σταθεροποίηση της χώρας, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Τέτοια υποχώρηση, που αναστελλόταν μόνον μέσω παύσεων στις συναλλαγές, δεν γνώρισε το χρηματιστήριο της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας.
Έπειτα από την ανάληψη των προεδρικών εξουσιών από τον Μόρσι, έως την έναρξη των τωρινών διαδηλώσεων, στο χρηματιστήριο είχε συντελεστεί άνοδος της τάξεως του 35% .
Σύμφωνα με το Reuters, στα επεισόδια στους δρόμους από την Παρασκευή και μετά οι τραυματίες έφθασαν ήδη τους 500.
Τα επεισόδια ξέσπασαν ότι ο πρόεδρος Μόρσι εξέδωσε διάταγμα, που ρητά εξαιρεί τις αποφάσεις του από τον δικαστικό έλεγχο «έως ότου ένα νέο Κοινοβούλιο εκλεγεί»-όχι νωρίτερα απ την αρχή του 2013. Οι πολέμιοι αμέσως κατέστησαν σαφές ότι «το διάταγμα συνιστά ευθεία απειλή κατά της Δημοκρατίας».
Την Κυριακή, το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο γνωμάτευσε, γενικόλογα, ότι «το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον σε περιπτώσεις που αφορούν στην αιγυπτιακή κυριαρχία». Το ίδιο θεσμικό όργανο, υιοθετώντας συμβιβαστική συμπεριφορά απέναντι στην προεδρία, εισηγήθηκε όπως εισαγγελείς και δικαστές επιστρέψουν από αύριο στα καθήκοντά τους.
Από την πλευρά της, η προεδρία υπογράμμισε ότι πρόκειται για «προσωρινής ισχύος διάταγμα» και ότι την «ενδιαφέρει ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις».
Υιοθετήσαμε το διάταγμα αυτό, «προκειμένου να τιμωρηθούν διά της δικαστικής οδού οι διεφθαρμένοι του προηγούμενου καθεστώτος, αλλά και της μεταβατικής πολιτικής περιόδου», τονίστηκε επίσης από την προεδρία.
Παράλληλα, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αχμέντ Μέκι, μεσολαβεί σήμερα εντατικά μεταξύ δικαστικού σώματος και προεδρίας.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν στο Reuters ότι η προεδρία εκτιμά ότι «λίγα άλλαξαν στη Δικαιοσύνη σε σχέση με την ίδια πολιτική εποχή», άρα για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε ορισμένες αποφάσεις του προέδρου να μην υπόκεινται στον δικαστικό έλεγχο.