tromaktiko: Τουρκία: Ο κίνδυνος να υπάρξουν πολλοί θάνατοι στην απεργία πείνας στις φυλακές εντείνεται, προειδοποιούν γιατροί

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τουρκία: Ο κίνδυνος να υπάρξουν πολλοί θάνατοι στην απεργία πείνας στις φυλακές εντείνεται, προειδοποιούν γιατροί



Οι φυλακισμένοι Κούρδοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας στην Τουρκία ενδέχεται να αρχίσουν να πεθαίνουν μέσα στις προσεχείς 10 ημέρες, προειδοποίησε σήμερα η κυριότερη ένωση γιατρών της χώρας, τονίζοντας... παράλληλα ότι η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απέρριψε την κινητοποίηση κάνοντας λόγο για μια «παράσταση», υπάρχει κίνδυνος να σκληρύνει τη στάση τους.Η απεργία πείνας εισήλθε στην 51η της ημέρα σήμερα, με περίπου 700 κρατούμενους να αρνούνται να τραφούν σε δεκάδες φυλακές σε όλη την Τουρκία κι απαιτώντας η κυβέρνηση να παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα και να βελτιωθούν οι συνθήκες της κράτησης του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν.Πάντως οι απεργοί πείνας καταναλώνουν νερό με ζάχαρη και βιταμίνες, κάτι που μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους και την διαμαρτυρία τους για εβδομάδες.

Το κύριο αίτημα των διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους καταδικασθέντων για συμμετοχή στο ένοπλο PKK, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης του πρώην ηγέτη της παράταξης Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο Ιμραλί, ένα νησί στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η κινητοποίηση συνέπεσε με την έξαρση του Κουρδικού, καθώς οι συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, και την κρίση στη Συρία. «Η ανησυχία μας είναι ότι ύστερα από περίπου 40 ημέρες, ενσκήπτει ανήκεστη βλάβη (στην υγεία των απεργών πείνας) και έπειτα από 60 ημέρες μπορεί να αρχίσουμε να έχουμε θανάτους», τόνισε ο Οζντεμίρ Ακτάν, επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εκπροσωπεί το 80% των ιατρών της χώρας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τουλάχιστον 122 αριστεροί κρατούμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια προηγούμενη απεργία πείνας, μια δεκαετία νωρίτερα, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβάθμισε την κινητοποίηση, δηλώνοντας ότι μόνον ένας κρατούμενος βρίσκεται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου και αυτός έχει τεθεί υπό παρακολούθηση.

«Τώρα δεν υπάρχει απεργία πείνας. Πρόκειται για μια παράσταση», είχε υποστηρίξει χθες κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι χειραγωγούνται από «εμπόρους του θανάτου», αναφερόμενος προφανώς στο PKK και σε Κούρδους πολιτικούς, και υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί πιέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

Χθες ο Ερντογάν κατηγόρησε Κούρδους πολιτικούς ότι διέταξαν τους φυλακισμένους να κάνουν απεργία πείνας ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν κεμπάπ.

«Τέτοιες δηλώσεις κάνουν εκείνους οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε απεργίες πείνας πιο αποφασισμένους, ωθούν εκείνους που μπορεί να σκέφτονταν να εγκαταλείψουν να συνεχίσουν. Αυτό μπορεί να αποβεί σε διάφορες βλάβες για την υγεία και σε θανάτους», ανέφερε ο Ακτάν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν δήλωσε ότι 683 άνθρωποι πραγματοποιούν απεργία πείνας σε 66 φυλακές.

Το ζήτημα της απεργίας πείνας είναι άλλη μια αφορμή για την εκδήλωση της όλο και πιο εμφανούς σύγκρουσης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δύο ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος έχουν διαφωνήσει ανοικτά τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένα, πιο πρόσφατα για το πώς χειρίστηκε η αστυνομία μια διαδήλωση που έγινε δίχως να έχει δοθεί άδεια.

Αντίθετα με τη σκληρή γραμμή του Ερντογάν, ο Γκιουλ φέρεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Μιλιέτ να δήλωσε ότι διατηρεί μια «ευαισθησία» για το ζήτημα και θα επιδιώξει μια λύση.

Το 2000, οι αρχές είχαν εισβάλει σε φυλακές σε μια επιχείρηση με στόχο να τερματιστεί η κινητοποίησης και να υπάρξει υποχρεωτική σίτιση των κρατούμενων της άκρας αριστεράς που ζητούσαν να καταργηθούν τα κελιά απομόνωσης.

Εκατοντάδες άλλοι κρατούμενοι υπέστησαν τότε μόνιμες βλάβες στην υγεία τους και ο τουρκικός ιατρικός σύλλογος επισήμανε ότι οι απεργοί πείνας και τώρα κινδυνεύουν από διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Βέρνικε-Κόρσακοφ κ.ά.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής βουλής επισκέφθηκε την φυλακή Μπολού στη βορειοδυτική Τουρκία για να αποτιμήσει την κατάσταση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!