tromaktiko: Γαλλία: Στο εδώλιο ο «γκουρού» - απατεώνας

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλία: Στο εδώλιο ο «γκουρού» - απατεώνας



Μα τελικά τί ήταν; Κατάσκοπος του ΝΑΤΟ, μυστικοσύμβουλος προέδρων, ιδιοφυία στα οικονομικά, «γκουρού» από την Οξφόρδη; Μάλλον ένας κοινός απατεώνας, που κάθεται τώρα στο εδώλιο γαλλικού δικαστηρίου, κατηγορούμενος ότι...
έκανε πλύση εγκεφάλου και λήστευε τρεις γενιές μιας μάλλον αφελούς οικογένειας Γάλλων αριστοκρατών.

Ο 48χρονος Γάλλος Τιερί Τιλί κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε τεχνικές πλύσης εγκεφάλου, αλλά και ωμή βία, για να πείσει 11 μέλη της οικογένειας ντε Βεντρίν ότι είχαν πέσει θύματα μιας δήθνε «διεθνούς συνωμοσίας μασόνων», από την οποία «μόνον εκείνος θα μπορούσε να τους σώσει» - με το...αζημίωτο φυσικά.

Επί επτά χρόνια από το 1999, οι ντε Βεντρίν παραιτήθηκαν από την ζωή και τις καριέρες τους, και κλείστηκαν στον πατρογονικό πύργο, το σατώ Μαρτέλ, στο Μονφλανκέν, στα ανατολικά του Μπορντώ. Οι δικηγόροι τους λένει ότι ο Τιλί και ο συνεργός του, ο 65χρονος Ζακ Γκονζάλες, υποχρέωσαν την οικογένεια να ρευστοποιήσει και να τους παραδώσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ. Από το 2006, οκτώ μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους ένας επιφανής γιατρός, μετακόμισαν στην Οξφόρδη, όπου είχε την βάση του ο Τίλι, και «δούλευαν» για μικρά μεροκάματα σαν κηπουροί ή μάγειροι, ακολουθώντας τυφλά τις «οδηγίες» του Βρετανού απατεώνα.

Την πρώτη μέρα της δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, ο Τιλί εμφανίστηκε χαμογελαστός, με ένα μαύρο ζιβάγκο και γυαλιά. Τα θύματά του, που κάθονταν σε δύο σειρές στην αίθουσα του δικαστηρίου, τον άκουσαν να συστήνεται σαν απόγονος των Αψβούργων. Είπε ότι είναι ρωμαιοκαθολικός και φάνηκε να «τους» περιφρονεί - την οικογένεια Βεντρίν- σαν προτεστάντες.

Ο συνήγορός του, Αλεξάντρ Νοβιόν είπε, προτού αρχίσει η ακροαματική διαδικασία, ότι είναι «αλλόκοτο» να μιλάει κανείς για «σέχτες» και «γκουρού» και ότι ελπίζει πως η δίκη «δεν θα αποκλίνει από την κοινή λογική και τον ορθολογισμό».

Εξω από το δικαστήριο, στο Μπορντώ, η 58χρονη Ζισλέν Μαρσάν, το πρώτο μέλος της οικογένειας ντε Βεντρίν που γνώρισε τον Τιλί, τον χαρακτήρισε «ψεύτη και απατεώνα». «Μας απήγαγε... Μας έκανε να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο Europe 1, πρόσθεσε ότι ο Τιλί έλεγε ότι «ανήκε στις μυστικές υπηρεσίες, και ότι είχε απευθείας επαφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Εμείς φοβόμασταν τους πάντες και τα πάντα. Είχαμε γίνει τόσο παρανοϊκοί που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε λογικά».

Ο Τιλί δεν χρειαζόταν να είναι καν παρών για να ελέγχει τα θύματά του. Από τη στιγμή που τους επιβλήθηκε, τους έστελνε διαταγές μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την Οξφόρδη.

Τον Μάρτιο του 2009, η Κριστίν ντε Βεντρίν, σύζυγος του αδελφού της Ζισλέν, του Σαρλ-Ανρί, το έσκασε από την Οξφόρδη, και με τη βοήθεια ντόπιων και συγγενών, επέστρεψε στη Γαλλία. Είπε στην αστυνομία ότι την υπέβαλε σε βασανιστήρια, σωματικά και ψυχικά, ότι την έδερνε και ότι την έκλεινε, για μέρες, σε σκοτεινά δωμάτια. Η κακοποίηση, είπε, υποτίθεται ότι θα την εξανάγκαζε να αποκαλύψει που κρυβόταν ένας χαμένος θησαυρός.

Ο Τιλί συνελήφθη στην Ελβετία τον Οκτώβριο του 2009. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για απαγωγή, χρήση βίας εκ προμελέτης, ψυχολογικό καταναγκασμό και απάτες. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα.
lamiareport.gr


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!