tromaktiko: Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μιχάλη Κριτσωτάκη για την απάντηση του κ. Υφυπουργού Εργασίας στην συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις προωθούμενες περικοπές προνοιακών & κοινωνικών επιδομάτων

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μιχάλη Κριτσωτάκη για την απάντηση του κ. Υφυπουργού Εργασίας στην συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις προωθούμενες περικοπές προνοιακών & κοινωνικών επιδομάτων



από το Γραφείο Τύπου
«Μέσα στη διαμόρφωση μιας απαράδεκτης κατάστασης σφαγιασμού των κοινωνικών δαπανών καταργούνται και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας που αφορούν τους εποχικά εργαζόμενους.
Το επίδομα αυτό αφορά κλάδους επαγγελμάτων που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία και από την ανασφάλιστη εργασία. Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των πλέον επισφαλώς εργαζομένων και μάλιστα σε συνθήκες συνεχούς μείωσης της τουριστικής περιόδου.

Στην απάντησή του στη Βουλή, ο κ. Υφυπουργός, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο σφαγιασμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων ανεργίας των εποχικά εργαζομένων.

Και ενώ παραδέχεται ότι η περικοπή είναι οριστική, ο κ. Υφυπουργός απάντησε πως υπάρχει πρόθεση ανάπτυξης με τον ΟΑΕΔ προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, επαγγελματικής ενημέρωσης για εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό έτσι ώστε να έχουν κάποιο επιπρόσθετο εισόδημα απ’ αυτά τα δίμηνα, τρίμηνα, τετράμηνα επαγγελματικής κατάρτισης στον ΟΑΕΔ.!! Θα αντιμετωπίσει λοιπόν την επικείμενη οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων σε Τουρισμό-Επισιτισμό με ένα προσωρινό, έμμεσο και εξευτελιστικό βοήθημα.

Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και έτσι αντιλαμβάνεται τον Τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας…περικοπή των επιδομάτων και από την άλλη «δήθεν» αντικατάσταση των απωλειών για τους εργαζόμενους με προσωρινά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και αόριστα κριτήρια και προϋποθέσεις!

Αυτή τη στιγμή καθίσταται επείγον να ενημερωθούν αναλυτικά όλοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό και να προχωρήσουν σε δυναμικές, μαζικές αντιδράσεις μαζί με τα σωματεία, τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία διότι το ειδικό βάρος αυτών των πολιτικών είναι μεγάλο και στην Κρήτη και οι συνέπειες τους στην Τοπική Οικονομία και Κοινωνία θα είναι τεράστιες.

Συζήτηση της υπ’ αριθμόν 5/4/02-08-2012 επίκαιρη επερώτηση δεκατεσσάρων Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα.

………..

Το λόγο έχει ο συνάδελφος Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας καταθέσω κάποια έγγραφα από την αρχή. Είναι ένα έγγραφο από δώδεκα ομοσπονδίες, οι οποίες όλες είναι σημαντικές και είναι αυτές που συναπαρτίζουν ως κλάδοι το Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα, το ΤΑΠΙΤ, για να δείτε ότι εκτός απ’ αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει, έχουμε και άλλα και αν ψάξει κανείς θα βρει και άλλα ακόμη. Θα έλεγα ότι η δική σας πολιτική έχει απύθμενο βάθος, στο οποίο ό,τι και εάν κάνεις, εάν ψάχνεις, θα βρίσκεις και ό,τι βρίσκεις θα είναι αρνητικό για την κοινωνία.

Επίσης, θα σας καταθέσω μία ερώτηση, που ήδη έχει κατατεθεί, αλλά να δείτε τι γίνεται με τις Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας στα νησιά, όχι μόνο της Δωδεκανήσου, αλλά και τα υπόλοιπα –έχει ένα ενδιαφέρον.

Επιπλέον, θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να δείτε ένα έγγραφο που περιγράφει τη διαβούλευση πάνω των σαράντα φορέων που έγινε, την οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να καταλήξει όχι μόνο με αυτά που βλέπει, αλλά και με αυτά που ακούει απ’ αυτούς που βιώνουν όλα αυτά, που σας περιγράφουμε σήμερα και που είναι αντικείμενο της επίκαιρης επερώτησης που έχουμε καταθέσει.

