Με το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι κοινοτικές πρωτεύουσες καθιστούν σαφές ότι έχει ήδη χαθεί σημαντικός χρόνος και πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για νέα καθυστέρηση. Μάλιστα, πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν ότι ενδεχόμενη αδυναμία να ληφθεί απόφαση στο καθοριστικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα προκαλέσει «εμπλοκή με ανυπολόγιστες συνέπειες» σχετικά με την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Τα ζητούμενα είναι δύο για να αποφευχθεί «ατύχημα». Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προαπαιτούμενα που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και η ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας ώστε να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα στο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης και δεν θα σταθεί εμπόδιο η ανεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η έκθεση της τρόικας
Θεωρεί μάλιστα βέβαιο πως η έκθεση της τρόικας θα είναι εγκαίρως έτοιμη, και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ανοιχτή γραμμή του υπουργείου με την τρόικα.
Ο υπ.Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέστησε σαφές πως πλέον δε υπάρχουν περιθώρια για την οποιαδήποτε καθυστέρηση.
Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων». «Μετά το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζουν και άλλα Κοινοβούλια για την εκταμίευση, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» κατέληξε. Στην Ευρωζώνη εκφράζεται πάντως δυσφορία για τη στάση της Ελλάδας, η οποία δεν εκμεταλλεύτηκε τη θετική δυναμική που δημιούργησε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής και κυρίως τις θετικές προθέσεις του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Εurogroup στις 8 Νοεμβρίου. Oλα δείχνουν λοιπόν ότι οι κοινοτικές αποφάσεις για τη χώρα μας θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, στο «παρά ένα», λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.
Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
Μήνυμα για το χρέος
Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι «η μείωση του χρέους είναι ένα παγκόσμιο καθήκον». Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να επωμισθούν την ίδια ευθύνη που ανέλαβε η Ευρώπη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για σταθερότητα.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε επίσης ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης μπορεί να γίνει μόνο όταν θα είναι πλήρως λειτουργικός ο μηχανισμός, ενώ επανέλαβε ότι αυτό που προέχει είναι η ποιότητα και όχι η ταχύτητα.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Συστάσεις για νέο «κούρεμα»
Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, προτείνει σημαντική μερίδα του διεθνούς Τύπου, που απορρίπτει ταυτόχρονα τη λύση της επαναγοράς του. Εκκληση στους πολιτικούς παράγοντες να καταστήσουν μια νέα διαγραφή χρέους εφικτή απευθύνουν οι βρετανικοί «Financial Times», ενώ η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα το μείζον ζήτημα της μείωσης του χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα.
Στην Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πολιτική βούληση για μία αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι αυτή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή θα είχε μόνο μικρά αποτελέσματα.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδέα επαναγοράς χρέους είναι ελκυστική, ειδικά για το Βερολίνο, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματική. Μια επαναγορά, προσθέτει, θα αφορούσε μόνο το 40% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, ενώ μια επαναγορά 30 δισ. χρέους θα μπορούσε να το μειώσει μόλις κατά 12% του ΑΕΠ, διατηρώντας το ωστόσο μακριά από τον στόχο του 120%.
imerisia.gr