tromaktiko: Η κρίση κλόνισε μέχρι και την πίστη στο Θεό

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η κρίση κλόνισε μέχρι και την πίστη στο Θεό



Ο πατήρ Μιχαήλ Παπαθεοχαράκης, από την ενορία της Αγίας Τριάδας, με πόνο ψυχής βλέπει τους πιστούς να τα βάζουν ακόμα και με το Θεό εξαιτίας της ανέχειας, αλλά και άλλων συμφορών...
Η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία αν κάτι έθιξε ήταν η αξιοπρέπεια του Έλληνα.

Ιδιαίτερα οι οικογένειες που δεν άνηκαν στην σφαίρα του νεοπλουτισμού αλλά στην σφαίρα της ισορροπίας και της επιβίωσης (διότι ναι, σαφώς και υπήρχαν τέτοιες οικογένειες), πάντα δούλευαν για να έχουν τα απαραίτητα: Ένα ψυγείο γεμάτο και μια καλή εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Τώρα, σχεδόν ανελέητα, τα κάστρα της ασφάλειάς τους γκρεμίστηκαν, καθώς δεκάδες νοικοκυραίοι έμειναν χωρίς δουλειά, χωρίς μεροκάματο, χωρίς τίποτα. Και ο υπερήφανος Έλληνας σκύβει το κεφάλι, για να βρει ένα πολύτιμο πιάτο φαΐ ή λύση για τα φροντιστήρια του παιδιού. Μέσα σε αυτήν την απόγνωση τα βάζει με τους πάντες ... ακόμα και με το Θεό!

Διότι μπορεί ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας να έχει, που και που, συνομιλία μαζί Του, αλλά οι ταπεινοί πιστοί που πάντα στήριζαν τις προσδοκίες και τα όνειρά τους στις προσευχές τους, έχασαν την ελπίδα τους και δεν κάνουν ούτε την προσευχή τους. Σιγά –σιγά απομακρύνονται…

Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι τυχαία ή αυθαίρετη , γίνεται από ένα νέο άνθρωπο της εκκλησίας, τον ιερέα της Αγίας Τριάδας Μιχαήλ Παπαθεοχαράκη, ο οποίος αφουγκραζόμενος τη δύσκολη κατάσταση των ενοριτών του, προχώρησε στη σύσταση κοινωνικού φροντιστηρίου ενώ προετοιμάζει και το κοινωνικό ιατρείο.

«Είναι αλήθεια ότι η πίστη έχει κλονιστεί. Έρχονται εδώ οι πιστοί, τόσο αγανακτισμένοι από την όλη κατάσταση, από το γεγονός ότι δεν έχουν δουλειά, ότι αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα, ακόμα και σίτισης, που έχει κλονιστεί μέχρι και η πίστη τους. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε κοντά τους και να προσπαθούμε να τους δώσουμε ελπίδα».

Ο πατήρ Μιχαήλ Παπαθεοχαράκης βιώνει όλη αυτήν την κατάσταση με «πόνο ψυχής» όπως δηλώνει στο MadeinCreta. Γι'αυτό και η ενορία προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει και με τη στήριξη του κόσμου, να βοηθήσει το συνάνθρωπο.

Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, η Αγία Τριάδα ήταν πάντα μια ενορία που ήταν κοντά στον άνθρωπο. Μεγάλο έργο άφησε πίσω του ο πατήρ Μεθόδιος ο οποίος έκανε τα πρώτα συσσίτια τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα μαγείρευε μόνος.

Και ξαφνικά ο τροχός του χρόνου γύρισε πάλι πίσω, δυστυχώς. Εβδομήντα άνθρωποι πηγαίνουν κάθε μεσημέρι στην Αγία Τριάδα για να φάνε, από όλες τις γειτονιές του Ηρακλείου. Άλλοι περνάνε από εκεί και κάνουν βόλτες περιμένοντας να τους καλέσουν μέσα. Είναι και αυτή η ρημαδιασμένη ντροπή…

Κι αυτό το συναίσθημα έχει επηρεάσει μέχρι και την προσέλευση του κόσμου στον εκκλησιασμό της Κυριακής. Είναι και τα παράδοξα βλέπετε, και εκκλησιασμός και κουτσομπολιό. Και σταυρός και φαρμακερή γλώσσα, για το αν βρίσκονται μέσα πιστοί που έκτος από την ψυχή τους θέλουν να ταΐσουν και το στομάχι τους. Τι και αν το κήρυγμα του παπά, κατακεραυνώνει αυτές τις σκέψεις κάθε Κυριακή;

