tromaktiko: ΕΑΕΕ: Επιστολή προς Στουρνάρα για το Επικουρικό

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΕΑΕΕ: Επιστολή προς Στουρνάρα για το Επικουρικό



Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους άλλους δυο αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη απέστειλαν...
ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Γιώργος Κώτσαλος και ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Δημήτρης Ζορμπάς.

Η επιστολή εστάλη λίγες ημέρες μετά την κατάθεση νέας τροπολογίας στη Βουλή που στοχεύει στην επιβίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου και αφού στο μεταξύ εκδηλώθηκαν και πάλι έντονες αντιδράσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους για το περιεχόμενο της τροπολογίας αυτής.


Τα δύο στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς τονίζουν στην επιστολή, η οποία συνοδεύεται και από αναλυτικό υπόμνημα της ΕΑΕΕ για το περιεχόμενο της τροπολογίας ότι η μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση για την επιβίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι “να προβεί σε μερικό περιορισμό των παροχών του Επικουρικού Κεφαλαίου (όπου εννοείται επιτρέπεται με βάση την κοινοτική νομοθεσία), διατηρώντας με αυτό τον τρόπο και στο μέτρο του δυνατού το διευρυμένο πλαίσιο ευθύνης που το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει σήμερα. Η λύση αυτή τονίζεται, “εμφανίζεται ως η μόνη κοινωνικά και ρεαλιστικά αποδεκτή επιλογή”.

Με τη λύση αυτή, προστίθεται, στην επιστολή, παρέχεται αφενός η μέγιστη δυνατή προστασία στους δικαιούχους αποζημίωσης και αφετέρου επιτυγχάνεται η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Η ανάγκη, συνεχίζουν οι δυο άνδρες, για αποκατάσταση της βλάβης, οικονομικής και ηθικής, των ίδιων των θυμάτων από τροχαίο ατύχημα, είναι αυτή που επέβαλε την εισήγηση του πολυσυζητημένου μέτρου για μη καταβολή αποζημίωσης από το Επικουρικό Κεφάλαιο για την ψυχική οδύνη και την ανακούφιση του πόνου των συγγενών, το οποίο αξίζει να επισημανθεί ότι δεν θίγει, με κανέναν τρόπο, τις οικονομικής φύσεως αξιώσεις των συγγενών έναντι του Επικουρικού Κεφαλαίου, όπως είναι για παράδειγμα η αξίωση της οικογένειας του θανόντος για διατροφή.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ακόμη ότι το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνά σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του προς όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων. Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι ότι οι ημερομηνίες για τις καταβολές των αποζημιώσεων προσδιορίζονται αναγκαστικά για μετά από δυόμισι χρόνια, ενώ ούτε και αυτή η διαδικασία είναι δυνατόν να τηρηθεί, αφού πλέον πολλοί από τους δικαιούχους προχωρούν σε αναγκαστικές εκτελέσεις και κατασχέσεις επί των λογαριασμών του.

Με δεδομένα τα παραπάνω και εφόσον δεν υπάρξει καμία πρωτοβουλία από την Ελληνική Πολιτεία, το Επικουρικό Κεφάλαιο οδηγείται άμεσα και με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του, προειδοποιούν τα δυο στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
nextdeal.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!