tromaktiko: Φοβισμένοι οι Αμερικανοί - μας σώζουν Άγγλοι και Ρώσοι τουρίστες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Φοβισμένοι οι Αμερικανοί - μας σώζουν Άγγλοι και Ρώσοι τουρίστες



«Πονοκέφαλος» για το Υπουργείο Τουρισμού...Με έντονο προβληματισμό για τη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσοι θέλουν να επενδύσουν στο τουρισμό στην Ελλάδα επέστρεψε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε με αφορμή το «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ομίλου «Μπλούμπεργκ».

Η ίδια δέχτηκε πολλές παρατηρήσεις για το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, ενώ είδε από πρώτο χέρι το πόσο έχει δυσφημιστεί η χώρα έξω. «Χρειάζεται μεθοδικότητα και προγραμματισμός για να αλλάξουμε την τραυματισμένη εικόνα της Ελλάδας και να γίνει ξανά μια ισχυρή και περήφανη χώρα του παγκόσμιου τουρισμού» τόνισε, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. «Παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, ο τουρισμός παρέμεινε ανθεκτικός σε σύγκριση με τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη. Υπάρχει αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό από στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χωρίς μεγάλες απώλειες το α΄ τρίμηνο

Την ίδια ώρα αχτίδα αισιοδοξίας αφήνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Μπορεί τόσο οι αφίξεις, όσο και οι εισπράξεις να είναι πτωτικές σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο τίποτα δεν παραπέμπει σε σκηνικό κατάρρευσης.

Πιο συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 8,6%, δηλαδή κατά 266,9 εκατ. Ευρώ. Η μείωση των αφίξεων ταξιδιωτών ανήλθε στο 9%, ενώ αντίθετα η μέση κατά ταξίδι δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% ή 2,15 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 584,3 ευρώ. Επίσης, μείωση κατά 1% παρουσίασε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (Ιαν-Ιουν 2012: 68,5 ευρώ, Ιαν-Ιουν 2011: 69,2 ευρώ) ενώ αντιθέτως η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε κατά 1,4% (Ιαν-Ιουν 2012: 8,5 διανυκτερεύσεις, Ιαν-Ιουν 2011: 8,4 διανυκτερεύσεις).

Αυξήθηκαν οι Άγγλοι και οι Ρώσοι τουρίστες

Οι εισπράξεις από την παραδοσιακή αγορά της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 11,5% και διαμορφώθηκαν στα 459,8 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 24,3% και διαμορφώθηκαν στα 195,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 416,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35%.

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, αύξηση παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 9,1% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 239,9 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 30,2% παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ που διαμορφώθηκαν στα 148,1 εκατ. ευρώ.

Μείωση κατά 6,9% και 28,1% αντίστοιχα εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 16%. Τέλος, από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, οι αφίξεις από την Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8%, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ μείωση κατά 38,3%.

Μείωση παρουσιάζουν και οι διανυκτερεύσεις από την Γερμανία και τη Γαλλία κατά 12,3% και 25,7% αντίστοιχα, ενώ αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 36,3%. Τέλος, από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, οι διανυκτερεύσεις από την Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6%, ενώ εκείνες από τις ΗΠΑ παρουσίασαν μείωση 27,3%.

Σε ελεύθερη πτώση ο συνεδριακός τουρισμός και τα επαγγελματικά ταξίδια

Βάσει των στοιχείων η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιών στην Ελλάδα έγινε για προσωπικούς λόγους, το μερίδιο των οποίων στο σύνολο των δαπανών ανέρχεται στο 90,6% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012 έναντι 89,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ το υπόλοιπο αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια. Επίσης, οι εισπράξεις από ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση κατά 17,1%.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!