tromaktiko: Κατάθεση που κόβει την ανάσα - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κατάθεση που κόβει την ανάσα - Αποκαλυπτικοί διάλογοι



«Είστε δολοφόνοι, θέλω να ακούσω το παιδί μου. Πού ξέρω εγώ αν είναι καλά ή τον έχετε σκοτώσει;» Σπαρακτική ήταν η έκκληση της μάνας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου -τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τον... περασμένο Αύγουστο και έκτοτε αγνοείται- προς τους απαγωγείς του γιου της. Εξάλλου, περιγράφει και τις ώρες αγωνίας που έζησε περιμένοντας απελπισμένα για κάποιο νέο που θα απαντούσε στο ερώτημα αν το παιδί της είναι ζωντανό ή νεκρό. Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας καρέ-καρέ την απαγωγή, μέσα από τους διαλόγους που εμπεριέχονται στη δικογραφία, αλλά και από την κατάθεση που έδωσε η ίδια η μητέρα στην ανακρίτρια.

Η κατάθεση ψυχής της γνωστής οφθαλμίατρου Βαρβάρας Θεοδωράκη στην 4η ειδική ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση της απαγωγής, συγκλονίζει. Σε αυτή αναφέρει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όσο διαπραγματευόταν με τους απαγωγείς του παιδιού της το ποσό των λύτρων για την απελευθέρωσή του. Παράλληλα, θυμάται πώς ένιωσε την πρώτη φορά όταν από την άλλη άκρη της γραμμής άκουσε τη φωνή του απαγωγέα του παιδιού της και τι ακριβώς ειπώθηκε στα επόμενα πέντε τηλεφωνήματα, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με τους κακοποιούς που σχεδίασαν την απαγωγή του 26χρονου. 


Οπως λέει στην κατάθεσή της, το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 3.00 τα ξημερώματα της 10ης Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του 26χρονου από το σπίτι τους, στο Διακοφτό. «Αν θέλεις να δεις ζωντανό το παιδί σου, πρέπει να πληρώσεις 620.000 ευρώ», ήταν η φωνή του απαγωγέα από την άλλη άκρη του ακουστικού, γεγονός που έκανε την 71χρονη γυναίκα να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. Παρ’ όλα αυτά ανέκτησε την ψυχραιμία της και έκλεισε το τηλέφωνο στον άγνωστο άντρα, ενώ άρχισε να σκέφτεται σε ποιον θα έπρεπε να στραφεί για βοήθεια. «Το πρώ
ώτο άτομο που σκέφτηκα να ειδοποιήσω ήταν ο Πέτρος (σ.σ.: Μιχαλεάκος), ο οποίος -όπως έλεγε- είχε τον Μάριο σαν παιδί του και τον αγαπούσε πολύ. Αλλωστε, ο ίδιος ισχυριζόταν ότι εργάζεται στη μυστική φρουρά του εκάστοτε Αμερικανού στρατηγού στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια και ότι είναι πράκτορας της CIA. Του τηλεφώνησα στο σπίτι και όπως πάντα, απάντησε η γυναίκα του», αναφέρει στην κατάθεσή της η 71χρονη οφθαλμίατρος, ενώ περιγράφει και τι της είπε ο 72χρονος συνταξιούχος και φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας των απαγωγέων: «Με διαβεβαίωσε ότι ο Μάριος θα ήταν σε καμία παραλία με γκομενάκι και με το τσιγαράκι του και άρα να μην ανησυχώ» τονίζει η μητέρα, αναφέροντας και μία φράση που φέρεται να της είπε ο 72χρονος: «Μου είπε ότι ο γιος μου παίρνει ναρκωτικά, χρωστάει και πρέπει να πληρώσω!»

Ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αμερικανικής Βάσης μαζί με τη σύζυγό του συμβούλευσαν ακόμη την 71χρονη οφθαλμίατρο να μη μιλήσει σε κανέναν για την απαγωγή, ούτε στην αστυνομία, ενώ ενδιαφέρον έχει και ένα περιστατικό το οποίο περιγράφει στην κατάθεσή της: «Οταν ο γαμπρός μού πρότεινε να διαπραγματευτούμε με τους απαγωγείς γιατί το ποσό ήταν υπέρογκο, ο Πέτρος απάντησε: “Oχι, δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να δώσετε όλο το ποσό”. Αν είναι σοβαρή συμμορία, δεν θα δεχθούν. Μόνο αν είναι ερασιτέχνες θα δεχθούν λιγότερα!»

«Φέρε όλα τα λεφτά για να ξαναδείς ζωντανό τον γιο σου»

Μέχρι την τελευταία επικοινωνία έγιναν άλλα πέντε τηλεφωνήματα των απαγωγέων προς τη μητέρα, με διαφορά λίγων ωρών το ένα από το άλλο. Την επόμενη μέρα, στις 11 Αυγούστου, οι απαγωγείς είπαν στη γυναίκα που αγωνιούσε για την τύχη του παιδιού της ότι ο Μάριος ήταν καλά και ότι τον πήγαν σε ένα... μοναστήρι για να προσκυνήσει, ενώ την απείλησαν ότι αν ήθελε να ξαναδεί ζωντανό τον γιο της, θα έπρεπε να έχει τα 620.000 ευρώ ώς τη Δευτέρα 13 Αυγούστου. Ακολούθησε και άλλο τηλεφώνημα, στο οποίο οι απαγωγείς ζητούσαν να μάθουν αν η 71χρονη είχε συγκεντρώσει όλο το ποσό των λύτρων και στο τέταρτο τηλεφώνημα η μητέρα ζήτησε από τους απαγωγείς να την αφήσουν να μιλήσει με τον γιο της.

