tromaktiko: Δίκη Μαρί – Κατέθεσε και αντεξετάστηκε χθες ο Α/σ Νίκος Γεωργιάδης

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δίκη Μαρί – Κατέθεσε και αντεξετάστηκε χθες ο Α/σ Νίκος Γεωργιάδης



O αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης που υπηρετούσε από το 2010 στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, κατέθεσε χθες ως 11ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που ...
συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011. Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την κατάθεσή του στην Αστυνομία που λήφθηκε μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί καθώς και τις ανακριτικές του καταθέσεις. Ο κ. Γεωργιάδης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι ενεπλάκη στο θέμα του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk» τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ο νέος διευθυντής της ΔΥΠ Λάμπρος Λάμπρου του έδωσε οδηγίες για να παραστεί σε σύσκεψη στο ΥΠΑΜ που πραγματοποιήθηκε στις 7/2/2011. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο τότε Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας είχε αναφέρει στον τότε ΥΠΕΞ «Μάρκο μου το φορτώσετε (το φορτίο) τζαι ετραβήσετε πίσω. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτε». Διαβάστε τι άλλο ειπώθηκε στη χθεσινή δίκη.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στους παρισταμένους στη σύσκεψη, σύμφωνα με την κατάθεσή του ότι «τα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι τρόπος αποθήκευσης αλλά για μεταφορά πυρομαχικών για μία μέρα, ή μια βδομάδα ή ένα μήνα. Δεδομένου ότι ο σταθεροποιητής της πυρίτιδας αλλοιώνεται λόγω ψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και του χρόνου έκθεσής τους στον ήλιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι εναντίον μας, πίστευα ότι είχαμε χρόνο για να πάρουμε μέτρα καταστροφής του φορτίου. Η καύση για καταστροφή του υλικού είχε τεθεί στο τραπέζι ως λύση».

Στην κατάθεσή του είχε αναφέρει ακόμα ότι δύο και πλέον ιδιωτικές εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε για μεταφορά δειγμάτων της πυρίτιδας για έλεγχο στην Ελλάδα δεν αναλάμβαναν το έργο αυτό και σημείωσε πως είχε κάνει σκέψεις για μεταφορά των δειγμάτων με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 και η απάντηση ήταν μάλλον θετική.

Στην ανακριτική κατάθεσή του που λήφθηκε στις 30/7/2011 ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη σύσκεψη της 7/2/2011 ο τότε ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού είχε αναφέρει ότι «πηγαίνοντας στον ΟΗΕ δυο φορές αγοράζαμε χρόνο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής δειγμάτων της πυρίτιδας στην Ελλάδα στις 8/2/2011 με προφορικές διαταγές χωρίς να περιμένουμε γραπτή διαταγή και πρόσθεσε ότι «καμιά διαταγή δεν ήρθε στην ΔΥΠ – ΓΕΕΦ που να ορίζει ευθύνη του φορτίου».

Ο αντισυνταγματάρχης Γεωργιάδης είπε επίσης ότι στις 11/7/2011 ο διευθυντής της ΔΥΠ συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου τού τηλεφώνησε και τού είπε να παραλάβει έγγραφο από το επιτελικό γραφείο του αρχηγού του ΓΕΕΦ. Στις 18.30 της 11/7/2011 ο κ. Γεωργιάδης είχε παραλάβει από τον οδηγό του επιτελικού γραφείου του αρχηγού του ΓΕΕΦ το έγγραφο και όταν το διάβασε κατάλαβε ότι αυτό αφορούσε ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν για το φορτίο του πλοίου το οποίο όμως είχε εκραγεί το ίδιο πρωινό.

Συζήτησε μάλιστα για το θέμα με τον προϊστάμενό του (Λ. Λάμπρου) για το κατά πόσον δηλαδή ήταν σκόπιμο να αποσταλεί στον ΥΠΑΜ το έγγραφο που αφορούσε ένα υλικό που είχε εκραγεί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στις 12/7/2011 στις 08.00 το πρωί υπέγραψε στο βιβλίο παραλαβής ότι ο Χρήστος Καραγκούνης από το επιτελικό γραφείο του αρχηγού του ΓΕΕΦ παρέλαβε το σχετικό έγγραφο που έφερε ημερομηνία 8/7/2011 το οποίο όπως είπε, θα επιστρεφόταν πίσω στο γραφείο αλλά ουδέποτε επεστράφη.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι στη σύσκεψη της 7/2/2011 είχε την εντύπωση ότι ο τότε ΥΠΑΜ τόσο στο πρόσωπο όσο και στον τρόπο έκφρασής του ήταν πολύ ανήσυχος και προσπαθούσε να πείσει τους παρευρισκόμενους για την επικινδυνότητα του φορτίου, ο τότε ΥΠΕΞ μιλούσε για την πολιτική πτυχή του θέματος.

Ο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον μάρτυρα, στη σύσκεψη ζήτησε να μάθει πόσο καιρό χρειάζεται για έλεγχο του σταθεροποιητή της πυρίτιδας και ο Γεωργιάδης απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρα διαδικασία, δηλαδή θα έπαιρνε 2 – 3 μήνες. Σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής πόσο χρόνο θα έπαιρνε η καταστροφή του φορτίου εάν δινόταν τέτοια εντολή στις 7/2/2011, ο μάρτυρας απάντησε ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που καταστρέφαμε πυρομαχικά, αλλά για χρόνια κάναμε κάτι τέτοιο. Θα είχαμε τελειώσει την καταστροφή μέχρι το καλοκαίρι».

