tromaktiko: Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος



από το Γραφείο Τύπου
Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι και η Αριστερά της ευθύνης, το κόμμα μας η ΔΗΜΑΡ, συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις ώστε η τελική επιλογή να είναι προς την ορθή κατεύθυνση.



Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης που επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, με την καθυστέρηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι πολίτες, τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη έχουν υποστεί θυσίες μεγάλες που έγιναν μεγαλύτερες από την καθυστέρηση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές έπρεπε η χώρα να προχωρήσει για το δικό μας συμφέρον και ανεξαρτήτως προβλέψεων του μνημονίου.

Εμείς δεν καλλιεργήσαμε αυταπάτες ότι η σωτηρία της χώρας, η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη μπορεί να γίνουν χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση. Αν δεν αναμετρηθούμε με τα βαθύτερα αίτια, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν την οικονομική και πολιτική συγκρότηση της χώρας, αν δεν προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως αν δεν είμαστε παρόντες -με όλα τα δικαιώματα που εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη - στις εξελίξεις που αναπόφευκτα θα δρομολογηθούν στην ΕΕ, τότε η όποια λύση θα είναι εμβαλωματικού χαρακτήρα και μηδενικής απόδοσης.

Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό, γι αυτό έχουν δείξει τεράστια υπομονή και αντοχή και βεβαίως απαιτούν οι θυσίες τους αυτή την φορά να πιάσουν τόπο, να μην πάνε και άλλα χρήματα σε βαρέλι δίχως πάτο, να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Και ταυτόχρονα στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν είναι πρόθυμοι να ανεχθούν τις αντιδημοκρατικές φωνές που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα. Και παρά την πίεση που υφίστανται παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που θέλουν απλώς να κερδοσκοπήσουν πάνω στην δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας, χωρίς να διαθέτουν ίχνος σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, αλλά, αντιθέτως, περίσσευμα λαϊκισμού και δημαγωγίας. Αυτό που κυρίως απαιτούν είναι καθαρά λόγια και υπεύθυνες συμπεριφορές. Ξέρουν οι πολίτες ότι στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν εύκολες ή ευχάριστες λύσεις, αλλά δύσκολες πλην αναγκαίες επιλογές. Αυτή ακριβώς την γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης μιλάει η ΔΗΜΑΡ.

- Πριν από 3 μήνες κάναμε, όχι αβασάνιστα, μια βασική επιλογή. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μαζί με δυνάμεις με τις οποίες έχουμε σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.

Δεν μείναμε στη σιγουριά των αντιπολιτευτικών εδράνων. Δεν γοητευτήκαμε από την προοπτική να περιμένουμε να βγάλουν οι άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά και εμείς να αναλάβουμε ένα σωτήριο και ανορθωτικό ρόλο μετά την καταστροφή.

Θα μας ήταν εξαιρετικά εύκολο – και σε πρώτη ανάγνωση και εξαιρετικά βολικό – να παραμέναμε στην «ασφάλεια» και την απατηλή θαλπωρή της αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος ότι αυτό όχι μόνο δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου και του λαού – πράγμα που είναι το βασικό για την επιλογή μας - αλλά σε τελευταία ανάλυση δεν θα εξυπηρετούσε και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ίδιας της ΔΗΜΑΡ.

Αν ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα πιεστικές καταστάσεις και εμείς σαν κόμμα της Αριστεράς που συμμετέχει στην κυβέρνηση δεχόμαστε μέρος αυτής της πίεσης, μπορούμε να φανταστούμε την κατάσταση που θα επικρατούσε στην χώρα αν εμείς δεν παίρναμε την απόφαση να δώσουμε λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα μετά τις δεύτερες εκλογές. Το ότι θα είμασταν ανακόλουθοι με την προεκλογική μας δέσμευση, όταν ζητούσαμε «εντολή για λύση» είναι το λιγότερο. Οι επιπτώσεις από μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν δραματικές. Αυτό μπορούν να το καταλάβουν σήμερα και οι πιο δύσπιστοι βλέποντας τις συνέπειες που επισώρευσε η καθυστέρηση για τις δεύτερες εκλογές. Η αλήθεια είναι απλή και την αντιλαμβάνονται οι πάντες, μαζί και εκείνοι που δικαιολογημένα δυσανασχετούν από τα μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε: Χωρίς την ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί και η χώρα θα έπεφτε σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, όπου αυτά που περνάμε σήμερα και αυτά που φοβόμαστε για το αύριο θα μοιάζουν με χάδι μπροστά σε αυτά που θα συνέβαιναν.

Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση που σχηματίστηκε δεν θα μπορούσε να σταθεί γιατί το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Αυτή η παραδοχή προσδιορίζει και το μέγεθος της ευθύνης που επωμιζόμαστε. Ποια όμως είναι η εναλλακτική πρόταση απέναντι στην απόφαση μας για συμμετοχή στην κυβέρνηση; Μια χώρα ακυβέρνητη, απομακρυνόμενη από την Ευρώπη, έρμαιο στο λαϊκισμό και την ακροδεξιά δημαγωγία. Αν υπάρχει άλλη εικόνα και άλλη προοπτική να κατατεθεί. Γιατί στην πολιτική τα «επειδή» πρέπει να οδηγούν σε «δια ταύτα». Και το δια ταύτα της πρότασης που μας ζητούσε να μην μπούμε στην κυβέρνηση η μας ζητά τώρα να αποχωρήσουμε θα ήταν μια δική μας συμμετοχή στο χάος με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους, που επίσης πρώτοι θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Γιατί όπως έχω πει επανειλημμένα οι ισχυροί θα βρουν τρόπο να τα βολέψουν.

Εμείς, λοιπόν, μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι είμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ με τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου. Και ταυτοχρόνως, εμείς, που δεν είχαμε ψηφίσει τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είπαμε καθαρά στον λαό ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Ένα πλαίσιο που παλεύουμε να το αλλάξουμε και να το αντικαταστήσουμε από ένα σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης. Είχαμε το θάρρος να πούμε ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο θα είναι σταδιακή και θα συναρτάται με αλλαγές που θα γίνονται στην Ευρώπη και με μια διαρκή αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους. Για αυτό πάντα μιλούσαμε για εφαρμογή και ταυτόχρονη τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής, για αυτό μιλήσαμε για τροποποίηση και όχι για μια ανέφικτή και επικίνδυνη μονομερή καταγγελία του μνημονίου. Δεν ήταν τυχαία η επιμονή μας στην χρήση του όρου «σταδιακή» Γιατί εμείς δεν κοροϊδεύουμε, όπως έκαναν άλλοι, τον λαό για να πάρουν την ψήφο του, ισχυριζόμενοι προεκλογικά ότι είναι εφικτή η άμεση καταγγελία του μνημονίου, για να ανακαλύψουν μετά τις εκλογές την επαναδιαπραγμάτευση και όταν η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται να ισχυρίζονται ότι αυτοί θα διαπραγματεύονταν καλύτερα.



Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα για αλλαγή των πολιτικών στην Ευρώπη και για την αλλαγή των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μέσα από διαρκή αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους που αναγκαστικά θα περάσει από διάφορά στάδια και μέσα από την άσκηση πολιτικών προώθησης των βαθιών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα , ανεξαρτήτως του μνημονίου.

- Με βάση αυτές τις θέσεις μπήκαμε στην κυβέρνηση και αυτή ακριβώς την εντολή πήραμε από τον ελληνικό λαό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και η προγραμματική συμφωνία που υπογράψαμε με τα άλλα δυο κόμματα. Η προγραμματική συμφωνία συνιστά πολιτική μας δέσμευση, ούτε «κουρελόχαρτο» είναι ούτε οδηγός άμεσης εφαρμογής και αστραπιαίας επίλυσης προβλημάτων. Μας δεσμεύει σε βάθος χρόνου. Και όπου υπάρχουν αποκλίσεις από αυτήν δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα μόλις μπούμε σε πορεία ανάκαμψης της χώρας. Όπως όλοι ξέρουμε η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει δύο σκέλη στα οποία αντικειμενικά οι δυνατότητες είναι διαφορετικές. Αφενός το σκέλος που αφορά σε εσωτερικά ζητήματα στα οποία μπορούμε και θα είμαστε επίμονοι στην εφαρμογή της στο ακέραιο. Αφετέρου το σκέλος που αφορά σε αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Σε αυτό το δεύτερο σκέλος δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψη στις τοποθετήσεις μας οι ειδικές συνθήκες που προκύπτουν κάθε φορά από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το γενικότερο δυναμικά εξελισσόμενο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

