Γιώργος Παναγιωτάκης και του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας επέδωσαν στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αναλυτικό υπόμνημα, όπου παρουσιάζεται η ιδιαίτερα δυσχερής οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, εξαιτίας του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, αλλά και της περικοπής στις πιστώσεις που λαμβάνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ομαλή λειτουργία αρκετών ιδρυμάτων. Ενδεικτικό της δύσκολης οικονομικής κατάστασης είναι η δημοσιοποίηση από το πανεπιστήμιο Κρήτης της αδυναμίας του να καλύψει τη σίτιση για το σύνολο των δικαιούμενων φοιτητών. Τα προβλήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εντοπίζονται στη δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή ταμειακών τους υποχρεώσεων, την καταβολή δαπανών που σχετίζονται με λειτουργικά έξοδα, όπως η σίτιση, η αγορά εξοπλισμού και αναλώσιμων, αλλά και η πληρωμή προσωπικού και έκτακτων διδασκόντων.
Το ζήτημα της αδυναμίας αποπληρωμής των συμβασιούχων (επικουρικοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, αλλά και διδάσκοντες με σύμβαση σύμφωνα με το ΠΔ 407) αποκτά καίρια σημασία από τη στιγμή που εκκρεμεί ο διορισμός εκατοντάδων μελών Διδακτικού Προσωπικού που ήδη έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν ακόμη προσληφθεί για να καλύψουν τις τακτικές θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης.
Διευκρινίσεις για την «Αθηνά»
Εκτός από το υπόμνημα όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων, οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων και σχολών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας που φέρουν το υπουργείο να μελετά ακόμα και καταργήσεις, λέγοντας ότι είναι απλά σενάρια.
Μπαράζ κινητοποιήσεων
Μπορεί η χθεσινοβραδινή συνάντηση των εκπροσώπων των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να επέδρασε καθησυχαστικά στις ανησυχίες των Πανεπιστημίων, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.
Μάλιστα, οι διοικήσεις αρκετών ιδρυμάτων αποφασίζουν κινητοποιήσεις, έστω συμβολικού χαρακτήρα. Ενδεικτική είναι η απόφαση της συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου να προχωρήσει σε διήμερη αναστολή λειτουργίας στις 11 και 12 Οκτωβρίου, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση αποφάσισε και το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις 9 του μήνα. Επίσης, ο σύλλογος των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται σε απεργία διαρκείας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
euro2day.gr