tromaktiko: Πάνω από το 50% των σχολικών συγκροτημάτων χρειάζονται βελτιώσεις και ενισχύσεις

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πάνω από το 50% των σχολικών συγκροτημάτων χρειάζονται βελτιώσεις και ενισχύσεις



Πάνω από το 50% των σχολείων στην χώρα μας, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, είναι 30 έως και 50 χρόνων και χρειάζονται άμεσα...
βελτιώσεις, ενισχύσεις και κάποια εξ αυτών αντικατάσταση μέσα σε μια πενταετία. Από αυτά δεν εξαιρούνται της Ηλείας.

Το NEWS 247 με την κάμερά του πήγε στον Ο.Σ.Κ., μίλησε με εργαζόμενους και την ιδιαίτερα δύσκολη αν όχι προβληματική κατάσταση που υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Μάιο του 2010 υπήρχαν 454 εργαζόμενοι ενώ σήμερα εργάζονται μόνο 140.

Από τους 454 οι περισσότεροι, περίπου οι 220, ήταν συμβασιούχοι. Δηλαδή, μέσα στην τελευταία διετία μείωση της τάξης του 65%.

Οι περίπου 200 συμβασιούχοι οι οποίοι και απολύθηκαν, ανάμεσά τους και τεχνικοί αλλά και 65 μηχανικοί, όλοι τους εργάζονταν για τουλάχιστον μία τετραετία, κάποιοι ακόμα και εννέα χρόνια και, όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοί τους, όλοι κάλυπταν πραγματικές ανάγκες.

Μιλώντας στο NEWS 247 εργαζόμενοι στον Ο.Σ.Κ. επικεντρώθηκαν στα δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει:

Α). Στο ότι γίνονται λιγότερα σχολεία, από τη στιγμή που και η κρατική επιχορήγηση αλλά και το προσωπικό έχουν περικοπεί. Αυτό ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες ειδικά στην επαρχία και δη για νηπιαγωγεία.

Β). Στον προσεισμικό έλεγχο, έλεγχος ο οποίος όσο καθυστερεί να γίνει στις σχολικές μονάδες, τόσο δημιουργούνται ερωτήματα για την ασφάλεια μαθητών αλλά και διδακτικού προσωπικού.

Γιάννης Φακίνος για αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία

Παλαιότητα και καταπόνηση λόγω σεισμών

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τις περίπου 14.000 μονάδες στη χώρα (24.000 κτίρια) το 25% (6.000 κτίρια) είναι κατασκευασμένα πριν το 1959, όταν δηλαδή δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, το 29,1% (7.000 κτίρια) από το 1960 μέχρι και το 1985, όταν ίσχυε ο παλιός αντισεισμικός κανονισμός και το 45,8% (11.000 κτίρια) έχει φτιαχτεί βάση του καινούργιου αντισεισμικού κανονισμού.

Συμπερασματικά, πάνω από το 50% των σχολικών μονάδων είναι 30 - 50 χρόνων, χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος πενταετίας.

"Υπάρχουν σχολεία που θέλουν κυριολεκτικά γκρέμισμα", τονίζεται.

Γιάννης Φακίνος Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ο.Σ.Κ.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο.

Η εις βάθος αποδυνάμωση του Οργανισμού, αποδυνάμωση η οποία συνεχίζεται για μια περίπου μία δεκαετία (αυτό αναφέρεται στο δελτίο Τύπου - ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στις δέκα Σεπτεμβρίου).

Το σωματείο υποστηρίζει πως η μετατροπή του Ο.Σ.Κ. σε Ανώνυμη Εταιρεία αποδυνάμωσε τον Οργανισμό, "διαδικασία" η οποία συνεχίστηκε με τις απευθείας αναθέσεις αλλά και τον "Καλλικράτη", όπως πάντα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Η αδυναμία των δήμων να συμμετάσχει στη δόμηση σχολικών μονάδων επιβαρύνει την κατάσταση

Στην κατασκευή σχολικών μονάδων συμμετέχουν και οι κατά τόποι δήμοι. Όμως η διαφορά είναι αισθητή. Για κάθε τρία σχολεία που κάνουν οι δήμοι, ο Ο.Σ.Κ. κάνει πέντε. Πέραν τούτου όμως, πρόσφατα 109 έργα επανήλθαν στον Ο.Σ.Κ.

Αυτό συνέβη διότι οι δήμοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, για μία πλειάδα από λόγους, όπως η υποχρηματοδότηση, οι ελλιπείς υποδομές αλλά και η έλλειψη τεχνογνωσίας.

