tromaktiko: «Κανείς δεν έθεσε θέμα έκρηξης στην επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων»

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

«Κανείς δεν έθεσε θέμα έκρηξης στην επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων»



Με την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας, Θεμιστοκλή Κυριάκου, λειτουργού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου που ...
συνεδριάζει στη Λάρνακα η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Ο μάρτυρας συμμετείχε στην ομάδα που είχε συσταθεί στις 6 Ιουλίου, 5 ημέρες πριν από τη φονική έκρηξη, και η οποία επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια που ήταν τοποθετημένα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με την κατάθεση του, έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός και η διαπίστωση του για το φορτίο, όταν μετέβη στη ναυτική βάση κατόπιν οδηγιών του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ, Χρίστου Μαλεκκίδη, ήταν ότι τουλάχιστον στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο είχε σημειωθεί έκρηξη και αυτό ήταν εμφανές.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η πυρίτιδα καίγεται μεν, αλλά όταν βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον μάρτυρα, κατά την επιθεώρηση, η ομάδα δεν ήταν βέβαιη για το υλικό, στο οποίο έγινε η αυτανάφλεξη.

«Για να καεί ένα υλικό χρειάζεται οξυγόνο και με την φωτιά και την έκρηξη στο συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο καταναλώθηκε όλο το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστούν τα υπόλοιπα υλικά», ανέφερε ο μάρτυρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι όταν η ομάδα ανέβηκε επάνω στα εμπορευματοκιβώτια, κανένας από τους παρευρισκομένους δεν έθεσε θέμα κινδύνου έκρηξης.

Κατέθεσε επίσης ότι, ενώπιον του, αφού έγιναν διάφορες εισηγήσεις για λήψη μέτρων, ο συνταγματάρχης, Γιώργος Γεωργιάδης θα προχωρούσε στη μετακίνηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, εάν του δίδονταν οδηγίες.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μάρτυρα για τον τότε υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εισηγήθηκε στη σύσκεψη, να μην κάνουν τίποτα, διότι τα όποια μέτρα θα ήταν προσωρινά, μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Χαραλάμπους συμφώνησε στη συνέχεια, στην τοποθέτηση κατιονιστήρων.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, κατά τη σύσκεψη, ομάδα ενημερώθηκε από τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη ότι δεν τίθεται θέμα καταστροφής του φορτίου, αφού ο ΥΠΕΞ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζαν στο εξωτερικό, επομένως μια τέτοια απόφαση θα έπαιρνε χρόνο.

Νωρίτερα, κατέθεσε ο μάρτυρας Δημήτρης Δημητριάδης, υπεύθυνος του Γραφείου Ανάλυσης Τηλεπικοινωνιακών Δεδομένων, του αρχηγείου Αστυνομίας. Ο μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου εφτά συνολικά σχεδιαγράμματα, στα οποία φαίνονται όλες οι εισερχόμενες, εξερχόμενες, αναπάντητες κλήσεις καθώς και τα μηνύματα που στάλθηκαν μεταξύ αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον Διοικητή Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη στις 4 και 11Ιουλίου και μεταξύ των ωρών 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τι 7 το πρωί.

Η διαδικασία της Τρίτης ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την Τετάρτη με νέο μάρτυρα κατηγορίας, τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο υπηρετούσε στο ΥΠΑΜ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!