tromaktiko: Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου σε συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου σε συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης



από το Γραφείο Τύπου
Για πρώτη φορά, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα συναποφασιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο (κυβερνήσεις).
Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, κι αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, έφθασαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, με αίτημα η νέα ΚΑΠ να έχει ως κεντρικό στόχο το “καλό φαγητό” και την “καλή γεωργία”. Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αγρότες, πολίτες, νέοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, δράσεις και διαμαρτυρίες, που κατέληξαν σε μια πορεία προς τις Βρυξέλλες με ποδήλατα, τρακτέρ ή και με τα πόδια. Σε όλη την πορεία, που ονομάστηκε Good Food March, μοιράζονταν τα αιτήματά τους με φωτογραφικά μηνύματα τα οποία έστελναν ηλεκτρονικά.

Στην συγκέντρωση υποδοχής που έγινε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, πήραν το λόγο, πέρα από τους εκπροσώπους των οργανώσεων που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ζοζέ Μποβέ, γνωστός για τη δράση του σε θέματα αγροτικής πολιτικής, ευρωβουλευτής των Πράσινων, υπεύθυνος για θέματα γεωργίας . Μεταξύ των πράσινων ευρωβουλευτών που υποδέχτηκαν την πορεία ¨Καλή τροφή” ήταν και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που συμμετείχε, επίσης, στην καλοσχεδιασμένη διαβούλευση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ εκπροσώπων των συμμετεχόντων στην καμπάνια και ευρωβουλευτών που είναι κύριοι εισηγητές σε θέματα αγροτικής πολιτικής.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν με την εκστρατεία τους ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να γίνει:

πιο δίκαιη, καθώς 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξακολουθούν να λαμβάνουν το 80% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων

πιο πράσινη, προωθώντας την αμειψισπορά και όχι δίνοντας κίνητρα στις μονοκαλλιέργειες,

πιο «νέα», καθώς περισσότεροι από 7 εκατομμύρια αγρότες θα εξαφανιστούν τα επόμενα 10 χρόνια,

πιο δημοκρατική, προσπαθώντας να επανενώσει τους αγρότες με τους πολίτες δημιουργώντας, έτσι, τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών

πιο «υγιής» δίνοντας έμφαση στην φρέσκια, γευστική και απαλλαγμένη ανθυγιεινών καταλοίπων τροφή

πιο «εύκολη» για τους αγρότες.

Την ίδια μέρα, παρέμβαση σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης γνώμης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως εισηγητής των Πράσινων στην Eπιτροπή για το θέμα αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσανατολισμού της αγροτικής πολιτικής με επίκεντρο τους βασικούς αποδέκτες της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ - γεωργούς, κτηνοτρόφους, αγροτικές κοινότητες -, καθώς και τις ειδικές ανάγκες που απορρέουν από τις τοπικές και εδαφικές ιδιαιτερότητες.

Τόνισε τη σημασία παροχής σύγχρονης και εξειδικευμένη ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες των περιοχών (πχ ορεινές και νησιωτικές) συμβουλευτικής γνώσης προς τους γεωργούς, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν τις καλύτερες λύσεις για τη γεωργική δραστηριότητα, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Επισήμανε ότι το "πρασίνισμα" της γεωργίας θα βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων, την υγεία των καταναλωτών αλλά και των αγροτών καθώς και τις περιβαλλοντικές επιδώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την εξάρτηση από πρώτες ύλες και ενέργεια έξω από το χωράφι που αυξάνει τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Χρυσόγελος υποστήριξε: "Η παλιά ΚΑΠ απέτυχε. Είναι άδικη, δίνει πολλά σε λίγους ανεξαρτήτως επιπτώσεων, είναι μη βιώσιμη, αντιδημοκρατική, γραφειοκρατική και ανθυγιεινή για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Τυχόν μη συμφωνία για ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ή εκ νέου εθνικοποίησή της θα ήταν ένα θεμελιώδες πλήγμα στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και αλληλεγγύη, ενώ θα οδηγούσε σε ενίσχυση των εθνικιστικών πολιτικών. Η γεωργία δεν είναι απλώς μια παραγωγική διαδικασία, μπορεί και πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και των περιφερειών.

Οι ευρωπαίοι αγρότες και οι ευρωπαίοι πολίτες ανακαλύπτουν εκ νέου την αξία των τροφίμων και τις αξίες της αλληλεγγύης, αντιλαμβάνονται τη σημασία του “πρασινίσματος” της γεωργικής δραστηριότητας, την ανάγκη σύνδεσης με τους στόχους για οικολογική βιωσιμότητα. Κατανοούν ότι χρήματα δεν πρέπει να πάνε μόνο στην παραγωγή αγαθών αλλά και συνολικά στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και των κοινωνικών υποδομών της υπαίθρου, για να είναι εφικτό, μεταξύ άλλων, να εισέρχονται στο επάγγελμα νέοι, που έχουν διαφοροποιημένες ανάγκες και αξίες σήμερα. Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να ενισχύσει αυτές τις τάσεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγές στο γεωργικό μοντέλο, ουσιαστικό ρόλο των αγροτών, των καταναλωτών, των περιφερειακών αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίζει η βιώσιμη γεωργία σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Η ενίσχυση των δικτύων συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών είναι επίσης αίτημα των καιρών της κρίσης.

Έχουμε ως Πράσινοι επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών προς τους αγρότες, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, αλλά παράλληλα και τις αντοχές των οικοσυστημάτων, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις. Επίσης, για την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας αλλά έγκαιρης πληρωμής των αγροτών, ώστε να μην αυξάνει η εξάρτησή τους από τις τράπεζες αλλά και το κόστος τους".

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!