tromaktiko: Ένταση μεταξύ Κοπτών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ένταση μεταξύ Κοπτών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο



Πέντε Κόπτες χριστιανοί τραυματίστηκαν την Κυριακή, σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και Μουσουλμάνων γύρω από... μια εκκλησία σε χωριό νότια του Καΐρου, δήλωσε πηγή των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν όταν οι μουσουλμάνοι χωρικοί θέλησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στην εκκλησία των Κοπτών Χριστιανών από άλλες περιοχές, οι οποίοι ήθελαν να παρακολουθήσου την κυριακάτικη λειτουργία.

Η ηρεμία επέστρεψε στο χωριό, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Οι συγκρούσεις μεταξύ Κοπτών και μουσουλμάνων είναι συχνές στην Αίγυπτο, όπου οι Κόπτες αντιπροσωπεύουν το 6 έως 10% του πληθυσμού της χώρας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν ενώ οι Κόπτες ετοιμάζονται να ανακηρύξουν το νέο πνευματικό τους ηγέτη, μετά το θάνατο, τον περασμένο Μάρτιο, του πατριάρχη τους, Σενούντα ΙΙΙ.

Η επιλογή του νέου πατριάρχη των Κοπτών θα γίνει μέσα σε κλίμα ανησυχίας για την άνοδο των ισλαμιστών, που έφερε στην προεδρία της χώρας τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Ένα σώμα περίπου 2.500 ατόμων που περιλαμβάνει εκκλησιαστικές προσωπικότητες, αλλά και κοσμικούς, καλείται να ψηφίσει τη Δευτέρα μεταξύ των πέντε υποψηφίων, δύο επισκόπων και τριών μοναχών.

Τα ονόματα των τριών κορυφαίων υποψηφίων στη συνέχεια θα αναγραφούν σε ξεχωριστά κομμάτια από χαρτί και θα τοποθετηθούν σε ένα κουτί στο βωμό του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 4 Νοεμβρίου, ένα παιδί με δεμένα μάτια, θα επιλέξει ένα από τα χαρτιά. Έτσι θα εκλεγεί ο Πατριάρχης που θα αναλάβει καθήκοντα στις 18 Νοεμβρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!