Ο Βουλευτής Αχαΐας και συντονιστής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΟΥ Κινήματος. Νίκος Νικολόπουλος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Θεραπευτικού Κέντρου Απροσαρμόστων Παίδων...
«Η ΜΕΡΙΜΝΑ», συμμετείχε την Κυριακή το πρωί σε κοινή σύσκεψη με τους Βουλευτές Αχαΐας.
Ο Νίκος Νικολόπουλος στην τοποθέτηση του έκανε μία σύντομη αναδρομή στις κοινές προσπάθειες , αναφέρθηκε στις δυσκολίες του σήμερα και δεν παρέλειψε να κάνει και την δική του αυτοκριτική, για όσα προβλήματα παραμένουν ακόμα δισεπίλυτα στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας και ιδιαίτερα στα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες.
«Δεν υπάρχει πια χρόνος» είπε «για ατέρμονες συγκεντρώσεις και συζητήσεις, όπου εξαντλούμεθα στις αναγκαίες μεν αλλαγές των καταστατικών, των διαδικασιών και των εσωτερικών κανονισμών, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν θα καταλήξει κανείς πουθενά, εάν δεν αποφασίσει να συγκρουσθεί μετωπικά με όλους όσους εμπορεύονται πολιτικά και οικονομικά τον πόνο και την ευαισθησία μας για τα ΑμΕΑ, παριστάνοντας τους Υπουργούς… Πρόνοιας» .
Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας και Πρόνοιας Ν. Νικολόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης παραχώρησε συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων είπε: «Αποφασίσαμε να κινηθούμε όλοι -όσοι σήμερα είμαστε παρόντες - συντονισμένα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εγκριθεί άμεσα η τροποποίηση του παλαιού Οργανισμού, ώστε η ΜΕΡΙΜΝΑ να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες ημερησίας φροντίδας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης κ.α.
Δεν είμαστε και οι εννιά (9) κοινοβουλευτικοί εκεί… Ο Γιώργος Παπανδρέου κάπου θα δίδασκε επ΄αμοιβή «πως μπορείς με μα απόφαση να γυρίσεις ένα λαό 50 χρόνια πίσω» και για αυτό δεν μας έκανε την τιμή».
Ο Νίκος Νικολόπουλος όμως δεν σταμάτησε. Μίλησε και για τον Κ. Καραμανλή, όπου ως Πρωθυπουργός το 2004 ζήτησε να «τρέξει» το σχολείο του Αυτισμού και το παλιό Καραμανδάνειο… Οκτώ χρόνια μετά και ακόμα… και συνέχισε:
«Δυστυχώς, οι Υπουργοί δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο αλλά μετά βίας μόνο στέκονται στην επικεφαλίδα.
Εμείς θέλουμε να συναντήσουμε Υπουργούς με ανθρώπινη υπόσταση. Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και που το μόνο που πρέπει να επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Που να ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά του ανθρώπου. Που θα τους βρούμε; Σε αυτούς… που έρχονται!!!».
Ο Νίκος Νικολόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζομένους αλλά και την Διοίκηση για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσφέρουν, τονίζοντας: «Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» λειτουργεί στην Πάτρα από το 1969, παρέχοντας υπηρεσίες στα άτομα με Νοητική Υστέρηση από 5 έως και 18 ετών και από το 1973 υλοποιεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία.
Θα πρέπει δε, να τονισθεί πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται στα άτομα με νοητική υστέρηση, ολοκληρώνονται στο 23ο έτος της ηλικίας τους. Μετά από αυτή την ηλικία και την ολοκλήρωση της φοίτησης τους στο ΕΕΕΕΚ, οι άνθρωποι αυτοί όμως παραμένουν μετέωροι, αφού από την Πολιτεία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την μετέπειτα πορεία τους.
Δεδομένου ότι η «ΜΕΡΙΜΝΑ» αποτελεί για το νομό Αχαΐας -και όχι μόνον- τον μοναδικό χώρο που διαθέτει την αρτιότερη κτιριακή και στελεχιακή υποδομή στην εκπαίδευση ατόμων με Νοητική Υστέρηση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (τροποποίηση Οργανισμού, υλοποίηση προγραμμάτων) το μοναδικό καταφύγιο των παιδιών που ολοκληρώνουν την παρουσία τους στην ΣΜΕΑ, αλλά παράλληλα και μία ελπίδα για τις οικογένειες και στήριγμα για τα παιδιά αυτά, όταν πάψουν να υπάρχουν οι γονείς.
