tromaktiko: Γ. Σγουρός: Η απάντησή του στις καταγγελίες βουλευτών για "σπατάλες" στην τουριστική προβολή της Αττικής!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Γ. Σγουρός: Η απάντησή του στις καταγγελίες βουλευτών για "σπατάλες" στην τουριστική προβολή της Αττικής!



Με περισσή υποκρισία 31 βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους προς την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, "καταγγέλλουν" το έργο Τουριστικής Προβολής της Αττικής ως πολιτικά "μη ηθική σπατάλη" δημοσίου χρήματος...

 Προφανώς, θεωρούν πολιτικά ηθικό να καταψηφίζουν την πρώτη φορά το μνημόνιο με τις άγριες περικοπές στο εισόδημα του έλληνα και να το υπερψηφίζουν τη δεύτερη φορά με τις ακόμη αγριότερες! Το έργο Τουριστικής Προβολής της Αττικής, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, Υπουργό Πολιτισμού τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και Υπουργό Τουρισμό κ. Κώστα Μαρκόπουλο.

Ο αρχικός διαγωνισμός ακυρώθηκε, καθώς προσήλθαν μόνο δύο εταιρείες. Εν συνεχεία επαναπροκηρύχθηκε και πάλι από την τότε διορισμένη Περιφέρεια και προσήλθαν επτά εταιρείες. Πού ήταν τότε λοιπόν οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, για να ελέγξουν την νομιμότητα της προκήρυξης και της διαδικασίας του διαγωνισμού; Ποιο ήταν τότε το ηθικό και ποιο το νόμιμο;

Το αποτέλεσμα του 2ου διαγωνισμού ελέγχθηκε και επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την υλοποίηση του έργου την 1η Ιουλίου 2011, διότι είχε υποχρέωση αλλά και θεώρησε ότι σε μια περίοδο όπου η μοναδική βαριά βιομηχανία της χώρας, ο Τουρισμός, δεχόμενη βαρύτατα πλήγματα, έχει μια ευκαιρία να κερδίσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους. Μέσα από μια ανοιχτή διαβούλευση, η Περιφέρεια Αττικής, με τους ενδιαφερόμενους φορείς (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Αθηνών, Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, Δήμο Αθηναίων, ΕΟΤ, Εμπορικοί Σύλλογοι της πρωτεύουσας και άλλοι), έφερε το σχετικό έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου και υπερψηφίστηκε. Μετά την υπερψήφισή του, όπως ορίζεται από το νόμο, το έργο εστάλη προς έγκριση από την Υπουργό Τουρισμού. Η έγκριση για τέτοιου είδους δράσεις είναι συνήθως ταχύτατη και υπογράφεται εντός 24 ωρών, με ή χωρίς παρατηρήσεις.

Αντιθέτως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά την πάροδο δύο μηνών, δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ούτε έχουν έλθει σε γνώση μας οποιεσδήποτε τυχόν παρατηρήσεις. Σημειώνεται ότι η σχετική σύμβαση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς διαβούλευση τον Αύγουστο του 2011 και, μέχρι να έλθει προς ψήφιση δέκα μήνες μετά, ουδεμία πρόταση κατετέθη από την παράταξη της ΝΔ. Η σημερινή ερώτηση των 31 Βουλευτών αποτελεί αντιγραφή δημοσιευμάτων σε περιθωριακά blogs και ιστοσελίδες, όπου παρετίθεντο αποσπασματικά νούμερα προς δημιουργία εντυπώσεων. Αμέσως μετά τα δημοσιεύματα αυτά, εγώ προσωπικά απευθύνθηκα στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράικου, - πριν από ένα μήνα και πλέον - και κατέθεσα πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, τη σύμβαση και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ζήτησα εξονυχιστικό έλεγχο όλων των αποφάσεων αλλά και των δημοσιευμάτων, ώστε να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες και να αναδειχθούν τόσο οι προθέσεις όσο και οι κρυφές επιδιώξεις όλων. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, γιατί δεν έκαναν το ίδιο και οι κύριοι Βουλευτές.

Αντί να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, προτίμησαν το δρόμο του λαϊκισμού και της υποκρισίας και δεν έπραξαν το ίδιο το Γενάρη του 2009; Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το έργο - διότι κινδύνευε να χαθεί μια ακόμη τουριστική περίοδος - συναντήθηκα με την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Λιάσκου, και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Καραχάλιου. Στη συνάντηση αυτή υπήρξε πλήρης συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών και συντονισμό δράσεων του Υπουργείου, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας σε κλίμα απόλυτης συνεργασίας! Όταν μάλιστα η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού το 2011 ως τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζε την αναγκαιότητα διαφήμισης της Αθήνας σε όλο τον κόσμο!

 Προκαλεί, λοιπόν, ερωτηματικά για ποιό λόγο Βουλευτές της ίδιας παράταξης στην οποία ανήκει η Υπουργός Πολιτισμού κατέθεσαν τη συγκεκριμένη ερώτηση. Τι ακριβώς συμβαίνει; Μήπως η Κυβέρνηση επιδιώκει τη μη υλοποίηση του Προγράμματος; Την ακύρωση της Σύμβασης; Μήπως η Κυβέρνηση επιδιώκει να φύγουν τα χρήματα για άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Τουρισμός να βουλιάξει και η ανάπτυξη στην Αττική να μην έρθει ποτέ; Σε μια στιγμή, που η χώρα διψάει για επενδύσεις και οι εταίροι μας πιέζουν - και δικαίως - για τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ, η ΝΔ υπονομεύει την προσπάθεια της Περιφέρειας να βοηθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αναζωογόνηση του τουριστικού ρεύματος στην Αττική. Η πρώην Νομαρχία Αθηνών και νυν Περιφέρεια Αττικής έχει αποδείξει επί μία δεκαετία εμπράκτως τη χρηστή διαχείριση και το έργο της σε όλα τα επίπεδα.

 Ως Περιφερειάρχης Αττικής με πλήρη επίγνωση της θέσης μου και της ευθύνης μου έχω αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ θα ενημερώσω για το θέμα την Επιτροπή των Περιφερειών, τον επικεφαλής της 25μελούς Ομάδας Δράσης (Τask Force) για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γιοχάνες Χαν. Για να μην υποστούμε κι εμείς τον κόλαφο πως είμαστε όλοι άχρηστοι. Μικροκομματικοί τακτικισμοί, λαϊκισμοί, διγλωσσία και πρόχειρα «επιχειρήματα» όχι μόνο δεν θα προχωρήσουν τη χώρα ένα βήμα μπροστά αλλά θα τη βυθίσουν περισσότερο στο σκοτάδι της ύφεσης. Εγώ αυτόν τον δρόμο δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω.

www.markos.tv
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!