tromaktiko: Ερώτηση του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης "Χρυσης Αυγής" Αντώνη Γρέγου για τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης "Χρυσης Αυγής" Αντώνη Γρέγου για τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη



Προς τους υπουργους:
1) τουρισμου
2) Μακεδονιας-Θρακης
3) Εσωτερικων
4) Αναπτυξης, ανταγωνιστικοτητας, υποδομων, μεταφορων και δικτυων...
Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της πόλεως της Θεσσαλονίκης, όπως της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, των Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αλλά και τουριστικών πρακτόρων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη σημείωσε μεγάλη πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ξενοδόχων και τα οποία προέρχονται από τα ξενοδοχεία-μέλη της, οι Έλληνες τουρίστες μειώθηκαν κατά 17,20%, ενώ οι αλλοδαποί κατά 6,28%.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει από την πολιτεία καμία προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών και για την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν όταν επισκέπτονται την πόλη.

Ενδεικτικά αναφέρονται η έλλειψη χώρων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων σε κεντρικά σημεία με σκοπό την αποβίβαση των τουριστών, την άκρως αποκρουστική εικόνα των σκουπιδιών να ξεχειλίζουν από τους κάδους προκαλώντας δυσοσμία, την έλλειψη δημόσιων χώρων υγιεινής ή την υποτυπώδη λειτουργία τους, τον ανεξέλεγκτο αριθμό επαιτών και το παρεμπόριο.

Όλα αυτά σχηματίζουν μια άσχημη εικόνα της πόλης κάνοντάς τη απωθητική ως τουριστικό προορισμό.

Εκτός όλων των παραπάνω, τη μείωση του τουρισμού έρχεται να επιτείνει και η πρόθεση διεθνών αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν ή να μειώσουν από τον Οκτώβριο πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα οδηγήσει σε απομόνωση τον δεύτερο αερολιμένα της χώρας μας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.


Αρκεί να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα, τη στιγμή μάλιστα που οι ελπίδες για τόνωση της ελληνικής οικονομίας στρέφονται στον τουρισμό.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Τι μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να μην διακοπούν ή μειωθούν οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!