tromaktiko: Τεστ HPV ή ΠΑΠ τεστ; Ποιο υπερέχει σύμφωνα με έρευνα

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τεστ HPV ή ΠΑΠ τεστ; Ποιο υπερέχει σύμφωνα με έρευνα



Οι ειδικοί συνέκριναν τα δύο τεστ όσον αφορά την ικανότητα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης του καρκίνου του τραχήλου. Διαβάστε τι βρήκαν...

Σύμφωνα με νέα έρευνα το τεστ HPV (ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια τουλάχιστον σε βάθος χρόνου, το ενδεχόμενο μία γυναίκα να εκδηλώσει ή όχι καρκίνο του τραχήλου, σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από νέα συγκριτική έρευνα που έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές στην οποία αξιολόγησαν τα δυο τεστ.

Προτού καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 20.000 γυναικών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε «τεστ Παπ» και τεστ HPV.

Το τεστ HPV, αλλά και το «τεστ Παπ», προβλέπουν με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, αν μια γυναίκα θα εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις τα επόμενα 2 χρόνια της ζωής της, ωστόσο το τεστ HPV φαίνεται να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα για ακριβέστερη πρόβλεψη στο τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα, δηλαδή έπειτα από δέκα χρόνια.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι οι γυναίκες άνω των 30 ετών που ήταν θετικές στο τεστ HPV, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο μακροπρόθεσμα, σε σχέση με όσες είχαν μη φυσιολογικό «τεστ Παπ».

Οι γυναίκες που προέκυψαν θετικές σε δύο στελέχη του ιού HPV που θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση καρκίνου, ήταν στην πραγματικότητα πιο πιθανό να εκδηλώσουν τα επόμενα χρόνια προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, ανεξάρτητα με το αν ήταν θετικό ή αρνητικό το αρχικό «τεστ Παπ» στο οποίο είχαν υποβληθεί. Ακόμη, ένα αρνητικό τεστ HPV φάνηκε ότι προβλέπει με μεγαλύτερη αξιοπιστία ποια γυναίκα δεν θα εμφάνιζε καρκίνο, σε σχέση με το «τεστ Παπ». Οι επιστήμονες, τόνισαν πάντως πως δεν πρέπει το ένα τεστ να αντικαταστήσει το άλλο και επισημαίνουν τη σημασία και των δύο διαφορετικών μορφών ελέγχου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!