tromaktiko: Καβγάς στην Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Καβγάς στην Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα



Διαπληκτισμοί, φωνές, απρεπείς χαρακτηρισμοί ήταν το σκηνικό που συνέθετε την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου Πάφου που ...συνήλθε για δεύτερη φόρα προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα του οργανογράμματος του Πάφος 2017. Η συνεδρία διακόπηκε δυο φορές αφού μέλη των δημοτικών ομάδων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ συντάθηκαν με τις δημοτικές ομάδες του ΑΚΕΛ ,της ΕΔΕΚ και του Ευρωκο διαφωνώντας με την πρόταση του δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα να ηγηθεί ο ίδιος του συμβουλίου .

Αρχικά ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ζήτησε αναβολή της συζήτησης του θέματος της σύνθεσης του Πάφος 2017 κάτι που απορρίφθηκε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ του δημοτικού συμβούλου του Ευρωκο Ανδρέα Χρυσανθου και των δημοτικών συμβούλων Μαρίας Ζαβρού και Εύρου Λοϊζίδη από το ΔΗΚΟ και Φαίδωνα Φαίδωνος από το ΔΗΣΥ. Ακολούθως αφού ζητήθηκε πεντάλεπτο διάλειμμα από το Δήμαρχο για διαβούλευση με την Δημοτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, το οποίο διήρκησε μια σχεδόν ώρα, κατατέθηκε εκ νέου η πρόταση από το Δήμαρχο για αναβολή προκαλώντας τις αντιδράσεις της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για καταστρατήγηση από τον δήμαρχο Πάφου των κανονισμών λειτουργιάς του σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην διάρκεια της διακοπής ο Δήμαρχος ενημέρωσε τις δημοτικές ομάδες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ότι θα ζητούσε εκ νέου αναβολή και δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του Πάφος 2017 γι' αυτό και στην δεύτερη ψηφοφορία πέρασε η εισήγηση του για αναβολή. Το θέμα του οργανογράμματος παραμένει πάντως σε εκκρεμότητα αφού το άδοξο τέλος της συνεδρίας δεν επέτρεψε να ληφθεί απόφαση αν τελικά θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες και ποιοι θα είναι αυτοί.

Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη μας ως δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ο επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Νίκος Σιμμιλίδης. Ο κ.Σιμιλιδης επιβεβαίωσε επίσης πως κατά το διάλειμμα που ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Πάφου προκειμένου να ενημερώσει τις δημοτικές ομάδες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ο κ. Βέργας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του Πάφος 2017. Ανέφερε επίσης πως έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και κάλεσε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει την αυτοκριτική του. «Σκοπός μας θα πρέπει είναι να παράξουμε έργο και να αφήσουμε τις κακές αναμνήσεις στο παρελθόν».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής ανέφερε ότι ντράπηκε που είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Σεβόμαστε αυτούς που μας εξέλεξαν και οφείλουμε να έχουμε λόγο σε κάθε συνεδρία. Με την εμμονή του Δημάρχου, να προεδρεύσει του Οργανισμού Πάφος 2017 σμπαράλιασε την ενότητα που είχε μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και έθεσε δυναμίτιδα στο Δημοκρατικό διάλογο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου». Ο κ. Σιαηλής ανέφερε πως ο Δήμαρχος Πάφου θα πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των διαδικασιών , των νόμων και των κανονισμών. Κάλεσε μάλιστα τον Σάββα Βέργα να δηλώσει δημόσια πως τηρεί πιστά το φάκελο της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 για να μπορέσει να προχωρήσει ο Οργανισμός. Κατηγόρησε επίσης τον Δήμαρχο Πάφου που ζήτησε το θέμα να επανεξεταστεί σε 2,5 μήνες και συγκεκριμένα σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συγκληθεί μετά το πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου και σε μικρό διάστημα πριν τις Προεδρικές εκλογές.

Καμιά κομματική απόφαση δεν έχει παρθεί από το Δημοκρατικό κόμμα για υποστήριξη Σάββα Βέργα τονίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος Εύρος Λοιζίδης. Το Δημοκρατικό κόμμα είπε με βάση των αρχών και αξιών που το διέπει, δεν αφαιρεί το λόγο ούτε το δικαίωμα οποιουδήποτε εκλεγμένου να καταθέτει τις δικαιολογημένες προτάσεις του. Ο κ. Λοιζίδης ανέφερε πως με βάση την φιλοσοφία του Οργανισμού του Πάφος 2017 δεν πρέπει να συμμετέχουν εκλελεγμένα μέλη. «Εμείς πρόσθεσε θέλουμε να παράξουμε έργο δίχως να απογοητεύσουμε τους δημότες ».

Έκπληξη για το γεγονός ότι η επόμενη συνεδρία που θα ασχοληθεί με το Οργανόγραμμα του Πάφος 2017 θα γίνει μετά τις γιορτές εξέφρασε ο Ανδρέας Χρυσάνθου Δημοτικός Σύμβουλος του ΕΥΡΩΚΟ .Ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως η αναβολή που ζήτησε ο Δήμαρχος Πάφου έγινε για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης ώστε να προεδρεύσει του Οργανισμού.

«Δεν ευνοούμε την κομματικοποίηση του Πάφος 2017», δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ Λάζαρος Ομήρου. Ο κ Ομήρου ανέφερε πως μετά την τελευταία συνεδρία έχασε η Πάφος για ακόμη μια φορά. Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως ο Πολιτισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έννοια υποκειμενική. Δυστυχώς πρόσθεσε κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Επεσήμανε πως επιβάλλεται να επανέλθει η ομαλότητα και τόνισε πως ο σκοπός του Πάφος 2017 είναι ιερός και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κατάσταση είπε θυμίζει προεκλογικό αλισβερίσι που αφήνει εκτεθειμένους τους εθελοντές και τους απλούς ανθρώπους που πίστεψαν στο θεσμό.

Εξάλλου ο Πέτρος Μαύρος , εθελοντής στην προσπάθεια που κατεβλήθη για να κατακτήσει η Πάφος τον θεσμό, ανέφερε ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο απέδειξε την αναξιότητα του να αντιμετωπίσει κάτι το νέο. Ο κ. Μαύρος ανέφερε πως στόχος είναι η Πάφος να καταφέρει να πάρει την Πολιτιστική κουλτούρα της Ευρώπης. Από εδώ και πέρα, πρόσθεσε, η Πόλη της Χρυσοχούς, η Γεροσκήπου, η Λέμπα, η Τάλα , τα Κονιά, τα Κελοκέδαρα, και η Παναγιά πρέπει να πορευτούν μαζί στην προσπάθεια. Ο κ. Μαύρος τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας εταιρείας, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Ο Οργανισμός του Πάφος 2017 είπε, πρέπει να αποτελείται από τεχνοκράτες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και αναγνώριση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!