Με δικαιολογημένη αυτή την αυξημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τις υπηρεσίες του Κέντρου, από γονείς που ζητούν να ενταχθούν τα παιδιά τους στα προγράμματα του, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί την τελευταία δημόσια μονάδα εμείς έχουμε ένα δρόμο. Να ρίξουμε ΄΄γροθιές στο στομάχι΄΄, ναι στο στομάχι των καρεκλοκενταύρων της ηγεσίας του Υπουργείου . Στους χαρτογιακάδες, μανδαρίνους που πληρώνονται εξαιτίας αυτών των χαρισματικών παιδιών με τις ειδικές ανάγκες και να μην υποχωρήσουμε στις βολικές λογικές της κρίσης και της μιζέριας…»».
Ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος συνέχισε : «Επειδή το Ίδρυμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και προκειμένου το Ίδρυμα να μπορεί να δέχεται και να φιλοξενεί τροφίμους όλων των ηλικιών, αξιώνουμε όλοι μαζί, την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών τροποποίησης του Οργανισμού του Ιδρύματος, ώστε αυτό να δέχεται άτομα και άνω των 18 ετών.
Η τροποποίηση θα δώσει την δυνατότητα παροχής νέων υπηρεσιών προς τα ΑμΕΑ (ημερησία φιλοξενία, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης κ.α.) προσφέροντας ανακούφιση σε μία μεγάλη κοινωνική ομάδα -ώστε να μην οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση και κοινωνική απομόνωση- αλλά και την δυνατότητα περαιτέρω λειτουργίας της προσφοράς του «ΜΕΡΙΜΝΑ» προς τα ΑμΕΑ».
Ο τ. Υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε λέγοντας:
«Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο Ίδρυμα και έχουν να κάνουν με την άμεση λειτουργία του :
- Η χρηματοδότηση έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ, τα διάφορα ταμεία μετά την συγχώνευση τους στον ΕΟΠΥΥ χρωστούν αυτή την στιγμή στο Ίδρυμα σχεδόν 90.000 ευρώ, καθώς επίσης επαναλαμβάνω ότι το Ίδρυμα δεν μπορεί επίσημα να φιλοξενήσει τροφίμους άνω των 18 ετών. Ατόέχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα διαβήματα επίσημων φορέων του Κράτους (εισαγγελέων – πρόνοιας) που κατά καιρούς προστρέχουν στο Ίδρυμα, προς βοήθεια παιδιών με νοητική υστέρηση από όλη την Ελληνική επικράτεια.
Και ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το προσωπικό του Ιδρύματος είναι απλήρωτο σχεδόν 11 μήνες, εργαζόμενο κανονικά με αυταπάρνηση, σε ένα δύσκολο και ιδιαίτερο αντικείμενο που απαιτεί αυξημένη φροντίδα και γνώσεις.
Τα «κέρδη» λοιπόν από την άμεση έγκριση του Κανονισμού – Οργανισμού του Ιδρύματος» είπε ο τ. Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Νικολόπουλος, «είναι προφανή και πολλά, όπως:
Η γενικότερη κοινωνική ανακούφιση οικογενειών από όλη την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Επίσης θα εισρεύσουν πόροι κα κονδύλια όχι μόνο από τα νοσήλια των τροφίμων, αλλά και ιδιωτικές δωρεές των οικογενειών των τροφίμων. Με ταυτόχρονη υποδοχή στο Ίδρυμα -νέων εσόδων- που θα προέλθουν από τις δικαστικές συμπαραστάσεις (συντάξεις, ιδιωτικές περιουσίες κ.ο.κ.). Τέλος, το Ίδρυμα θα είναι οικονομικά αυτοτελές ενώ θα δημιουργηθούν αυτόματα νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού στην περιοχή των Πατρών. Ενώ παράλληλα οι διάφορες δομές του Ιδρύματος θα αυξηθούν κατακόρυφα με την δημιουργία παραγωγικών εργαστηρίων, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης τροφίμων με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία».
Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός και επί χρόνια τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ τόνισε ακόμα «Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι από όλα τα ανωτέρω δεν προκύπτει καμία δαπάνη για το δημόσιο παρά μόνο ωφέλεια».