tromaktiko: Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για την εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για την εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου



από το Γραφείο Τύπου
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στη Βουλή το ζήτημα «της εξίσωσης της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του ...
Υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου», μέσω της Ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής σημειώνει ότι: «Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο πακέτο των περικοπών των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζεται από το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, η εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης από 125 ευρώ που κυμαίνεται για 1.000 λίτρα καυσίμου θα εκτοξευθεί στα 330 ευρώ όπως θα ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Η τιμή διάθεσης του υγραερίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,15 και 1,25 ευρώ το λίτρο και θα είναι φθηνότερο από 0,20 έως 0,40 ευρώ από το πετρέλαιο. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει την οικονομική «αφαίμαξη» πολλών πολιτών, οι οποίοι, λόγω του γεγονότος ότι διανύουν πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό τους προέβησαν στην υγραεριοκίνηση. Βάση των επίσημων στοιχείων του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος από τα 4.074 Ι.Χ. που είχαν τοποθετήσει το 2010 συσκευές υγραεριοκίνησης, το 2011 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως 501% με 24.525 ΙΧ να εφαρμόζουν τη λύση της «υγραεριοκίνησης». Το οκτάμηνο του 2012 τα Ι.Χ. που έχουν ήδη εφοδιαστεί με συσκευές υγραεριοκίνησης ανέρχονται σε 27.478 Ι.Χ. καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο, περσινό διάστημα 65,2%».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη «η εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου θα προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό πολιτών, σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους που τους έχουν επιβληθεί» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν προτίθεται να προβεί στην εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την τιμή του πετρελαίου και εάν έχει αξιολογήσει τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!