτασιογόνος» παράγοντας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα που ήταν εκτεθειμένα σε θορύβους εμφάνισαν αυξημένη πίεση.
Πάντως η αρτηριακή υπέρταση έχει και εποχικές διακυμάνσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι μικρότερη το καλοκαίρι και μεγαλύτερη τον χειμώνα. Η ίδια αναλογία ισχύει και για τις περιόδους νύκτας και ημέρας.
Να σημειωθεί ότι το 25-30% των ενηλίκων παρουσιάζει παθολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης. Επίσης το πρόβλημα αυξάνεται σε συνάρτηση με την ηλικία προσβάλλοντας περισσότερα από τα μισά άτομα ηλικίας 60-70 ετών και περισσότερο από το 75% των ατόμων άνω των 70 ετών.