«Η αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία για τις ηγετικές ικανότητες και τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά που σε διακρίνουν διευρύνουν τη θετική αξιολόγηση της δικής σου υποψηφιότητας» πρόσθεσε.
Στην ομιλία του ενώπιον των μελών της Διευρυμένης Επιτροπής του κόμματος του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι εκλογές του ερχόμενου Φεβράρη πραγματοποιούνται στην πιο κρίσιμη περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
«Στις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη θα κριθεί κατά πόσον η Κύπρος θα αντιμετωπίσει συλλογικά και αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και τους κινδύνους που την απειλούν ή αν με πολυδιασπασμένες τις πολιτικές δυνάμεις και κατακερματισμένο το εσωτερικό μέτωπο δεν θα κατορθώσει να αποφύγει τα χειρότερα», είπε, για να προσθέσει ότι «το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι η επιλογή ενός Προέδρου» αλλά «η επιλογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης και εθνικής σωτηρίας».
«Είναι η επιλογή ενός σχεδίου, που, εκτός από τη διάσωση της οικονομίας, θα βάζει τα θεμέλια ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης των παραγωγικών μας δυνάμεων, ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης», συμπλήρωσε. Ανέφερε ότι το πλαίσιο αρχών και δράσεων για τη λύση του Κυπριακού που συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ και τον κοινό υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδη αποτελεί για το ΔΗΚΟ τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής μας της συνεργασίας, «γιατί κωδικοποιεί και αναδεικνύει διαχρονικές αρχές και θέσεις και μια διεκδικητική στρατηγική και πολιτική».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του ΔΗΚΟ ότι σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο στιγμή, θα σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όπως πάντοτε έπραττε το ΔΗΚΟ. «Όπως ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος έναντι του τόπου και της εθνικής μας υπόθεσης έκανε κρίσιμες ιστορικές επιλογές το 1993, όταν το ΔΗΚΟ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη και όπως ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, παρόλη την πολεμική που δεχόταν, δεν δίστασε να δώσει βοήθεια και στήριξη σε κρίσιμες φάσεις του κυπριακού προβλήματος», είπε.
Ο Μάριος Καρογιάν συνέχισε λέγοντας πως τώρα είναι η ώρα της υπέρβασης ιδεολογικών και στρατηγικών διαφορών στο όνομα μιας κοινής προσπάθειας για την υπέρβαση της κρίσης που απειλεί την ίδια την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε παράλληλα ότι η απόφαση για τη συνεργασία που πήρε το ΔΗΚΟ δεν είναι εκλογική αλλά και πως ούτε έχει ως αποκλειστικό της ορίζοντα την επόμενη κυβερνητική θητεία.
Είπε, απευθυνόμενος προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι η επόμενη θητεία είναι μία θητεία με την οποία θα θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή, να αφήσει την παρακαταθήκη της υστεροφημίας του, να αποδείξει ότι εννοεί πόσο πραγματικά θέλει να γίνει ο ηγέτης που ενώνει τις δυνάμεις όλων.
«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβες με τη συμφωνία μας αποτελούν μία έμπρακτη απόδειξη της ικανότητάς σου να ξαναδιαβάζεις την ιστορία, να αναθεωρείς την πορεία, να χαράζεις μια νέα πορεία, να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες του κυπριακού λαού» είπε προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο Μάριος Καρογιάν. «Να συμβάλεις, δηλαδή, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και, κυρίως, της αλλαγής όλων εκείνων των δεδομένων που σήμερα κάνουν μία μεγάλη μερίδα των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, να γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική και τους εκπροσώπους της» πρόσθεσε.
Εξήγησε ακόμη ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές είναι μια απόφαση ύψιστης πολιτικής ευθύνης και μέγιστης ιστορικής σημασίας. «Πρόκειται παράλληλα» συνέχισε, «για μια απόφαση υπέρβασης του διχαστικού παρελθόντος. Μια απόφαση, βεβαίως, που στηρίζεται σε ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, επειδή στην υπέρβαση που σήμερα επιχειρεί το ΔΗΚΟ υπάρχουν όρια».
Διαβεβαίωσε τέλος τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ για τη βαθιά στρατηγική σημασία της απόφασης του κόμματος για υποστήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, αναφέροντας πως «μία απόφαση που δεσμεύει, δίνει τη δυνατότητα, αλλά και δημιουργεί την υποχρέωση στο ΔΗΚΟ να παίξει ένα νέο πρωταγωνιστικό ρόλο, το ρόλο που θα του επιτρέψει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής για το κομματικό μας σύστημα και μιας νέας ηθικής για τις σχέσεις του με τους πολίτες».