tromaktiko: Βενιζέλος: Η βιωσιμότητα χρέους είναι και παιχνίδι αριθμών-Πρέπει να διασφαλιστεί

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Βενιζέλος: Η βιωσιμότητα χρέους είναι και παιχνίδι αριθμών-Πρέπει να διασφαλιστεί



“Η βιωσιμότητα του χρέους είναι κι ένα παιχνίδι αριθμών. Είναι πάρα πολύ εύκολο, κάνοντας μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, μια καλύτερη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αλλάξεις... ριζικά το μαθηματικό αποτέλεσμα. Η πρόοδος μπορεί να είναι γεωμετρική. Άρα λοιπόν, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να διασφαλιστεί εάν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουν αυτό. Και νομίζω ότι το κατάλαβαν».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του IIF κ. Charles Dallara και τον γενικό διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του IIF κ. Jeffrey Anderson. Συζητήθηκαν το ζήτημα της κρίσης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος αντικαθιστά την κα Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται στο εξωτερικό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η υποδιευθύντρια του ΔΝΤ κα. Νέματ Σαφίκ και ο σύμβουλος του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Μαρκ Φλάναγκαν.

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι «κοινός παρονομαστής των επαφών που έχω στην Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ, με το IIF και τον Τσαρλς Νταλάρα, με κρίσιμα πρόσωπα από την αμερικανική κυβέρνηση -και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών- είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί "από εκεί ξεκινάνε όλα. Από εκεί εξαρτάται αν θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο, οριστικό πακέτο που θα πείσει και την ελληνική κοινωνία και τις αγορές. Και μπορούμε να το έχουμε αυτό. Αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε και όλα τα άλλα προβλήματα. Το ανοιχτό πρόβλημα με τα εργασιακά και όλα τα άλλα εξαρτώνται από αυτό".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε επίσης ότι το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα, την αντίδραση της κοινωνίας, το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοφασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Τόνισε ότι «αν δεν δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση και δεν παρουσιάσουμε μία πλήρη αφήγηση ελπίδας και προοπτικής, δεν θα πάρουμε μαζί μας την κοινωνία, κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή για την έξοδο από την κρίση».
euro2day.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!