«Οι απαγωγείς είπαν ότι πήγαν ξανά το παιδί να προσκυνήσει (…) Τους είπα ότι χρειαζόμουν χρόνο για να συγκεντρώσω επιπλέον χρήματα. Εκείνοι με ρώτησαν: “Πόσο χρόνο θες; Δεκαπέντε, είκοσι μέρες;”. Κουβέντες που ήδη μας είχε αναφέρει ο Πέτρος την τελευταία φορά στο σπίτι του. Μου έδωσαν τελικά πίστωση χρόνου να μαζέψω όλο το ποσό. Οπως σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία, τους ζήτησα να ακούσω το παιδί μου, αλλά όπως μου είπε (ενν. ο απαγωγέας): “Δεν με αφήνει ο μεγάλος”».

Οι συλληφθέντες επικοινώνησαν ακόμη δύο φορές με την 71χρονη. Το βράδυ της Τρίτης 14 Αυγούστου της είπαν ότι παρακολουθούν τις κινήσεις της και τις ενέργειες που έκανε για να βρει χρήματα και στις 17 Αυγούστου, φοβούμενη ότι ο γιος της είναι νεκρός, η 71χρονη απαίτησε από τους απαγωγείς να του μιλήσει. Εκτοτε οι κακοποιοί διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί της και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του 26χρονου.


«Δώσ’ μου το παιδί να του πω ένα γεια»

Ο τελευταίος διάλογος που διημείφθη ανάμεσα στον απαγωγέα και την 71χρονη οφθαλμίατρο συγκλονίζει και προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι. Στις 23.45 της 17ης Αυγούστου χτυπάει το τηλέφωνο της 71χρονης και από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται μία αντρική φωνή:

Αγνωστος: Τι αποφασίσατε;
Μητέρα: Ακούστε, κύριε, είμαι μάνα. Θερμή παράκληση, σας παρακαλώ πολύ, εγώ νομίζω ότι το ’χετε σκοτώσει το παιδί μου.
Αγνωστος: Οχι, όχι.
Μητέρα: Και γι’ αυτό. Το ’χετε σκοτώ…
Αγνωστος: Σ’ αυτό σας διαβεβαιώνω, δεν είναι σκοτωμένο το παιδί.
Μητέρα: Και πώς μπορώ να πιστεύω…
Αγνωστος: Δεν θα σας λέγαμε τέτοια πράγματα… (ακατάληπτο). Δεν έχουμε κανένα…
Μητέρα: (Ακατάληπτο) Εγώ πού σας ξέρω εσάς για να σας έχω εμπιστοσύνη;
Αγνωστος: Δεν έχουμε κανένα… επαναλαμβάνω…
Μητέρα: Δεν έχω κανέναν, σας παρακαλώ, με τους μεγάλους μιλήστε.
Αγνωστος: Επαναλαμβάνω...
Μητέρα: Με τους μεγάλους μιλάτε. Μία να μου πει, μία κουβέντα, μια καλημέρα. Θερμή παράκληση…
Αγνωστος: Επαναλαμβάνω, επαναλαμβάνω…
Μητέρα: Ναι.
Αγνωστος: Δεν θα διαπραγματευόμαστε (ακατάληπτο). Ζητάμε (ακατάληπτο).
Μητέρα: Τα λεφτά μου θα τα κάψω, δεν τα θέλω. Τα καίω, τα… Πού ξέρω εγώ αν δεν είστε δολοφόνοι και μου έχετε σκοτώσει το παιδί μου;
Αγνωστος: Οχι, στο ορκιζόμαστε αυτό.
Μητέρα: Πώς μου το ορκιζόσαστε, κύριε; Πώς μου το (ακατάληπτο)…
Αγνωστος: Αύριο θα το ’χεις. Αποφάσισε.
Μητέρα: Το παιδί μου θέλω.
Αγνωστος: Αφού το θέλεις, δώσε αυτά να τελειώνει, αύριο θα το ’χεις.
Μητέρα: Αγόρι μου γλυκό δεν (ακατάληπτο).
Αγνωστος: Βρε, θα το δεις αύριο.
Μητέρα: Αγόρι μου γλυκό, να μου πεις πού να ’ρθω.
Αγνωστος: Αμα συνέλθει, θα τα ξαναπούμε.
Μητέρα: Σε παρακαλώ, συνεννοήσου με τους μεγάλους…
Αγνωστος: Οχι, όχι.
Μητέρα: Να μου πει ένα γεια σου, κλείστ’ το και αυτή τη στιγμή… Σας το δίνω λόγο, θα τα κάψω τα λεφτά, δεν τα θέλω.
Αγνωστος: Λοιπόν, ηρέμησε, ηρέμησε και θα προσπαθήσω, αλλά δεν το παίρνεις χωρίς να δώσεις λεφτά.
Μητέρα: (ακατάληπτο).
Αγνωστος: Ναι, είναι καλά, μην ανησυχείς, μόνο αυτό σου λέω. Γεια. Γεια, καληνύχτα.
Μητέρα: Σε παρακαλώ…


«Σχεδίαζαν να απαγάγουν και τη μητέρα»
H «Espresso» επικοινώνησε με τον συνήγορο υπεράσπισης της οικογένειας, Νικόλαο Ρουσσόπουλο, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Οπως προκύπτει από τον άψογο χειρισμό των διωκτικών αρχών, οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι είχαν συστήσει μία καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που απήγαγε τον Μάριο Παπαγεωργίου και αποπειράθηκε να απαγάγει και τη μητέρα του, Βαρβάρα Θεοδωράκη, η οποία γλίτωσε την τελευταία στιγμή, με την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας. Και μία έκκληση της οικογένειας: όποιος γνωρίζει κάτι ή έχει οποιαδήποτε πληροφορία να απευθυνθεί άμεσα στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές».

Πηγή: Espresso
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!