tromaktiko: Γιατί η Ελλάδα θέλει την «ουρά» των 5 δισ. ευρώ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Γιατί η Ελλάδα θέλει την «ουρά» των 5 δισ. ευρώ



Αποφασισμένη να θέσει και το θέμα των 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή βοήθειας, που ήταν να λάβει η χώρα μας το Σεπτέμβριο, ως ουρά προηγούμενης δόσης, φέρεται να είναι... η ελληνική κυβέρνηση.

Το ζήτημα θα τεθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Παρασκευής, κατά πάσα πιθανότητα, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν πόσες πιθανότητες υλοποίησης – αποδοχής θα έχει.

Ο στόχος, όπως θα εξηγηθεί, στους Ευρωπαίους ομολόγους είναι κάτι παραπάνω από ορατός: κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί γρηγορότερα η ικανότητα της πληρωμής των πολλών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους και άρα η έναρξη κάποιας κινητικότητας στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, το συνολικό ύψος αυτών των οφειλών του δημοσίου ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, με τα 5 δισ. είναι δυνατή η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους αυτής της υποχρέωσης, που αρχίζει να γίνεται βραχνάς για το δημόσιο.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να πάρει το πράσινο φως γι' αυτά τα λεφτά είναι μάλλον περιορισμένες. Τουλάχιστον, με βάση τις έως τώρα ενδείξεις.
metrogreece.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!