Να σας πω, επίσης, να δείτε ότι οι περιοχές με τα εποχικά επαγγέλματα λόγω του τουρισμού, όπου είναι πλειοψηφία στις κοινωνίες αυτές οι άνθρωποι που δουλεύουν στον τουρισμό και στον επισιτισμό, άρα είναι εποχικοί, έχουν ένα ακόμη χτύπημα, δηλαδή ότι αυτοί μετά τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις που έχει η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6 στις κλαδικές συμβάσεις, επαπειλούνται με περικοπή και των εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την αύξηση της ελάχιστης προϋπόθεσης συνταξιοδότησης από τα δεκαπέντε στα είκοσι χρόνια, που θα αποκλείσει τους εποχικά απασχολούμενους από οποιαδήποτε πιθανότητα συνταξιοδότησης, αφού είναι περίπου εκατό ένσημα ο μέσος όρος που βάζει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος σε αυτές τις περιοχές, το χρόνο και θα χρειάζονται εξήντα χρόνια απασχόλησης για να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Τους αποκλείετε, δηλαδή γενικά, από το δικαίωμα της σύνταξης.

Θα έλεγα, ότι αυτή η τρικομματική κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, εφαρμόζοντας το μνημόνιο έχει δείξει πια καθαρά το πρόσωπό της. Είναι πιστή στις μνημονιακές υποχρεώσεις, στις επιταγές, έχει διαψεύσει όσους πίστεψαν ότι δεν θα πήγαινε σε νέες περικοπές, ότι θα αποκαθιστούσε τις χαμηλές συντάξεις, ότι είχε κάποιες κόκκινες γραμμές που θα είχαν μία κοινωνική ευαισθησία και κυριολεκτικά με μία προγραμματική συμφωνία –λάστιχο πείτε την, φούσκα πείτε την, όπως θέλετε πείτε την- έρχεται να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα σε μία ήδη σφαγιασμένη ελληνική κοινωνία και σε ομάδες που έχουν την ανάγκη για στήριξη περισσότερο από ποτέ μέσα σ' αυτό το περιβάλλον που τώρα ζούμε.

Η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων αποτελεί, βέβαια, δέσμευση του δεύτερου μνημονίου και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών με τη συνεπαγόμενη κατάρρευση του κράτους πρόνοιας είναι επίσης μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης έναντι των πιστωτών και των δανειστών.

Αφού πρώτα, λοιπόν, επιδοθήκατε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ μαζικής ενοχοποίησης όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν αναπηρία και ανάγκες και που θέλουν αυτά τα προνοιακά και κοινωνικά δικαιώματα, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα τις στρεβλώσεις και τους πελατειακούς μηχανισμούς που εσείς και οι προηγούμενες δικές σας κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν με σκοπό τη δημιουργία ψηφοθηρικών δεξαμενών, έρχεστε τώρα να παρουσιάσετε την παραπέρα περικοπή των συντάξεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων ως ένα εξορθολογισμό.

Αυτό νομίζω ότι είναι απαράδεκτο. Αυτό που κάνετε, δηλαδή, είναι κακό και ο τρόπος που το παρουσιάζετε συνιστά κοροϊδία απέναντι στην κοινωνία, αλλά και στους ανθρώπους εκείνους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Οι περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και οι μειώσεις των συντάξεων, η επικείμενη αύξηση απαιτούμενων ενσήμων ετών ασφάλισης για κατοχύρωση της σύνταξης και κατάργησης των εποχικών επιδομάτων ανεργίας αποτελούν σημεία μίας πολιτικής που είναι βαριά, άδικη, παράνομη –θα σας πω, όσο κι αν φαίνεται βαρύ αυτό- αντισυνταγματική, αντικοινωνική, κυρίως, όμως, θα είναι αναποτελεσματική, δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα από αυτά που επαγγέλλεστε.

Διότι ως τώρα όλες οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των περικοπών στο όνομα μίας δήθεν εξοικονόμησης και εξυγίανσης δεν έχουν αποδώσει τίποτα προς το θετικό, αλλά αντίθετα προς το αρνητικό. Παρόλα αυτά τις συνεχίζετε αυτές τις πολιτικές, γιατί είστε αποφασισμένοι ως Κυβέρνηση να τηρήσετε τους όρους του συμβολαίου των δανειστών, ένα συμβόλαιο λεηλασίας του ελληνικού λαού και διάλυσης της χώρας και ολοκληρωτικής αποικιοποίησης, ένα συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Η δημόσια υγεία και η πρόνοια αποτελούν πια τομείς που για το αδηφάγο κεφάλαιο είναι περιττοί. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν ούτε καν για να τηρούνται τα προσχήματα.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δώστε μου μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας. Ο καθένας είναι μόνος του. Η κρίση χρέους αποτελεί ευκαιρία για τη μετατόπιση της ευθύνης της κοινωνικής προστασίας στους εργαζόμενους και σε όσους την έχουν ανάγκη. Βρισκόμαστε πολύ πίσω από εκεί που ήμασταν πιο παλιά.

Όλα αυτά, τη δραστική μείωση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους και σε όλες τις άλλες ευπαθείς ομάδες, στους παιδικούς σταθμούς, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και όλα τα υπόλοιπα, τα έχουν βιώσει στο πετσί τους.

