Μάλιστα ο υπεύθυνος του τμήματος ειδικών ερευνών είπε ότι θεωρείται ύποπτος για μετάφραση τμήματος της απαγορευμένης βιογραφίας από τα αγγλικά στα ταϊλανδικά, κάτι που ο αμερικανός αρνείται.
Ο 54χρονος που αντιμετωπίζει τώρα ποινή κάθειρξης 15 ετών επισκέφτηκε την Ταϊλάνδη προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση και έπεσε στα χέρια των αρχών.
Στην Ταϊλάνδη όπου το πολίτευμα είναι συνταγματική μοναρχία, προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές για όποιον προσβάλει το πρόσωπο του βασιλιά, της βασίλισσας και του διαδόχου του θρόνου. Η νομοθεσία αυτή χρησιμοποιείται πλέον πολύ συχνά για να μπλοκαριστούν χιλιάδες ιστοσελίδες ως ανατρεπτικές με το πρόσχημα της προσβολής της μοναρχίας. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια προσπάθεια κατά της αντιπολίτευσης.
Η αύξηση των διώξεων με το πρόσχημα της προσβολής στο πρόσωπο του μονάρχη έχει φτάσει στο 1500%. Τον Μάρτιο, ταϊλανδικό δικαστήριο καταδίκασε τον χειριστή ενός αντικυβερνητικού ιστότοπου με 13 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της δυσφήμησης της μοναρχίας και με τρία επιπλέον έτη για την παραβίαση του νόμου του εγκλήματος πληροφορικής.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν προειδοποιήσει τους χρήστες του Facebook ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση, από 3 ως 15 έτη εάν τολμήσουν να πατήσουν το «Κοινοποίηση» ή «Μου αρέσει (κοινώς like)» σε εικόνες ή άρθρα προσβλητικά ή που έστω δεν κολακεύουν την μοναρχία της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι το 2009 δικαστήριο της Ταιλάνδης είχε καταδικάσει σε τρία χρόνια φυλάκιση τον ελληνοαυστραλό Χάρι Νικολαϊδης για δυσφήμηση του διαδόχου της χώρας, επειδή στο βιβλίο του «Verisimilitude»(αληθοφάνεια)του οποίου πωλήθηκαν μόνο επτά αντίτυπα στην Ταιλάνδη, αναφερόταν σε αυτόν με τρόπο, κατά τους ταϊλανδούς, προσβλητικό.