tromaktiko: Νυν υπέρ πάντων, αγών

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Νυν υπέρ πάντων, αγών



Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκτελέστηκαν δύο μεγάλες ηρωίδες του ελληνικού έθνους που ύψωσαν το ανάστημά τους...
απέναντι στους «δυνατούς»-δυνάστες της εποχής εκείνης..

Η μία ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι.. Η δεύτερη μία πολύτεκνη μητέρα..

Κοινό τους όραμα μία ελεύθερη Ελλάδα..

Μοναδική τους επιλογή ο αγώνας..

Ο λόγος για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, μαθήτρια του Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, η οποία άφησε πίσω της την ανεμελιά των εφηβικών της χρόνων και επικεντρώθηκε στην αντίσταση.

Δεν λύγισε μέχρι το τέλος…

Και το τέλος δεν άργησε να φανεί.. Η ανατίναξη ενός τραίνου που μετέφερε πυρομαχικά έμελλε να την οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι συνελήφθη στις 31 Ιουλίου 1944 και επί 4 μερόνυχτα υπέστη σκληρά βασανιστήρια, προκειμένου να προδώσει τους συνεργάτες της..

Μέχρι που στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944, μαζί με άλλους 49 κρατούμενους, οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Όταν ερωτήθη ένας Γερμανός στρατηγός «γιατί την σκοτώσατε; Ήταν μόλις 17 χρονών..», Εκείνος απάντησε «γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για εμάς».

Η ζωή της έγινε ταινία το 1981 με τίτλο «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»

Αναρωτιόμαστε εάν στο σχολείο, όπου φοιτούσε η Ηρώ, υπάρχει κάποιο μνημείο στο όνομά της, ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ηρωική της στάση..

Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944, εκτελέστηκε η Λέλα Καραγιάννη, πολύτεκνη μητέρα που με την σειρά της δεν υπολόγισε τον κίνδυνο που διέτρεχε η οικογένεια της και δεν «προσκύνησε» τον εχθρό..

Κρησφύγετο του αγώνα της, το ίδιο της το σπίτι, στο οποίο εισέβαλε η Γκεστάπο συλλαμβάνοντας αυτήν και τα 5 παιδιά της..

Οι Γερμανοί όμως και σε αυτήν την περίπτωση δεν κατάφεραν τίποτα, αφού η Λέλα έμεινε άκαμπτη και δεν μαρτύρησε κανέναν από τους συνεργάτες της, γεγονός που εξόργισε το καθεστώς.

Αποτέλεσμα; Και η Λέλα Καραγιάννη στο εκτελεστικό απόσπασμα να εμψυχώνει μέχρι τελευταία στιγμή και τους υπολοίπους μελλοθάνατους..

Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.

Έτσι προστέθηκαν ακόμη δύο στους Εθνομάρτυρες της πατρίδας μας.. Η μία ένα μικρό κορίτσι.. Η άλλη μία πολύτεκνη μητέρα.. Και οι δύο όμως σήκωσαν το βάρος της ιστορίας και φάνηκαν αντάξιες των προκατόχων τους..

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!