tromaktiko: Η Άγκυρα "χτύπησε" στη Συρία

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η Άγκυρα "χτύπησε" στη Συρία



Η Τουρκία έπληξε θέσεις στη Συρία ως αντίποινα για τα πυρά που είχε δεχτεί σήμερα η περιοχή Ακτσάκαλε στην Ούρφα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας από τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που... εκδόθηκε το βράδυ από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 4.30 σήμερα το απόγευμα οβίδα που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Συρίας έπληξε το Ακτσάκαλε, όπου σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι εννιά.

«Η απάντηση στη φρικτή αυτή επίθεση δόθηκε άμεσα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Επλήγησαν με οβίδες θέσεις (στη Συρία) που εντοπίστηκαν από τα ραντάρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η ΄Άγκυρα έχει ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες, με τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και υπουργούς Εξωτερικών χωρών μελών του ΟΗΕ.

Αναφέρεται επίσης ότι «υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και αποφασίστηκε η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ».

«Στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής και του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις αυτές του καθεστώτος της Συρίας που στρέφονται εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται η σχετική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο στην ΄Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε αργά το βράδυ το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε αντίποινα εναντίον της Συρίας», αφού «από τις 23 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία χτυπά θέσεις στη Συρία, ως αντίποινα σε οβίδες που έχουν πέσει επί τουρκικού εδάφους από τη Συρία».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες και ρεπορτάζ. Ένα από τα σημεία που υπογραμμίζεται είναι το ότι η περιοχή από όπου προήλθε η οβίδα που έπεσε στο τουρκικό έδαφος, ελέγχεται από τον «ελεύθερο στρατό της Συρίας».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Άγκυρα

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν σήμερα την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της εκτάκτου συνόδου, η οποία συνεκλήθη στις Βρυξέλλες έπειτα από την επίθεση με όλμους από το συριακό έδαφος που δέχθηκε τουρκική μεθοριακή κοινότητα, με συνέπεια πέντε νεκρούς αμάχους, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου «όλοι οι σύμμαχοι καταδίκασαν το επεισόδιο» και διετύπωσαν «ένα απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος της συμμαχίας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ καλούν τη Συρία να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν καταδίκασε την επίθεση με όλμους κατά του τουρκικού εδάφους

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με όλμους που δέχθηκε η χώρα αυτή στα νοτιοανατολικά της από τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε κατοίκων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ο Ράσμουσεν «συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπός του Οάνα Λουνέσκου.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση», τόνισε η ίδια.

Ο Ράσμουσεν εξέφρασε στον Νταβούτογλου «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών και των τραυματιών, αλλά και προς το σύνολο του τουρκικού λαού», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε ενημερώσει μετά την επίθεση τον Ράσμουσεν, ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεν πρόθεση να επέμβει στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να υπερασπισθεί την Τουρκία, ως κράτος μέλος του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!