Πολλά παιδιά από μικρά δείχνουν τη διάθεση τους να είναι πρώτα και να κερδίζουν πάντα. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει αντιδρούν με θυμό, με κλάματα και αποθάρρυνση.
Πέρα από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού που σαφώς καθορίζει και τις αντιδράσεις του, τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν τελειομανία και έντονη ανταγωνιστικότητα, μιμούνται συμπεριφορές που έχουν δει.
Επιπλέον πολλές φορές οι γονείς υποκινούν τα παιδιά- χωρίς αυτό να είναι αθέμιτο- να κυνηγούν πάντα την επιτυχία.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να διαχωρίζουμε πάντα την προσωπική αξία του παιδιού από τις επιτυχίες του. Πρέπει να δείχνουμε στο παιδί ότι επιβραβεύεται η πραγματική του προσπάθεια και όχι να το αναγνωρίζουμε μόνο όταν είναι πρώτο ή κάνει κάτι καλύτερα από τα άλλα παιδιά.
Στην αντίθετη περίπτωση, το παιδί αισθάνεται υποχρεωμένο να κερδίζει για να το αποδεχόμαστε και να το αγαπάμε. Γονείς που είναι ιδιαίτερα αυστηροί με το παιδί και ικανοποιούνται δύσκολα και οι ίδιοι, ενισχύουν αυτή την τάση του παιδιού.
Αν ένα παιδί εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά σίγουρα θα συναντήσει προβλήματα στην ομάδα συνομηλίκων του. Πολλές φορές τα πολύ ανταγωνιστικά και απαιτητικά παιδιά απομονώνονται και δε γίνονται αποδεκτά. Αυτό που πρέπει να μάθουμε στο παιδί, είναι πως στη ζωή δε γίνεται πάντα να νικάμε.
Μπορούμε όμως πάντα να προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε και να είμαστε ικανοποιημένοι τον εαυτό μας.
Επιπλέον, πρέπει μέσω της δικής μας συμπεριφοράς να δείχνουμε πως κρίνουμε τους άλλους από την ποιότητάς τους ως άτομα και όχι από τις επιτυχίες τους.
Από την άλλη, βέβαια, ένα παιδί που θέλει να νικά, μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός ηγέτης, μπορεί να οργανώνει δραστηριότητες τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο, τις οποίες θα μοιράζεται με άλλους.
Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί με τόσο έντονη επιθυμία πρωτιάς, να μάθει να συνεργάζεται σωστά και να ζητά βοήθεια από τους άλλους.