tromaktiko: Εγκαινιάζεται ο τελευταίος κύκλος επαφών Χριστόφια με τα κόμματα ενόψει Τρόικας

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εγκαινιάζεται ο τελευταίος κύκλος επαφών Χριστόφια με τα κόμματα ενόψει Τρόικας



Ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αντικείμενο... τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί προσπάθεια ο Πρόεδρος να συναντήσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων μέχρι την Παρασκευή.

Στις 17:00 το απόγευμα έγινε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ενώ για το απόγευμα της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, αφού επιστρέψει από τη Μόσχα.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο επίσκεψής του σήμερα στην Τεχνική Σχολή Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, πώς αξιολογεί την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο εν αναμονή της άφιξης της Τρόικας και αν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να πείσει την Τρόικα για τα μέτρα που εισηγείται, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι θα έχει το απόγευμα ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Έχω κληθεί υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Βουλής για να τύχω μιας ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και συνεπώς επιφυλάσσομαι για το τι ακριβώς συμβαίνει, μετά την ενημέρωσή μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει σκληρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, στη βάση του γεγονότος ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την Τρόικα σε όλες τις χώρες που έχουν ζητήσει στήριξη, απέτυχαν παταγωδώς. Διότι είναι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, σκληρής, σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν οδηγήσει σε βάθεμα της ύφεσης και σε καλπάζουσα ανεργία».

«Δεν αρκούν μόνο οι θεωρητικές διακηρύξεις, είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε του κ. Όλι Ρεν, είτε ακόμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι το κατεξοχήν δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο της ΕΕ, ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές της λιτότητας και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να αποτυπωθεί και στην πράξη», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Μέχρι τώρα, συνέχισε, «η Τρόικα επιμένει σε πολιτικές, οι οποίες οδηγούν σε βάθεμα της ύφεσης και στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τη μαζική φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού».

«Η πολιτική μας πρέπει να είναι σαφής», ανέφερε ο Γιαννακής Ομήρου, προσθέτοντας ότι «ναι έχουμε αποταθεί για στήριξη στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης που πρέπει να χαρακτηρίζει την ΕΕ, αλλά δεν θα πρέπει η δανειακή σύμβαση που θα συνομολογηθεί, να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, περαιτέρω περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Είναι η ώρα να περάσουμε στις πολιτικές της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!