Επομένως, τώρα που έχουν εκδιωχθεί περίπου 200 εξειδικευμένοι συμβασιούχοι (2011) και υποχρέωσαν άλλους 130 εργαζόμενους να βγούνε σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ποιός θα κάνει τις απαιτούμενες μελέτες για τις νέες μονάδες; Ποιός θα κατασκευάζει τα κτίρια;

Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη.

Ένας στους δύο εργολάβους φέρεται να δηλώνει διακοπή εργασιών, από τη στιγμή που δεν του καταβάλλεται η πληρωμή εγκαίρως.

Όπως λένε στο NEWS 247 οι εργαζόμενοι, υπάρχουν έτοιμες μελέτες οι οποίες όμως δεν μπορούν να δημοπρατηθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων.

"Τα κονδύλια λιγοστεύουν αλλά οι ανάγκες αυξάνονται. Εγκαταλείπονται και τα ιδιωτικά σχολεία λόγω της κρίσης και τούτο σημαίνει περισσότερα παιδιά στα δημόσια, άρα μεγαλύτερες απαιτήσεις για τον Ο.Σ.Κ.

Η συγχώνευση που αποφασίστηκε με τη ΔΕΠΑΝΟΜ (ο φορέας κατασκευής νοσοκομείων) και με τη ΘΕΜΙΣ (υπουργείο Δικαιοσύνης για δικαστήρια και φυλακές), θα μπορούσε να φέρει κάποια βελτίωση.

Εντούτοις, και αυτοί οι δύο φορείς αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, με ελάχιστα κρατικά κονδύλια και ελάχιστο προσωπικό, περίπου 200 άνθρωποι εκ των οποίων το 1/3 έχει βγει σε εφεδρεία (Ανακοίνωση Σωματείου Ο.Σ.Κ., 10/9ου).

Αυτή τη στιγμή όμως που μιλάμε έχει μείνει μόνο ένας σχεδιαστής", υπογραμμίζουν εκπρόσωποι του Σωματείου και εργαζόμενοι.

Δημήτρης Φιλιπάκος εργαζόμενος στον Ο.Σ.Κ. 2

Το NEWS ρώτησε τους εργαζόμενους και για τις δωρεές από τους ιδιώτες.

Από ότι μας είπαν, πράγματι υπάρχουν δωρεές οι οποίες όμως είναι λιγοστές και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το εύρος των υπαρχόντων απαιτήσεων.

"Κακά τα ψέματα", λένε, "στο ελληνικό κράτος η ελπίδα για τον Ο.Σ.Κ. είναι από την ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Τα κοινοτικά πλαίσια.

Ευελπιστούμε πως το 2015 που θα κλείσουν οι πόροι του 4ου κοινοτικού πλαισίου, να βγει κι ένα πέμπτο".

Η ελληνική γραφειοκρατία χτύπησε και τον Ο.Σ.Κ. - σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ

Συνολικά, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, έχουν χαθεί 130 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, από τη μη υλοποίηση έργων μέσω ΕΣΠΑ, έργα τα οποία είχαν προγραμματισθεί να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δημήτρης Φιλιπάκος εργαζόμενος στον Ο.Σ.Κ.

Επιπλέον, υπάρχουν απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία με μεγάλο κόστος.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η συγχώνευση με τη ΘΕΜΙΣ και τη ΔΕΠΑΝΟΜ επί της ουσίας δεν θα δημιουργήσει λύσεις, αφού για μία απόφαση για ένα έργο θα απαιτούνται τώρα οι υπογραφές πέντε συνολικά υπουργών!

Του υπουργού Οικονομικών, ως επόπτη, του υπουργού Υγείας (ΔΕΠΑΝΟΜ), Δικαιοσύνης (ΘΕΜΙΣ), Υποδομής και Δημοσίων Έργων και φυσικά του υπουργού Παιδείας.

Αντί δηλαδή να απλοποιηθεί το σύστημα γίνεται μάλλον πιο δυσλειτουργικό.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων λειτουργεί από το 1962 και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

- Την απαλλοτρίωση οικοπέδων ώστε να χτιστούν σχολεία.

- Τη μελέτη της οικοδόμησης και την επίβλεψη της κατασκευής

- Τον εξοπλισμό των σχολείων, ήτοι πίνακες, υπολογιστές κλπ.

Σήμερα, και παρά τα όσα προβλήματα, κατασκευάζει 85 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα με μέσο κόστος 600 ευρώ ανά τετραγωνικό.

ileiapost.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!