tromaktiko: Τι ειπώθηκε στο MEGA Σαββατοκύριακο και εξόργισε τους φαρμακοποιούς

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τι ειπώθηκε στο MEGA Σαββατοκύριακο και εξόργισε τους φαρμακοποιούς



Για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Στην κυριακάτικη πρωινή εκπομπή του MEGA με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη στην οποία καλεσμένοι ήταν... οι συνάδελφοι Θανάσης Παπαθανάσης και Μέλπω Λεκατσά ακούστηκαν τεράστιες ανακρίβειες με ανεξήγητο πάθος, μεροληψία μέχρι εμπάθειας, μα και συκοφαντίες σε βάρος των Φαρμακείων! Ας δούμε τις φράσεις μία προς μία:

- Ειπώθηκε από τον Μανώλη Αναγνωστάκη ότι ο τζίρος των φαρμάκων είναι 7 δις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΛΑΘΟΣ. Η δαπάνη για φάρμακα για το 2012 θα είναι 2,8 δις, ενώ σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε θα πέσει επιπλέον 1,3 δις τη διετια 2013-2014. Το μεγαλύτερο ποσό που έχει φτάσει η Φαρμακευτική Δαπάνη ποτέ ήταν το 2009 με το ποσό να φτάνει τα 5,6 δις ευρώ και έκτοτε συνεχώς πέφτει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ποτέ στην Ιστορία η δαπάνη δεν έφτασε τα 7 δις ευρώ!

- Είπωθηκε μεικτό κέρδος 900 εκατομμύρια έτσι αυθαίρετα χωρίς συγκεκριμένη χρονολογία ούτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η απάντησή μας ήταν σαφέστατη σχετικά με το κέρδος και μπορείτε να την βρείτε εδώ. Για να έχουν τα Φαρμακεία της χώρας τόσο κέρδος η Φαρμακευτική Δαπάνη θα έπρεπε να ήταν... 4 δις ευρώ! Ποσό που από το 2010 και μετά ποτέ δεν προσεγγίστηκε ούτε από μακριά!

- Οι συνεταιρισμοί παίρνουν εκπτώσεις.
ΛΑΘΟΣ: Οι εκπτώσεις καταργήθηκαν από τον προηγούμενο υπουργό κ. Λοβέρδο (Υπ. Απόφ. 16-5-2011). Επαναφέρθηκαν αργότερα (Υπ. Απόφ. 10-1-2012) αλλά μόνο στα λόγια αφού το 3% ανώτατη έκπτωση που επετράπη στην ουσία ήταν το 58% του μεικτού κέρδους των φαρμακεμπόρων οπότε και αυτοί ποτέ τους φυσικά δεν την έδωσαν σε κανέναν (αν το έκαναν θα δούλευαν με ζημιά και θα έκλειναν)!

Εδώ οι κ. δημοσιογράφοι επέμεναν λέγοντας συγκεκριμένα: «ελάτε μεταξύ μας μιλάμε, είναι σαν τους ταξιτζήδες που λένε ότι απαγορεύεται η διπλή κούρσα!!»

Καλούμε τους κκ. δημοσιογράφους να ελέγξουν τα τιμολόγιά μας. Αν δουν εκπτώσεις στην αγορά φαρμάκων από τις εταιρείες, θα βγούμε να ζητήσουμε δημοσίως συγγνώμη. Αν όμως όχι, οφείλουν εκείνοι να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη.

Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Αναγνωστάκης επέμενε ότι το μείζον θέμα είναι το ότι «οι φαρμακοποιοί κρατούσαν βιβλιάρια». Μάλιστα ανέφερε και συγκεκριμένο περιστατικό με πατέρα φίλου του όπως είπε που έψαχνε επί ένα μήνα - κατά δήλωσή του - το βιβλιάριο του πεθαμένου ηλικιωμένου και το βρήκαν μετά ενώ ήταν μέσα γραμμένα «η Άρτα και τα Γιάννενα» εννοώντας ότι συνταγογραφήθηκαν πολλά φάρμακα. Δε μας ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης βέβαια αν κατήγγειλε το περιστατικό αυτό και την πορεία της έρευνας αυτής. Επίορκοι υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Μήπως αυτοί οι επίορκοι χαρακτηρίζουν συλλήβδην έναν ολόκληρο κλάδο 11.000 χιλιάδων επιστημόνων; Ή μήπως πρέπει για χάρη της τιμωρίας κάποιων επίορκων να χαρακτηρίζονται όλοι "κακοί επαγγελματίες" γενικευμένα και έτσι μαζί με τους λίγους παραβάτες να τιμωρούνται και η πλατιά μάζα που απλώς κάνει τη δουλειά της σωστά όπως όλος ο κόσμος; Είναι αίσθημα δικαίου αυτό για ένα Πολιτισμένο Κράτος; 

Μήπως δηλαδή οι λίστες με τους επίορκους δημοσιογράφους που δωροδοκούνται από επιχειρηματίες και διαπλέκονται με πολιτικούς πρέπει να οδηγήσει στην...κατάργηση ή συλλογική τιμωρία όλων των δημοσιογράφων; Θα ήταν δίκαιη και αποτελεσματική λύση του προβλήματος κάτι τέτοιο;

