Μπορεί οι Γερμανοί να ήταν λιγότεροι εφέτος σε Καβάλα και Θάσο αλλά αναδεικνύονται οι καλύτεροι τουρίστες: μένουν τις περισσότερες ημέρες, πληρώνουν τα περισσότερα στο καταλύματα που ...
διανυκτερεύουν και ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια παραμονής τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα ικανοποίησης τουριστών του νομού Καβάλας που πραγματοποίησε το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2012 η εταιρεία Interview.
Σύμφωνα με την έρευνα, μετά τους Γερμανούς πιο... απλοχέρηδες τουρίστες είναι οι Ρώσοι, που για πρώτη φορά εφέτος έκαναν είσοδο στην αγορά της Θάσου και οι Άγγλοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες στο επόμενο διάστημα για την προσέλκυση περισσοτέρων Γερμανών και Ρώσων.
Κατά τα άλλα η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η Θάσος αποτελεί τον κυρίαρχο πόλο έλξης τουρισμού σε όλη την ευρύτερη περιοχή και ότι το ξενοδοχείο είναι το κυριότερο κατάλυμα που προτιμούν τουλάχιστον οι αλλοδαποί τουρίστες.
Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ανέρχεται στις 8,1 ημέρες ανά τουρίστα. Η διανυκτέρευση κόστισε κατά μέσο όρο 48 ευρώ, ενώ στα 512 ευρώ ανέρχεται η συνολική δαπάνη για όλες τις ημέρες παραμονής. Καλύτερο μέσο όρο διανυκτερεύσεων έχει η Θάσος, με περίπου διπλάσιες ημέρες παραμονής σε σχέση με την Καβάλα.
Πιο αναλυτικά, οι Γερμανοί μένουν κατά μέσο όρο 12 ημέρες, οι Άγγλοι 10 και οι Ρώσοι 9,5 ημέρες. Τις λιγότερες διανυκτερεύσεις έχουν ‘Έλληνες με 6,4 διανυκτερεύσεις, Βούλγαροι με 6,3 διανυκτερεύσεις και Ρουμάνοι με 6,4 διανυκτερεύσεις.
Την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση έχουν Άγγλοι(68 ευρώ), Γερμανοί(53 ευρώ) και Ρώσοι(53 ευρώ), γεγονός που τους αναγάγει σε καλούς τουρίστες (αποδοτικούς για την περιοχή). Τη χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση έχουν Έλληνες(45 ευρώ) και τουρίστες από την πΓΔΜ(27 ευρώ).
Οι Γερμανοί ξοδεύουν 754 ευρώ κατά την παραμονή τους, οι Ρώσοι 525 ευρώ και οι Άγγλοι 578 ευρώ αποτελώντας τους πιο... large τουρίστες. Οι λιγότερο γαλαντόμοι είναι οι τουρίστες από την πΓΔΜ με 392 ευρώ.
Οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Ρώσοι και οι Γερμανοί τουρίστες προτίμησαν τα ξενοδοχεία, σε αντίθεση με τους Έλληνες που προτίμησαν τα οικονομικότερα ενοικιαζόμενα. Γενικότερα οι ξένοι τουρίστες είναι ακριβότερες προτιμήσεις από τους Έλληνες.
Οι Βούλγαροι τουρίστες προτίμησαν την «ακριβότερη» Καβάλα (λόγω Ξενοδοχείων) από ότι την οικονομικότερη Θάσο (λόγω ενοικιαζομένων). Αντίθετα από τους Βούλγαρους, όλες οι άλλες εθνικότητες προτίμησαν την Θάσο σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι την Καβάλα.
Πολύ καλές είναι οι αξιολογήσεις των τουριστών για τη συμπεριφορά των κατοίκων, την εστίαση και το επίπεδο των καταλυμάτων σε Καβάλα και Θάσο. Μικρό θέμα υπάρχει στις εναλλακτικές διασκέδασης που προσφέρονται, ενώ το περιβάλλον πήρε την υψηλότερη βαθμολογία.
Οι περισσότεροι τουρίστες για τις αγορές τους προτιμούν τοπικά προϊόντα τροφίμων, ενώ το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών δήλωσε όχι μόνο ότι θα ξανάρθει αλλά και ότι θα σύστηνε την περιοχή σε φίλους και συγγενείς. Το 73,2% των Ελλήνων επισκεπτών έχει ξανάρθει στο νομό Καβάλας, που σημαίνει ότι υπάρχει «φανατικό» κοινό, τουλάχιστον στον εγχώριο τουρισμό. Από τους αλλοδαπούς το 28,4% είχε επισκεφθεί ξανά την περιοχή, ενώ οι πιο «πιστοί» τουρίστες αποδεικνύονται οι Βούλγαροι και οι Γερμανοί. Εξάλλου, το ποσοστό και νέας επίσκεψης κρίνεται με 96% ιδιαίτερα υψηλό.
Αυξανόμενα σημαντικό ρόλο για την άφιξη τουριστών παίζει το Ίντερνετ, αφού δύο στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες ήρθαν μετά από πληροφορίες που ανακάλυψαν στο διαδίκτυο.