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού. Σε ερώτηση σε ποιο σημείο της κατάθεσής του βρίσκεται το σημείο όπου αναφέρει πως ο τότε ΥΠΕΞ ανέφερε ότι εάν πηγαίναμε στον ΟΗΕ δυο φορές θα αγοράζαμε χρόνο, ο μάρτυρας απάντησε ότι «ίσως να μην υπάρχει στην κατάθεση». Σε παρατήρηση του κ. Γεωργίου ότι ο μάρτυρας θυμόταν τόσες άλλες λεπτομέρειες και αυτό ήταν τόσο ασήμαντο για να του διαφύγει, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μπορεί να μου διέφυγε». Ο κ. Γεωργίου ζήτησε να μάθει κατά πόσον στη σύσκεψη της 7/2/2011 υπήρξε κάποια λογομαχία μεταξύ του τότε ΥΠΕΞ και του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη για το θέμα της προσφυγής στον ΟΗΕ, με τον μάρτυρα να απαντά ότι «κάποια λογομαχία υπήρξε αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν γι’ αυτό το λόγο». Σου υποβάλλω, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, ότι ο ΥΠΕΞ έκανε παρατήρηση στον κ. Παντελίδη για να προσφύγουμε στον ΟΗΕ και μάλιστα δύο φορές, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι «δεν το θυμάμαι».

Σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε πως «στις 29/3/2011, μία μέρα πριν την παραλαβή των πρακτικών της σύσκεψης της 7/2/2011, είχα ετοιμότητα να φορτώσω δείγματα πυρίτιδας σε C130 για αποστολή στην Ελλάδα για έλεγχο στο χημείο που συνεργαζόμαστε τα τελευταία 8 -9 χρόνια. Ωστόσο, η αποστολή αυτή ακυρώθηκε με έγγραφο του Υπουργείου Αμυνας».

Σου υποβάλλω, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ότι ουδέποτε ο ΥΠΕΞ εισηγήθηκε για προσφυγή στον ΟΗΕ δύο φορές και μάλιστα ήταν αντίθετος με τον Λεωνίδα Παντελίδη, με τον μάρτυρα να απαντά ότι «δεν μπορούσα να ξέρω την πολιτική πτυχή του θέματος». Σου υποβάλλω συνέχισε η υπεράσπιση στον μάρτυρα, ότι όσα είπες για τον ΥΠΕΞ ότι ήθελε δηλαδή να αγοράσει χρόνο είναι ψέματα, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά «είναι αλήθεια». Σου υποβάλλω ότι ψεύδεσαι και αυτά τα είπες για να μεταθέσεις ευθύνες, όταν κλήθηκες να καταθέσεις στην Αστυνομία, ως ύποπτος για την υπόθεση. Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν δέχεται την υποβολή και πρόσθεσε πως «εγώ έκανα περισσότερες ενέργειες από αυτές που είχα να κάνω με βάση τα καθήκοντά μου».

Σου υποβάλλω, συνέχισε η υπεράσπιση ότι οι αναφορές σου για τυχόν διαφωνίες με το πρακτικό της σύσκεψης της 7/2/2011 και οι αναφορές του ΥΠΕΞ ότι αγοράζουμε χρόνο εάν προσφύγουμε στον ΟΗΕ δυο φορές, είναι παντελώς αναληθής και έγιναν εκ των υστέρων για απόσειση των ευθυνών εκείνων που είχαν την ευθύνη να στείλουν δείγματα για αναλύσεις, μεταξύ των οποίων ήσουν και εσύ. «Καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο μάρτυρας.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Ευσταθίου, ο μάρτυρας είπε ότι «το φορτίο δεν εισήχθηκε στην ΔΥΠ και δεν καταγράφηκε στο λογισμικό της Εθνικής Φρουράς».

Σου υποβάλλω ότι αυτό το φορτίο εισήχθη σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, είπε ο κ. Ευσταθίου με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά «όχι, τοποθετήθηκαν για φύλαξη. Δεν εισήχθηκαν στην Εθνική Φρουρά». Σου υποβάλλω, συνέχισε η υπεράσπιση, ότι το φορτίο λόγω της πλημμελούς αποθήκευσης και συντήρησης του από την ΔΥΠ, ήταν ο πρόξενος της μεγάλης καταστροφής της 11ης Ιουλίου 2011, με τον κ. Γεωργιάδη να λέει «δεν δέχομαι την υποβολή σας. Το φορτίο δεν εισήχθη και δεν ήταν απόθεμα της Εθνικής Φρουράς».

Σου υποβάλλω, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου ότι απεκδύεστε των ευθυνών σας και επιζητείτε να επιρρίψετε τις ευθύνες σε άλλους που δεν τις έχουν, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι «αυτά που γνώριζα τα ανέφερα στις 7/2/2011 ενώπιον της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα με μάρτυρα κατηγορίας τον αντισυνταγματάρχη Γιώργο Γεωργίου. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ζήτησε από την Κατηγορούσα Αρχή όπως γίνει μείωση του αριθμού των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι ανέρχονται στους 285.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!