tromaktiko: Για την ανεξαρτητοποίηση των Βάσκων θα πιέσουν οι αυτονομιστές

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Για την ανεξαρτητοποίηση των Βάσκων θα πιέσουν οι αυτονομιστές



Δεύτεροι κατετάγησαν στις περιφερειακές εκλογές στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) οι Βάσκοι αυτονομιστές και δήλωσαν ότι θα... ασκήσουν πιέσεις στο τοπικό Κοινοβούλιο για να επιτύχουν αυτοδιάθεση από την Ισπανία.

Η αυτονομιστική παράταξη ΕΗ Μπίλντου θα επιδιώξει «ευρείες συμφωνίες» στο τοπικό Κοινοβούλιο, όπου θα συνηγορήσει υπέρ του «δικαιώματος των Βάσκων να αποφασίζουν» για το μέλλον τους, διατράνωσε η Λάουρα Μιντέγι, υποψήφια της συμμαχίας αυτής για την θέση του «λεεντακάρι» (πρωθυπουργού της Εουσκάντι).

Σημειώνεται ότι στις εκλογές επικράτησε το μετριοπαθές Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), το οποίο τηρεί μία διφορούμενη στάση αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση.

Το κόμμα, που κατάκτησε 27 από τις 75 έδρες του Κοινοβουλίου, αναμένεται να αναζητήσει συμμαχίες ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με το EH Μπίλντου, που εξασφάλισε 21 έδρες, ή κατά τα φαινόμενα, με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήσαν οι χαμένοι των εκλογών, με απώλειες εννέα εδρών.

«Το ισπανικό κράτος έχει πρόβλημα με δύο έθνη -την Καταλονία και την Εουσκάντι- τα οποία επιδιώκουν» το δικαίωμά τους να αυτοκαθορίζουν το μέλλον τους, πρόσθεσε η Μιντέγι, αναφερόμενη και στην πρόσφατη αναζωπύρωση του καταλανικού αλυτρωτισμού, με επιστέγασμα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που όλοι αναμένουν να ζητήσει ο πρόεδρος της «Τζενεραλιτά» Αρτουρ Μας μετά τις τοπικές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!