Πρέπει να θυμίσουμε στον κο. Αναγνωστάκη ότι οι στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας επιβάλλουν να φέρεται αυστηρά μεν δίκαια δε στους φιλοξενούμενούς του. Διότι αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει όταν διακόπτει συστηματικά και με έντονο ύφος τους ομιλητές του όταν κάποιος από αυτούς προσπαθεί να πει κάτι. Και να φέρεται με αυτόν τον σχεδόν εμπαθώς λογοκριτικό τρόπο λέγοντας διαρκώς επί πέντε λεπτά (!) τη φράση «ναι αλλά κρατάτε βιβλιάρια», «ναι αλλά το ταγκό θέλει τρεις», «ναι γίνεται/γινόταν πάρτι».

Το ίδιο έπραξε ο κος. Αναγνωστάκης και στους δύο συνομιλητές του συναδέλφους μας φαρμακοποιούς. Ενώ πχ. η συνάδελφος προσπαθούσε να πει ότι το 90% των πελατών σύμφωνα με έρευνα είναι ευχαριστημένοι από το φαρμακοποιό τους, ο κ. Αναγνωστάκης και πάλι διέκοπτε για να πει τα παραπάνω. Και μάλιστα δικαιολόγησε την παραπάνω υψηλή απήχηση στον κόσμο, επειδή όπως είπε «τους κρατάνε οι φαρμακοποιοί τα βιβλιάρια, γι'αυτό είναι ευχαριστημένοι»!

Και το ίδιο ακριβώς έγινε, όταν οι συνάδελφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι οι φαρμακοποιοί είμαστε οι πρώτοι που δεχτήκαμε με χαρά το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μάλιστα προτείναμε και ένα σύστημα με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα τελικά δαπανήθηκαν. Η απάντηση ήταν πάλι για το «πάρτι» που γινόταν και ότι «μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας».

Ειπώθηκε επίσης ότι δε μας συμφέρει να ζητήσουμε τα παλιά οφειλόμενα του 2010, 2011 (!!!) γιατί όπως είπε ο κ. Αναγνωστάκης θα μας ζητήσουν τα λεφτά για το «πάρτι» που γινόταν (!). Λες και όλοι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουμε χάσει τεράστιο μέρος του εισοδήματός μας 2 χρόνια τώρα και λες και ξέρει από κάπου ο κος. Αναγνωστάκης ποια είναι η πραγματική κατάσταση των φαρμακοποιών σήμερα και νομίζει ότι είμαστε όλοι πχ. 11.000 εφοπλιστές ή μεγαλοεπιχειρηματίες!

Και το κορυφαίο; Όταν ο συνάδελφος κ. Παπαθανάσης εξέφρασε το εύλογο ερώτημα γιατί δεν εισπράττεται το περιβόητο claw back από τη βιομηχανία, ο κ. Αναγνωστάκης δε γνώριζε καν το θέμα και μάλιστα με περίσσειο θράσσος δήλωσε πως «μη μας μπερδεύετε με τέτοιους όρους»! Θυμίζουμε ότι το claw back είναι θεσμοθετημένο δια νόμου επιστροφή ποσού από τη βιομηχανία προς όφελος της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 155 εκατομμυρίων, ποσό που δεν έχει εισπραχθεί ακόμα! Μάλιστα το θέμα ανακίνησε πρόσφατα το μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ, Γιάννης Δαγρές.

Στο τέλος δε, ειπώθηκε ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην απεργήσουν. Λεπτομέρεια; Τα φαρμακεία καθόλη τη διάρκεια της αναστολής (και όχι απεργίας) παραμένουν ανοιχτά και απλά δεν χορηγούν με πίστωση σε έναν - κατά γενική ομολογία - χρεωκοπημένο οργανισμό.

Απαξιωτικές, άδικες και μηδενιστικές εκφράσεις όπως «σιγουράντζα» το κέρδος σας, «τα τσόκαρα που πουλάτε δεν είναι λειτούργημα», που επίσης ειπώθηκαν από τον κο. Αναγνωστάκη απλά τις παραβλέπουμε.

Θα παρακαλούσαμε ιδιαίτερα τον κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τον κ. Χασαπόπουλο δευτερευόντως, να είναι τουλάχιστον γνώστες των πραγμάτων πριν μιλήσουν. Οι φαρμακοποιοί επιτελούν κοινωνικό έργο, παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστώνουν έναν χρεωκοπημένο οργανισμό. Πολλοί δε από εμάς έχουμε δανειστεί χρήματα από δικούς μας ανθρώπους για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Άλλοι έχουμε μπει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ αδυνατώντας να καλύψουμε τις επιταγές μας λόγω της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ και έτσι είμαστε και επίσημα αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά και για να αγοράσουμε φάρμακα να χορηγήσουμε στους ασφαλισμένους.
Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες γιατί 9 εκατομμύρια πολίτες δεν είναι ασφαλισμένοι και γιατί δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από το κράτος.

Συνιστολόγοι Farmakopoioi
farmakopoioi.blogspot.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!