- Δεν είναι μυστικό ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εσωτερική επίσης διαπραγμάτευση έπρεπε να ξεπερνά καθημερινά σκοπέλους που πήγαζαν από την απουσία κουλτούρας συνεργασίας . Θέλω να σας πω ότι και η διαπραγματευτική μας ομάδα και εγώ προσωπικά επιλέξαμε να κρατάμε τους χρήσιμους τόνους, να ενημερώνουμε τους πολίτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, να απορρίπτουμε εξόφθαλμα άδικες και εξουθενωτικές λύσεις, να προσπαθούμε να πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις και ταυτοχρόνως να εξασφαλίζουμε την συνοχή της κυβέρνησης και να επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στις προτάσεις μας και την πολιτική των δανειστών. .Και βεβαίως να διαφυλάξουμε το μείζον που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Ήταν και είναι μια συνεχής άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, στην οποία καθόλου δεν μας βοήθησαν η έκρηξη των υποκειμενισμών ορισμένων με συνεχή τελεσίγραφα και δηλώσεις που καθημερινά εκτοξεύονταν κατά ριπάς και προανάγγελλαν καταψήφιση των μέτρων πριν καν αυτά οριστικοποιηθούν. Και με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα : Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ό,τι λέει ο τίτλος της: ένα βαθειά δημοκρατικό αριστερό κόμμα. Ουδείς φιμώνεται, δεν υπάρχει σύντροφος η φίλος του οποίου η άποψη – η όποια άποψη – να παρεμποδίστηκε ή να μην κατέστη αντικείμενο βασανιστικής συζήτησης και επεξεργασίας. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις – και ήσαν πολλές τους τελευταίους μήνες – πάρθηκαν από αυτό εδώ το σώμα, που είναι κατά το καταστατικό μας και κατά την κοινή λογική το ανώτερο σώμα ανάμεσα σε δυο συνέδρια. Έτσι θα γίνει και τώρα, η Κεντρική Επιτροπή θα καθορίσει την συλλογική απόφαση του κόμματος. Και αν η προσωπική άποψη είναι σεβαστή , το ίδιο πρέπει να είναι σεβαστή η συλλογική απόφαση του κόμματος όταν μάλιστα αυτή προκύπτει μέσα από αψεγάδιαστες δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Ο ίδιος θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν.

Σε κάθε περίπτωση ο μύθος που συστηματικά καλλιέργησε η αντιπολίτευση, ότι δήθεν όλα ήσαν προαποφασισμένα, ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά ένα «θέατρο» για τα μάτια του κόσμου κατέρρευσε με πάταγο. Παρά το γεγονός ότι για πάρα πολλούς λόγους ο χρόνος πιέζει, δεν υποκύψαμε σε απαράδεκτες αξιώσεις και με πρότασή μας που έγινε αποδεκτή από τους κυβερνητικούς εταίρους μας η διαπραγμάτευση γίνεται παράλληλα σε δύο επίπεδα Και αυτό της τρόικα και σε επίπεδο κεντρικότερης πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία είναι σήμερα εφικτή γιατί, όπως είχαμε προβλέψει προεκλογικά , το διεθνές περιβάλλον έχει βελτιωθεί για την χώρα μας.

Σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους που θα διασφαλίσει την συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης και ταυτόχρονα θα αποφύγουμε μέτρα παράλογα που εξαντλούν τις αντοχές της κοινωνίας.

