tromaktiko: Ιταλία: Πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 2,4%

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ιταλία: Πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 2,4%



Η ιταλική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψη για τη συνολική πορεία του ΑΕΠ της χώρας για το 2012 στο μείον 2,4%, έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ...
χθες βράδυ στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης Μόντι, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 0,2%, αλλά από το 2014 πρόκειται να αρχίσει η ανάκαμψη με συν 1,1%. Η θετική πορεία προβλέπεται να συνεχισθεί και το 2015, με άνοδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,3%.

Τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι επιβεβαίωσαν ότι ξεκινά άμεσα η πώληση μέρους της περιουσίας του δημοσίου και μετοχών που το ιταλικό κράτος διατηρεί σε διάφορους οργανισμούς. Η ιταλική κυβέρνηση τεχνοκρατών στοχεύει να εισπράξει ποσά που θα πρέπει να αντιστοιχούν ετησίως στο 1% του ΑΕΠ.

«Αν δεν είχαμε λάβει τα δραστικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να εγκρίνουμε, τώρα δεν θα μιλούσαμε για μείωση του ΑΕΠ, αλλά για σαφώς αρνητικότερες επιπτώσεις, όπως συνέβη σε χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην δική μας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ότι μέχρι και τον επόμενο Ιούνιο υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο ΦΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί (σήμερα βρίσκεται στο 21%), ενώ επανέλαβε ότι «στην άκρη του τούνελ, άρχισε να φαίνεται το φως της ανάκαμψης».

Οι κοινωνικοί εταίροι και τα κόμματα όμως εκφράζουν έντονη ανησυχία: «η φορολογική πίεση πλέον είναι αφόρητη. Αν δεν υπολογίσουμε την παραοικονομία, φτάνει στο 55%», δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι.

Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα επίσης, που στηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι στην βουλή και την γερουσία, είναι λιγότερο αισιόδοξα από τον Ιταλό καθηγητή και πρωθυπουργό.

«Δεν βγήκαμε ακόμη από το τούνελ, το λέει και ο Μόντι. Καθώς μάλιστα δεν έχουμε ανάπτυξη, έχουμε μείνει και χωρίς φώτα», τονίζει από μέρους της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς η βουλευτίνα 'Αννα Μαρία Μπερνίνι.

Από το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», τέλος, ο υπεύθυνος οικονομικού σχεδιασμού Στέφανο Φασίνα σχολίασε ότι «οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανεργία πρόκειται να αυξηθεί δραματικά και ότι τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ευρωζώνη, είμαστε αιχμάλωτοι της ύφεσης».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!