tromaktiko: Διοικητής Π.Υ. Πύργου στη δίκη των πυρκαγιών: "Τηρήθηκαν πιστά σχέδιο δασών και κανονισμοί"

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Διοικητής Π.Υ. Πύργου στη δίκη των πυρκαγιών: "Τηρήθηκαν πιστά σχέδιο δασών και κανονισμοί"



Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η επί διημέρου κατάθεση του σημερινού διοικητή της Π.Υ. Πύργου Νίκου Νικολακόπουλου, αξιωματικού κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, που από τους πρώτους έφτασε στον τόπο της τραγωδίας στην Αρτέμιδα.
Ο κ. Νικολακόπουλος με επιχειρήματα προς το Δικαστήριο θέλησε να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται ο τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων κ. Μιχαλόπουλος και ο πυροφύλακας που ειδοποίησε για την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο και με όσα ανέφερε στο Δικαστήριο και ζήτησε να γραφούν τα πρακτικά, ο κ. Μιχαλόπουλος αν καταδικαστεί για αυτά που κατηγορείται τότε δημιουργείται ένα δεδικασμένο πρωτόγνωρο που θα μπλοκάρει την εν γένει λειτουργία της Πυροσβεστικής. Αιτιολόγησε το σκεπτικό του λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανονισμός για το αν θα δώσει ο επικεφαλής τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα – δηλαδή αν την ελέγξει πρώτος αυτός, γιατί τότε με αυτή τη λογική οι φωτιές θα λάμβαναν μεγάλες διαστάσεις έως ότου υπάρχει επέμβαση. Σε ότι αφορά την λειτουργία των περιπολικών, όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, ο κ. Μιχαλόπουλος ενήργησε με βάση το σχέδιο Δασών που είχε εγκρίνει πριν το αρμόδιο υπουργείο, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και η Περιφέρεια.


Για την πορεία του Πυροσβεστικού οχήματος που εγκλωβίστηκε στην Αρτέμιδα, τόνισε πως κάποιος το γύρισε πίσω από τον αρχικό του προορισμό, ενώ ακόμα υποστήριξε πως το συγκεκριμένο όχημα δεν έκλεισε σε κανέναν το δρόμο, αλλά βρήκε άλλα οχήματα μπροστά του. Για τους πολίτες που χάθηκαν επισήμανε πως όσο βρέθηκαν σε μεγάλη απόσταση από το δρόμο είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα τα αυτοκίνητά τους τρέχοντας προς την πλαγιά, ενώ όσοι βρέθηκαν στο δρόμο ή δίπλα σε αυτόν, δεν πρόλαβαν να κινηθούν και είχαν σταματήσει στο σημείο αργότερα από τους πρώτους.

Τέλος αναφερόμενος στον πυροφύλακα και το χρόνο που αντιλήφθηκε τη φωτιά επίσης με επιχειρήματα που άπτονται της εμπειρίας ενός πυροσβέστη, τόνισε πως η φωτιά στην αποθήκη όπου ξέσπασε στο Παλαιοχώρι, έγινε αντιληπτή μόλις ο καπνός εμφανίστηκε κατακόρυφος και ο πυροφύλακας ενημέρωσε αμέσως. Παράλληλα ο κ. Νικολακόπουλος αναρωτήθηκε πως όση ώρα καιγόταν η αποθήκη, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, πως κανείς δεν κάλεσε την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία να ζητήσει βοήθεια.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!