Όπως ξέρετε έχουμε συμφωνήσει σε βασικούς άξονες για τα μέτρα. Υπάρχουν όμως ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα. Και είναι προφανές ότι απορρίπτουμε αλλαγές που θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις. Ζητάμε την επιμήκυνση για άλλα δυο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επιμένουμε στην ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή στην ρήτρα αντικατάστασης επαχθών μέτρων από εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων. Η δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται αλλά δεν αρκεί. Αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Θα απαιτήσουμε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Με την καταβολή στο ακέραιο της δόσης των 31,5 δις ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, με την οριστικοποίηση παρεμβάσεων όπως η συγχρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κλπ. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ θα δώσει επίσης μια αναπτυξιακή ανάσα

- Όπως ήταν φυσικό η ενασχόληση με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα κυριάρχησαν στο κυβερνητικό έργο και έθεσαν σε δεύτερη σειρά άλλες προτεραιότητες Τώρα, με επιταχυνόμενους ρυθμούς πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Θα χρειαστεί μια καλά προετοιμασμένη συνεδρίαση για να συζητήσουμε σε βάθος προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και νέες δυνατότητες που έχουν αναδυθεί. Είναι προφανές ότι δεν έλειψαν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, ενώ παρουσιάστηκαν και φαινόμενα κομματισμού. Προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό νομίζω ότι το πετύχαμε να περιορίσουμε αυτά τα αρνητικά φαινόμενα. Οι δυο υπουργοί που προτείναμε , οι υφυπουργοί και τα άλλα στελέχη μας που συμμετέχουν σε υπεύθυνες θέσεις κάνουν με υπευθυνότητα την δουλειά τους και τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες τους για την μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση και για την ταχεία αντιμετώπιση από την Δικαιοσύνη υποθέσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής ανταποκρίνονται στην λαϊκή απαίτηση για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και καταπολέμηση της διαφθοράς .

Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις επιθέσεις του κατά του κόμματος μας. Πρόσφατα οι επιθέσεις πήραν και προσωπικό χαρακτήρα. Εγώ δεν θα σταθώ στο ύφος και το ήθος που χαρακτηρίζουν αυτές τις επιθέσεις που αποδεικνύουν απλώς πόσο έχει απομακρυνθεί ένα κομμάτι αυτού του χώρου από τις πρακτικές της ανανεωτικής αριστεράς. Θα παραμείνω αυστηρά σε πολιτικό επίπεδο. Κάτι ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι η αντοχή της ΔΗΜΑΡ. Είχε την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις η ΔΗΜΑΡ θα εξοστρακιζόταν από τον χώρο της αριστεράς και θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κυρίαρχο. Αυτό δεν συνέβη, η ΔΗΜΑΡ άντεξε και οι προοπτικές και η πρόκληση ανασύνταξης ενός ευρύτερου χώρου – του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού - είναι μπροστά μας. Αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουν ότι με την επίθεση στην ΔΗΜΑΡ θα συγκαλύψουν τις μεγάλες εσωτερικές διαφορές τους που μέρα την μέρα έρχονται στην επιφάνεια. Άλλοι μιλούν για το ευρώ και δηλώνουν – ορθά, αλλά αυτό έχει συνέπειες- ότι χωρίς σταθεροποίηση δεν υπάρχει ανάπτυξη. Άλλοι δηλώνουν ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ και ερωτοτροπούν με την δραχμή. Άλλοι προετοιμάζοντας την αναπόφευκτη στροφή προς τον ρεαλισμό, συναντώνται – επίσης ορθά, αλλά και αυτό έχει συνέπειες – με τον επικεφαλής της task force Ράιχενμπαχ, ενώ άλλοι καταγγέλλουν την συνάντηση με τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παντελώς άχρηστη. Η εσωτερική διαμάχη σε θέματα στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις επιθέσεις στην ΔΗΜΑΡ και είναι θέμα χρόνου η ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στις δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Εμείς καλωσορίζουμε κάθε προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το στρατόπεδο της λογικής και δεν θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο των επιθέσεων .

- Η οικονομική κρίση έχει φέρει με ένταση στην επιφάνεια την κρίση του πολιτικού συστήματος, ενώ σχεδόν καθημερινά αναδεικνύονται ζητήματα που με τον ένα η τον άλλο τρόπο συνδέονται με την ηθική της πολιτικής και την ηθική των πολιτικών. Σκάνδαλα υπαρκτά και σκανδαλολογία γίνονται ένα κουβάρι, η ανάγκη για κάθαρση είναι επιτακτική. Είναι επιβεβλημένος ο άμεσος, χωρίς καθυστέρηση, ουσιαστικός έλεγχος όλων των στοιχείων που αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, σκανδάλων, μαύρου χρήματος, καταθέσεων στην αλλοδαπή κ.ά.

