Η συνεργασία της Google με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη και, τώρα, το Νομισματικό, αποτελεί μέρος του προγράμματος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και σήμερα αριθμεί 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση, ενώ δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους 46 πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Το Νομισματικό Μουσείο έχει ήδη εντάξει 56 αριστουργήματα από τις συλλογές του, ενώ άλλα 150 θα ακολουθήσουν ως το τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον, από τις αρχές του 2013, με τη χρήση της τεχνολογίας Street View εσωτερικού χώρου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εικονικής πανοραμικής περιήγησης στις αίθουσες του Ιλίου Μελάθρου (οικία Σλήμαν), όπου φιλοξενούνται οι συλλογές του.
Χάρη στην τεχνολογία, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να περιηγηθούν ηλεκτρονικά τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και να γνωρίσουν σπάνια νομίσματα, σφραγίδες και μετάλλια, λαμβάνοντας πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά ή για τον δημιουργό του. Σημαντικές είναι, επίσης, οι δυνατότητες που προσφέρει το Art Project στους ερευνητές της Νομισματικής και της Σφραγιστικής, που μπορούν να αντλήσουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για την ιστορία, την περιγραφή, τις επιγραφές, το υλικό ή το βάρος των εκθεμάτων που τους ενδιαφέρουν.
Οι υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενα που έχουν επιμεληθεί οι νομισματολόγοι του Μουσείου Δήμητρα-Ελένη Λαδογιάννη, Ευτέρπη Ράλλη και Γιόρκα Νικολάου, ενώ η ηλεκτρονική υποστήριξη έγινε από τον Νίκο Σουγλέ.
«Το Art Project δίνει σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα αριστουργήματα του ελληνικού πολιτισμού, κυρίως όμως είναι ένα μέσο που βοηθά στη διάχυση των αισθητικών προτύπων και των αξιών του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκδοχές του: κλασικός, βυζαντινός, σύγχρονος. Μια επαφή που γίνεται σε συνθήκες σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και συνδυάζει την ενημέρωση με τη μάθηση και την ψυχαγωγία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Και πρόσθεσε πως το υπουργείο επιχειρεί να εντάξει στο πρόγραμμα όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ολυμπίας, Μουσείο Δελφών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ηρακλείου).
«Το Google Art Project έρχεται πολύτιμος αρωγός στα οράματα του Νομισματικού Μουσείου, προσφέροντας ισότιμα στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς του από τον υπολογιστή τους, να επισκεφθούν διαδικτυακά τα πολύτιμα εκθέματά του και μάλιστα σε ποιότητα εικόνας μοναδική» επεσήμανε ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, Δρ. Γιώργος Κακαβάς.
«Η άψογη συνεργασία της Google στην υλοποίηση των οραμάτων του Νομισματικού Μουσείου, ενός από τα πρώτα ελληνικά μουσεία που ανεβαίνει στο Art Project, αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παγκόσμια προβολή του» κατέληξε.