tromaktiko: Ζεστό χρήμα από ΕΛΓΑ και επιδοτήσεις - Ανάσα επιβίωσης για τους αγρότες της Κρήτης

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ζεστό χρήμα από ΕΛΓΑ και επιδοτήσεις - Ανάσα επιβίωσης για τους αγρότες της Κρήτης



«Ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς των αγροτών της Κρήτης, προσφέρει οικονομική ανάσα επιβίωσης για χιλιάδες παραγωγούς του νησιού.
Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμής του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, που περιμένουν ... πως και πως οι παραγωγοί για να καλύψουν τις ζημιές της χρονιάς, τις οικονομικές τους εκκρεμότητες αλλά και να ετοιμάσουν τις καλλιέργειες της επόμενης σοδειάς. Τα τελευταία 24ωρα ολοκληρώθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι, αναγκαίοι από τον κοινοτικό κανονισμό, διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή της προκαταβολής της επιδότησης.

Σήμερα αντί για τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ προγραμματιζόταν για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο το υπουργείο ζήτησε από την ΕΕ να πληρωθεί ως προκαταβολή το 50% του ποσού αυτού τον Οκτώβριο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Πάντως, όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου θα καθυστερήσουν να πάρουν για μήνες τα χρήματά τους, καθώς η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο του 2013.

Πιστώσεις και από τον ΕΛΓΑ

Σήμερα ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.350 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2011 και 2012. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κ.λπ.) από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ηλείας, Μεσσηνίας, Άρτης, Λακωνίας, Πιερίας και Σερρών.

prismanews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!