tromaktiko: Ηλιάδης: Η Τουρκία δεν μπορεί να καθορίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλιάδης: Η Τουρκία δεν μπορεί να καθορίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών



Η Τουρκία δεν μπορεί να καθορίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και το θράσος και η αλαζονεία ασφαλώς δεν γίνονται αποδεκτά από τα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, σε επιμνημόσυνο λόγο του... στο Μνημόσυνο των Πεσόντων και Εκτελεσθέντων του Νέου Χωριού Κυθρέας το καλοκαίρι του 1974, στην Εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, στην Αγλαντζιά. «Το πρόβλημα είναι της Τουρκίας η οποία με τις συμπεριφορές της επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες», δήλωσε ο κ. Ηλιάδης.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού απειλεί, προκαλεί και παρανομεί στα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Α.Ο.Ζ., εκτρέπεται, προκαλεί, αυθαιρετεί και παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομιμότητα σε σχέση με την κυπριακή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Σήμερα η Ευρώπη επιχειρεί να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση ενισχύοντας τους δεσμούς , τους θεσμούς και την ενότητα των κρατών και των λαών της. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η προοπτική και το μέλλον της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή η Τουρκία αποτελεί θλιβερή παραφωνία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η χώρα επιμένει στον αναχρονισμό της στρατιωτικής κατοχής και της βίαιης διχοτόμησης, παραβιάζοντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Αναφέροντας ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται σε αδιέξοδο, είπε ότι η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.

«Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου», ανέφερε. Η ε/κ πλευρά είπε, επιδιώκει τη λύση, εργάζεται για αυτήν και είναι έτοιμη για έναν έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα της εισβολής και να υποκύψει στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διαίρεση. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι η μοίρα της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας. Τριανταοκτώ χρόνια διχοτόμησης είναι πολλά», συμπλήρωσε. Αναφέροντας ότι οι ώρες που περνά ο τόπος είναι δύσκολες, είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενότητα. Πρόσθεσε ότι δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. «Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μέσα από το διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξόν από τη συνεννόηση και την ενότητα», είπε.

Αναφερόμενος στους πεσόντες του Νέου Χωρίου Κυθρέας κατά την τουρκική εισβολή του 1974, είπε ότι ο κατάλογος των πεσόντων, των εν ψυχρώ δολοφονηθέντων και των αγνοουμένων είναι μακρύς. Πρόσθεσε ότι ο τραγικός απολογισμός θέλει την κοινότητα του Νέου Χωριού να κατέχει το θλιβερό προνόμιο να μετρά συγκριτικά τα περισσότερα θύματα μέσα στη λαίλαπα του πολέμου και της καταστροφής. Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι την πρώτη κιόλας ημέρα της εισβολής έπεσε ο Κώστας Λαμπρίας ηρωικά μαχόμενος σε πολεμική επιχείρηση στα Σακάρια της Αμμοχώστου.

Είπε επίσης ότι ο Γιώργος Χατζηγιάννης και ο Κώστας Κωνσταντινίδης και οι δύο με σύζυγο και μικρά παιδιά, υπηρέτησαν ως έφεδροι στο 398 Τάγμα Πεζικού στην περιοχή Τζιάους όπου συμμετείχαν σε σκληρές και άνισες μάχες ενάντια στον εισβολέα κατά την έναρξη της δεύτερης εισβολής. Από τότε παρέμειναν αγνοούμενοι μέχρι που τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.Ο Γιάννης Παπαγιάννης ο οποίος μαζί με τέσσερις άλλους εθνοφρουρούς συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τα τουρκικά στρατεύματα, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και ρίχτηκαν σ΄ ένα ξεροπήγαδο στο Τζιάος. Η χαρακτηριστική φωτογραφία τους κατά την ώρα της σύλληψης ταξίδεψε στα πέρατα της οικουμένης και έγινε σύμβολο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και αδιάψευστη μαρτυρία της βάρβαρης και παράνομης εκτέλεσης αιχμαλώτων από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Πρόσθεσε ότι άλλοι τρείς έφεδροι εθνοφρουροί, ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου, ο Γιώργος Θεοδώρου και ο Στέλιος Ορφανίδης ακόμη αγνοούνται καθώς τα ίχνη τους χάθηκαν κατά τη δεύτερη εισβολή ενώ υπηρετούσαν στις μονάδες τους. Σημείωσε ότι ο κύκλος της ανθρωποθυσίας έκλεισε το 1996 με το νεαρό εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή ο οποίος πυροβολήθηκε από τούρκους στρατιώτες απρόκλητα και εν ψυχρώ ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία σε φυλάκιο της πράσινης γραμμής. Ανέφερε ότι το Νέο Χωριό Κυθρέας μετρά συνολικά εβδομήντα τρείς πεσόντες, εκτελεσθέντες και αγνοουμένους από 14 έως 84 ετών.
alithia.com.cy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!