Έλεγχος ουσιαστικός. Έλεγχος προς κάθε κατεύθυνση.

Ο έλεγχος αυτός και η απόδοση ευθυνών, όπως προβλέπεται άλλωστε από το νόμο, είναι πράξη οφειλόμενη έναντι της κοινωνίας, που σκληρά δοκιμάζεται και του δημοσίου συμφέροντος που προσβάλλεται.

Η αδιαφάνεια και η παρανομία που δεν ελέγχεται δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στον ιστό της ήδη τεμαχισμένης κοινωνίας, αναιρούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που κινείται μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο απαξιούμενο. Το ηθικό κεφάλαιο της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η ελπίδα για τη Δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση θεσμών και εμπιστοσύνης, σε μια στιγμή όπου μαίνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε επισήμους και σκιώδεις θύλακες εξουσίας και παραεξουσίας. Η ΔΗΜΑΡ απέδειξε με την στάση της σε όλα τα ζητήματα που με τον ένα η τον άλλο τρόπο ήρθαν στην επιφάνεια, ότι δεν παρέλειψε στο παραμικρό να προωθήσει μέσα και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ενέργειες και διαδικασίες που ανταποκρίνονται στην πάνδημη απαίτηση για διαφάνεια και κάθαρση με την πιστή εφαρμογή του νόμου. Και ας μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία : έτσι ακριβώς και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου ξεκαθαριστεί και η τελευταία υπόθεση, ώστε να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη όσοι παρανόμησαν. Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε τάχιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, αν δεν θέλουμε μαζί με τα απόνερα της κρίσης του πολιτικού συστήματος να πετάξουμε και δημοκρατικές μας κατακτήσεις και να ρίξουμε νερό στον μύλο ακραίων αντιδημοκρατικών και αντικοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση μας φέρνει στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Θα θυμάστε ότι στις εκλογές του Μαΐου – όταν πολλοί στρουθοκαμηλίζοντας αγνοούσαν το πρόβλημα της επικείμενης ανόδου του νεοναζιστικού κόμματος – εμείς επισημαίναμε τον κίνδυνο και καλούσαμε τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουν από κοινού τον κίνδυνο. Γιατί εμείς γνωρίζουμε από την Ιστορία ότι, σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης, η απλουστευτική φασιστική λογική συναντά ευήκοα ώτα και πρακτικές ωμής βίας και αντικοινοβουλευτικής δράσης βρίσκουν μιμητές. Στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίσουμε μια αποκρουστική πραγματικότητα τώρα πριν δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό ιστό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που επέτρεψαν την άνοδο του κόμματος των νεοναζιστών. Αίτια οικονομικά και κοινωνικά, η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, η ανοχή στην ανομία και τη βία. Η αντιμετώπιση τους θα πάρει χρόνο αλλά είναι αυτή που θα αφαίρεση το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Η δημοκρατία μας οφείλει να αμυνθεί και να αποκρούσει εδώ και τώρα εγκληματικές πρακτικές και ενέργειες. Η βία και ο ρατσισμός δεν είναι και δεν θα γίνουν μέρος της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας και το κράτος πρέπει να απαντήσει βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του και αποκόπτοντας από κρίσιμες υπηρεσίες νησίδες ανεκτικότητας προς τους νεοναζιστές.

- Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ στο ζήτημα της συγκρότησης και διεύρυνσης του πολιτικού χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. H ΔΗΜΑΡ είναι η υπαρκτή άφθαρτη δύναμη που ξεκινά από τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εκτείνεται μέχρι τον χώρο της πολιτικής οικολογίας Ταυτοχρόνως έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης ο χώρος αυτός να αποκτήσει δύναμη που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.. Ένας αστερισμός κινήσεων και κυρίως φερέγγυων προσώπων πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από αυτήν την προσπάθεια και εμείς με απόλυτο σεβασμό στην πορεία και την συμβολή όσων προσέλθουν θα συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου αλλά απολύτως εφικτού στόχου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!