tromaktiko: Αμερικάνικο μοντέλο κατά της φοροδιαφυγής

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αμερικάνικο μοντέλο κατά της φοροδιαφυγής



Το Αμερικάνικο μοντέλο θα υιοθετήσει το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι καταθέσεις και οι δαπάνες των φορολογουμένων που θα διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα...
Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων από την εφορία για περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενους φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία από δω και στο εξής δεν θα υπολογίζει το εισόδημα των φορολογουμένων μόνο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται παράλληλα οι καταθέσεις των πολιτών, και θα καταγράφονται αναλυτικά οι καταναλωτικές δαπάνες με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το υπουργείο ο νέος τρόπος ελέγχου θεωρείται αναγκαίος για να υπάρχει μια ισορροπημένης στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Το Υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί λοιπόν το αμερικάνικο σύστημα φορολόγησης με παρακολούθηση των πηγών εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.  Ανάλογες μέθοδοι και συστήματα ελέγχου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες με πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις  παράνομου πλουτισμού, «μαύρου» χρήματος,  κλπ.
Με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων του TAXIS, οι ελεγκτές των ΔΟΥ θα αναλύουν σε βάθος τη ρευστότητα του φορολογούμενων, συγκρίνοντας το δηλωθέν εισόδημα με την συνολική αξία της περιουσίας τους, το ύψος των καταθέσεών τους, τις δαπάνες τους σε μετρητά, ενώ θα μπορούν να αξιολογούν το κατά πόσο η διαβίωση των φορολογουμένων είναι πολυτελής .
Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές. Η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει επίσης ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα έχει τη δυνατότητα να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση για να αποδείξει στον εφοριακό την ορθότητα όσων έχει δηλώσει (δικαίωμα ανταπόδειξης).
Σχετικά με τις καταθέσεις σε τράπεζες και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι με μετρητά, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζει αναλήψεις και καταθέσεις του φορολογούμενου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κρυφές δαπάνες ή και εισοδήματα και στην συνέχεια να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι (πρόστιμα) στους παραβάτες.

ΠΗΓΗ:express.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!