Τα στοιχεία προκύπτουν από μια συνέντευξη του Ναούμ Λεβ, καταδρομέα που συμμετείχε στην επιχείρηση και σκότωσε τον Αμπού Τζιχάντ, στην εφημερίδα Yediot Aharonot.
Το Ισραήλ είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Αμπού Τζιχάντ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Χαλίλ αλ-Γουαζίρ, ωστόσο όπως αναφέρει το Al Jazeera για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε τη δημοσίευση των πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η συνέντευξη του Ναούμ Λεβ, που δόθηκε πριν από 12 χρόνια.
«Ο Αμπού Τζιχάντ είχε εμπλακεί σε φρικτές πράξεις εναντίον αμάχων... τον πυροβόλησα χωρίς δισταγμό», δηλώνει στη συνέντευξή του στη Yediot Aharonot. Στενός συνεργάτης και αναπληρωτής του Γιασέρ Αραφάτ, ο Αμπού Τζιχάντ είχε ηγετικό ρόλο στην Ιντιφάντα 1987-1994.
Ο Αμπού Τζιχάντ είχε κατηγορηθεί παράλληλα από τους Ισραηλινούς για μια σειρά από φονικές επιθέσεις πριν από την έναρξη της Ιντιφάντα, μεταξύ αυτών και μιας επίθεσης που σημειώθηκε το 1978 σε ένα λεωφορείο, όπου σκοτώθηκαν 38 άτομα.
«Για μας είναι το Ισραήλ που σκότωσε τον Αμπού Τζιχάντ και όχι ένας στρατιώτης. Ήταν απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας», δήλωσε πρώην στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και νυν ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ του Μαχμουντ Αμπάς.
Η επιχείρηση
Σύμφωνα με τον Ναχούμ Λεβ 26 Ισραηλινοί καταδρομείς έφτασαν στις ακτές της βόρειας Αφρικής στην Τυνησία με φουσκωτά. Ο Λεβ μαζί με έναν ακόμα καταδρομέα, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε γυναίκα, πλησίασαν το σπίτι του Αμπού Τζιχάντ προσποιούμενοι το ζευγάρι που ταξιδεύει για διακοπές.
Ο Λεβ, όπως αναφέρει το Al Jazeera, κρατούσε ένα κουτί από σοκολατάκια αλλά μέσα σε αυτό υπήρχε ένα όπλο με σιγαστήρα. Ο Λεβ πλησίασε το σπίτι και πυροβόλησε τον πρώτο φύλακα στο κεφάλι. «Όταν οι υπόλοιποι καταδρομείς ενημερώθηκαν πως η εξωτερική φρουρά έχει εξουδετερωθεί, έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα στο σπίτι φορώντας μάσκες», δηλώνει.
Ένας από τους καταδρομείς έτρεξε στις σκάλες με τον Λεβ πίσω του. Ο πρώτος πυροβόλησε αρχικά τον Αμπού Τζιχάντ. «Φαινόταν ότι κρατούσε όπλο, τότε τον πυροβόλησα και εγώ. Τον σκότωσα. Στη συνέχεια οι άλλοι πράκτορες επιβεβαίωσαν πως είχε σκοτωθεί», αναφέρει ο Ναχούμ Λεβ στη Yediot Aharonot. Ένας ακόμα φρουρός και ένας κηπουρός σκοτώθηκαν.
«Ήταν άσχημο που σκοτώσαμε τον κηπουρό», αλλά σε τέτοιες επιχειρήσεις «πρέπει να διασφαλίζεις πως έχουν εξουδετερωθεί όλοι όσοι μπορούν να αντισταθούν», σημείωσε.
Όπως σχολιάζει το Al Jazeera δεν έχει γίνει ακόμα σαφές για ποιο λόγο η στρατιωτική ηγεσία επέτρεψε τη δημοσίευση της συνέντευξης 12 χρόνια μετά. Σημειώνεται πως η λογοκρισία στο Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαγορεύσει τη δημοσίευση πληροφοριών αν κριθεί πως απειλείται η εθνική ασφάλεια.