tromaktiko: Μαυρογιάννης: Η Κυπριακή Προεδρία θα κάνει το παν για σύγκλιση στο ΠΔΠ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μαυρογιάννης: Η Κυπριακή Προεδρία θα κάνει το παν για σύγκλιση στο ΠΔΠ



Η Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κάνει το παν για να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και αυτό μπορεί να γίνει με... τη στενή συνεργασία όλων, δήλωση ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στις Ημέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL), που φιλοξενεί το ΑΚΕΛ και διεξάγονται για δεύτερη ημέρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Στο σημερινό κόσμο, είπε, δεν υπάρχει από μηχανής θεός, αλλά απαιτείται συνεργασία για να εξεύρουμε τα εργαλεία για να εφαρμόσουμε τις φιλοδοξίες μας, κι αυτά τα εργαλεία είναι το ΠΔΠ. Βασικός άξονας της πολιτικής της Κυπριακής Προεδρίας είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης όχι μόνο μέσα από το πρίσμα των αριθμών, αλλά κυρίως μέσα από τις ανάγκες των ανθρώπων, συνέχισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής διοίκησης.«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να παραμείνουμε κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη και να μην τον βάλουμε να πληρώσει δυσανάλογο κόστος για την κρίση».

Ο Κύπριος Υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, μέχρι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο για το ΠΔΠ να έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ώστε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και οι αρχηγοί κρατών να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.Υπάρχει, συνέχισε, μια σύγκρουση απόψεων μεταξύ των χωρών που είναι καθαροί συνεισφορείς και των υπολοίπων συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις πρώτες χώρες να θέλουν περιορισμό των δαπανών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει συμφωνία.

Σε σχέση με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μην καταφεύγει η ΕΕ μόνο σε περικοπές, αλλά μέσω της συνεργασίας και της συναίνεσης να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανάγκη να συνεισφέρουν όλοι στο ξεπέρασμα της κρίσης με τρόπο αναλογικό. Επεσήμανε ότι οι δαπάνες για την κεντρική διοίκηση είναι μόλις το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ και όσον αφορά τις φωνές για περικοπή των εξόδων που αφορούν την εξωτερική πολιτική της Ενωσης διερωτήθηκε εάν στις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στον κόσμο και ιδιαίτερα με την «αραβική άνοιξη» η ΕΕ πρέπει να μειώσει την παρουσία της και το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει.Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία υπολογίζει στη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για το ΠΔΠ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δει και τα θέματα των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης, να δουλέψει για το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που δαπανάται θα είναι ένα ευρώ καλά δαπανημένο».

Ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πολιτική ασύλου, η οποία παρόλο που δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός, λέγοντας πως πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με εγκληματίες.Η Κυπριακή Προεδρία, συνέχισε, θεωρεί πολύ σημαντική την επανεκκίνηση της θαλάσσιας πολιτικής και αυτό (η Διακήρυξη της Λεμεσού) θα αποτελέσει ένα ορόσημο για την προεδρία μας. Παράλληλα θα προσπαθήσει για την επίτευξη προόδου σε άλλους φακέλους της Προεδρίας, όπως είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα θέματα της Αλιείας, το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 κ.ά.

Οσον αφορά τις απαιτήσεις για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο κ. Μαυρογιάννης, φέροντας ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαμε να καταργήσουμε τους διερμηνείς, διερωτήθηκε αν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε, χωρίς σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυγλωσσία.Για την πολιτική συνοχής ανέφερε ότι όσο κλείνουμε το κενό ευημερίας που υπάρχει εντός της ΕΕ, τόσο δεν χρειαζόμαστε την συνοχή, αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η συνοχή είναι απαραίτητη, λέγοντας πως πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως επενδυτικό εργαλείο, αφού όταν για παράδειγμα, κατασκευάζεται ένας δρόμος στην Ισπανία, το 75% των χρημάτων θα πάει σε γερμανικά κεφάλαια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Ευρωβουλευτές της ομάδας εξέφρασαν από τη μια την ικανοποίηση τους για την Κυπριακή Προεδρία και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα διάφορα θέματα και από την άλλη την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους τόσο για το μικρό ύψος του προϋπολογισμού (μόλις 1% του ΑΕΠ της ΕΕ) και τις μειώσεις τις οποίες προνοεί, όσο και για τη συνολική του κατεύθυνση.Κοινή εκτίμηση της ομάδας, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, είναι ότι ο προϋπολογισμός, ως έχει, με την αντιμετώπιση ορισμένων χωρών, αλλά και τους περιορισμούς που θέτει η ίδια η φιλοσοφία της ΕΕ, όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα και στα προβλήματα συνοχής, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει.

Επισημάνθηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι παρόλο που μειώνονται τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής αυξάνονται τα κονδύλια για την αμυντική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν την άποψη ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού και περαιτέρω αύξηση του.
alithia.com.cy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!