Να αναφέρω, επίσης, ότι τα ΚΕΠΑ έχουν μία ιδιαιτερότητα στην περιφέρεια και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και άλλες, αλλά και στις ορεινές περιοχές. Με την ανεργία να καλπάζει πια στο 23,1% και με τα ποσοστά της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας να σημειώνουν τεράστια αύξηση –σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, κύριε Υπουργέ- φτάνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2012 στο 43,9%, ενώ έχουμε και τον αριθμό συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ακόμη, εκτινάξεται στα ύψη το ποσοστό της μαύρης εργασίας, σημειώνοντας μία δραματική άνοδο. Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς ένσημα και η τρικομματική Κυβέρνηση προχωράει στην κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω λέγοντας το εξής: Θα περιγράψω στη δευτερολογία μου το τι γίνεται στους εποχικά απασχολούμενους σε σχέση με το ότι αυτό που θα εφαρμοστεί θα τους αναγκάσει να μη θέλουν να παίρνουν ένσημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό νομίζω είναι άλλη μία βόμβα που βάζετε στα θεμέλια αυτής της κοινωνίας.

…………(Δευτερολογία)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, Βουλευτής Ηρακλείου, για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, έχουμε την ανεργία που καλπάζει, καθώς είναι στο 23,1% η καταγεγραμμένη. Έχουμε αυτήν τη στιγμή, το πρώτο εξάμηνο του 2012, φτάσει στο 43,9% με τον αριθμό συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και «μαύρης» εργασίας.

Έχουμε, λοιπόν, τη διαμόρφωση μιας απαράδεκτης κατάστασης και μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση πηγαίνετε και καταργείτε τα εποχικά επιδόματα ανεργίας που αφορούν τους εποχικά εργαζόμενους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Δεν έχει σχέση αυτό που λέτε με τα προνοιακά επιδόματα.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Δεν έχει σχέση; Πώς δεν έχει σχέση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Έχει σχέση με την ανεργία, όχι με την πρόνοια. Ας κάνουμε μία ξεχωριστή συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι όλα αυτά σωρεύονται και το ένα μαζί με το άλλο δημιουργούν αυτό το απαράδεκτο παζλ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ηρεμία, κύριε Υπουργέ. Όλα θα τα απαντήσετε.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Τέλος πάντων, εγώ θέλω να πω το εξής: το επίδομα αυτό αφορά κλάδους επαγγελμάτων που μαστίζονται από την ανεργία σήμερα και από την ανασφάλιστη εργασία.

Προχθές μου απαντούσατε –εγώ λέω ανεπαρκώς και όχι με δική σας προσωπική ευθύνη- σε μία επίκαιρη ερώτηση για τη «μαύρη» εργασία. Παραδεχθήκαμε, λοιπόν, εδώ ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στη «μαύρη» εργασία δίπλα στην ανεργία και ότι δεν εισπράττονται τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις. Εγώ σας είπα 10%. Σας έχω υποβάλλει και ερώτηση για να μου απαντήσετε και να σας διευκολύνω να βρείτε και αυτά αφού δεν είχατε στοιχεία.

Εν πάση περιπτώσει, μετά από όλα αυτά, θα σας πω ότι από τα δεκαπέντε στα είκοσι χρόνια πηγαίνει η συνταξιοδότηση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Καταλαβαίνετε τι κάνει σε περιοχές όπως είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια και άλλες τουριστικές περιοχές. Καταλαβαίνετε ότι το ειδικό βάρος σ’ αυτές τις κοινωνίες είναι άλλο και τεράστιο, ότι με τα εκατό ένσημα το χρόνο χρειάζονται εξήντα χρόνια δουλειάς. Καταλαβαίνετε, επίσης, ότι με το ν. 3986∕2011 προβλέπεται η δραστική περικοπή της επιδότησης της ανεργίας των εποχικά εργαζομένων, καθώς όποιος έχει στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια υπερβεί τις τετρακόσιες πενήντα μέρες επιδότησης, θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος της ανεργίας. Ποιος θα είναι τα αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα –και προσέξτε το αυτό, κύριε Υπουργέ- θα είναι ότι από τον Ιανουάριο οι εποχικά άνεργοι του κλάδου θα περιέλθουν σε ακόμα πιο δεινή θέση, θα δουν περαιτέρω μείωση των επιδομάτων τους. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα εξαθλιώσει τους εργαζόμενους σε έναν κατ’ εξοχήν επισφαλή κλάδο στην ελληνική κοινωνία και στην εργασία στη χώρα μας και σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για την κατώτατη σύνταξη, χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τα δικαίωμα σύνταξης.

