tromaktiko: Συνεχίζεται το νοικοκύρεμα για την παραχώρηση του παραλιακού φιλέτου

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζεται το νοικοκύρεμα για την παραχώρηση του παραλιακού φιλέτου



Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων περνούν σταδιακά όλα τα κτίρια του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται επίσης το ακίνητο του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο ...
Γουδί αλλά και κτίριο του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη βουλή στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προχωρεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος στην περιοχή του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες ως ενιαία έκταση. Ταυτοχρόνως δρομολογεί όλες τις διαδικασίες που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να εκμεταλλευτεί και άλλα ακίνητα του δημοσίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο ΤΑΙΠΕΔ περνά η κυριότητα τριών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 169.450 τ.μ που ανήκει στον ΕΟΤ, επί της οποίας έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα του Ανατολικού Αεροσταθμού, συνολικής επιφανείας 36.500 και το οποίο περιλαμβάνει τα κτίρια αναχωρήσεων, αφίξεων, ναυλωμένων πτήσεων, καθώς και το γειτονικό κτίριο του τελωνείου, συνολικής επιφανείας 10.000 τ.μ. περίπου. Το δεύτερο ακίνητο ανήκει στα ΕΛΤΑ και ήταν κτίσμα του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού 145,28 τ.μ. περίπου, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του πρώην Δυτικού Αερολιμένα.

Και τέλος κτίριο της πρώην Νομαρχίας Αθηνών, νυν Περιφέρεια Αττικής που αφορά έκταση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού 40.419 τ.μ. περίπου.

Προβλέπεται επίσης η νομοθετική εξουσιοδότηση με το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, «να τροποποιούνται ή αναθεωρούνται γενικά πολεοδομικά σχέδια, εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλης, καθώς και τοπικά ρυμοτομικά σχέδια, οι ρυθμίσεις των οποίων, κατά το μέρος που αφορούν τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, οφείλουν να εναρμονίζονται με το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής».

Κρίνεται σαφές ότι από τον Άγιο Κοσμά που ήταν οι πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοικού Κέντρου που είχε μισθώσει η Σείριος του ομίλου Πανούση μαζί με την μαρίνα, το δημόσιο θα πρέπει να δρομολογήσει –εάν δεν το έχει κάνει ήδη- την αποχώρηση της εταιρείας από τον χώρο.

Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων περνά επίσης το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται εντός της ζώνης του σχεδιαζόμενου μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί και για το οποίο προβλέπονται χρήσεις περίθαλψης, έρευνας, διοίκησης κ.α και τμήμα ακινήτου στο Μαρούσι που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια τροπολογία καταργούνται οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού και το τίμημα καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!