Ειδικά μέσα στους εποχικά εργαζόμενους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν θα κατορθώνουν να συμπληρώσουν τα ένσημα. Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο θα είναι; Θα ζητούν οι ίδιοι να μην πάρουν ένσημα γιατί θα λένε: «Τι να τα κάνω; Όταν δεν έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όταν δεν έχω ελπίδα να πάρω τη σύνταξη, δεν τα ζητώ. Τι να τα κάνω;». Αυτό, όμως, θα χτυπήσει, εκτός από τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε τι θα γίνει και ποιες τσέπες θα επωφεληθούν, δηλαδή κάποιων μεγάλων εργοδοτών γιατί υπάρχουν και μικροί, αλλά κυρίως των μεγάλων.

Ο δρόμος, λοιπόν, για την παραγωγική, την τουριστική, και την κοινωνική ανάπτυξη –και λέω ιδιαίτερα την τουριστική, διότι ξέρετε ότι το μεγάλο κομμάτι και από εκεί που περιμένουμε, υποτίθεται, να έλθει η ανάκαμψη είναι ο τουρισμός- δεν θα περάσει γενικώς, αλλά θα περάσει μέσα από την ακύρωση του μνημονίου, την ακύρωση αυτών των πολιτικών.

Πέστε μου με ποιον τρόπο αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν. Πέστε μου για ποιον τουρισμό μιλάμε, για ποια ποιότητα μιλάμε.

Πέστε μου τι θα γίνει, επίσης και στις τουριστικές περιοχές. Εδώ θέλουμε μία συγκεκριμένη απάντηση. Θα ήθελα να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι, κυρίως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι –όχι, όμως, μόνο αυτοί- περιμένουν να δουν, διότι δεν ξέρουν τι θα γίνει με αυτό. Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6 θα ισχύσει, δεν έχει ακόμα ισχύσει. Όταν ισχύσει, θα έχουμε χειροτέρευση. Περιμένουν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να δουν τι θα τους πείτε.

Πέρα από τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ., δημιουργείται μία νέα κατηγορία που θα είναι –υποτίθεται- εργαζόμενοι, αλλά θα είναι στη «μαύρη» εργασία, θα είναι στην αδήλωτη εργασία και θα είναι χωρίς καμμία ελπίδα για να μπορέσουν να έχουν μία προοπτική και αυτοί στην κοινωνία. Μιλάμε για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, κυρίως αυτούς που είναι στον τουρισμό και επισιτισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ξαναλέω ότι οι περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα είναι οι τουριστικές περιοχές που δεν είναι λίγες σε μία τουριστική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.

Εν πάση περιπτώσει, αύριο στη ΔΕΘ και στη διαδήλωση νομίζω ότι θα υπάρχει μία απάντηση από την κοινωνία και μεθαύριο, στις 27 Σεπτεμβρίου, νομίζω ότι θα δείτε την αντίδραση.

Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής σας –που εσείς δεν θέλετε να την αλλάξετε- δείτε τι μπορείτε να κάνετε, διότι δημιουργείτε νέες καταστάσεις κατά πολύ χειρότερες από αυτές που είχαμε ήδη τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

………………..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Καλοσύνη σας.

…………

Κύριε Κριτσωτάκη, δεν θέλω να σας προσάψω μομφή ότι είναι άσχετο το θέμα χορήγησης επιδόματος ανεργίας με την πρόνοια. Απλά ήλθαμε εδώ να μιλήσουμε για προνοιακή πολιτική. Αυτή εντάσσεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές φροντίδες. Ναι, βεβαίως υπάρχει και ζήτημα με τους εποχιακά απασχολούμενους. Αν θυμάστε, είχαμε πει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ότι πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, επαγγελματικής ενημέρωσης –αν θυμάμαι καλά την ακριβή έκφραση- για εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό έτσι ώστε, αφού θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να τους καταβάλλεται επίδομα για το σύνολο του χρόνου που μένουν εκτός δουλειάς με τη γνωστή νομοθεσία που ισχύει από το 2011, δηλαδή τα 450 στο ‘13 και τα 400 στο ’14, να έχουν κάποιο επιπρόσθετο εισόδημα απ’ αυτά τα δίμηνα, τρίμηνα, τετράμηνα επαγγελματικής κατάρτισης στον ΟΑΕΔ. Έτσι το βλέπουμε και νομίζω ότι αυτή είναι η ανάπτυξη του μηχανισμού άμυνας απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες παρακολούθησα για λίγο στις ειδήσεις τον Μπαράκ Ομπάμα, υποψήφιο Πρόεδρο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι ούτε νεοφιλελεύθερος ούτε δεξιός. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι το δημοκρατικό κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!