Τα επακόλουθα της κλειστής κοινωνίας και των μυαλών που δεν αλλάζουν…

«Οι πιστοί δεν προσέρχονται πια στην εκκλησία. Ακόμα και ορισμένοι που είναι τα μεσημέρια μαζί μας και θέλουν, δεν το κάνουν, επειδή δεν αντέχουν την κοινωνική κριτική που ασκείται μέσα στην εκκλησία από άλλους πιστούς!»

Άλλα όλα αυτά τα γνωρίζουν οι ιερείς , για αυτό και είναι διακριτικοί και φιλόξενοι. Βλέπουν την πείνα στα μάτια… Άλλοι μπορεί να είναι νηστικοί ακόμα και ημέρες άλλοι έχουν και κάποιο παιδί στην αγκαλιά. Αλλά για όλους έχει ο Θεός…

«Πολλοί συνάνθρωποι πεινάνε αλλά ντρέπονται να πλησιάσουν… Τους καταλαβαίνω αμέσως. Πρέπει να τους πλησιάσω εγώ. Όλοι τους στο παρελθόν νοικοκυραίοι άλλοι σπουδαγμένοι. Κάθε σπίτι και μια ιστορία».

Εκτός από τη σίτιση η ενορία της Αγίας Τριάδας φροντίζει και για τη μόρφωση. Ο πατήρ Μιχαήλ πήγε και πήρε τετράδια και μολύβια για να μοιράσει στα παιδιά και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Μέσα σε μια εβδομάδα συγκεντρώθηκαν 18 καθηγητές, κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, μεταξύ αυτών και άνεργοι για να βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν τα φροντιστήριά τους, τώρα που οι γονείς τους δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν.

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν μαθήματα 70 μαθητές , στην συντριπτική τους πλειοψηφία από το Ηράκλειο και ελάχιστοι από τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Τα μαθήματα που παραδίδονται είναι ξένες γλώσσες , αγγλικά και Ιταλικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία και φιλολογικά μαθήματα και αφορούν μαθητές από Β’ δημοτικού μέχρι Γ’ Γυμνασίου.

«Όποια προσπάθεια και να κάνουμε στηρίζεται στο φιλότιμο των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν δεν έχουν, μπορούν δεν μπορούν, έρχονται εδώ και βοηθάνε, από τα τρόφιμα, το υστερημά τους, τώρα και τα γράμματα. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», τονίζει ο ιερέας, που προσπαθεί να μαλακώσει λίγο τις καρδιές των ανθρώπων.

Μάλιστα ο ίδιος μετέφερε στο MadeinCreta μια εικόνα που τον συγκίνησε με έναν άνεργο πατέρα τριών παιδιών. “ Ήρθε εδώ ένας άνεργος οικοδόμος πατέρας τριών παιδιών, που δεν έχει δουλειά για ένα χρόνο, και απογοητευμένος έψαχνε να βρει τρόπο για να μην σταματήσει τα φροντιστήριά τους. Η γυναίκα του, εκείνη την ώρα είδε την ανακοίνωση στην εφημερίδα και του είπε: «Ορίστε υπάρχει Θεός!».

Στα μαθήματα μπορεί να πάει όποιος θέλει. Η εκκλησία δε ζητά χαρτιά και φορολογικές δηλώσεις και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για όποιον επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του.

Πριν το MadeinCreta αποχωρήσει από την Αγία Τριάδα συνομίλησε με τη μαγείρισσα, που μαγειρεύει κάθε ημέρα για 70 στόματα. Η κ. Χαρά εκείνη την ώρα τακτοποιούσε τις μερίδες, ενώ είχε ξεχωρίσει και αυτές που προορίζονταν για τους ανήμπορους ηλικιώμενους, που εξηπηρετούντται από τις εργαζόμενες στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Συγκινημένη δήλωσε ότι με χαρά κάθε ημέρα μαγειρεύει για αυτούς που έχουν ανάγκη."Είναι σαν να μαγειρεύω στην οικογένειά μου, για αυτό νιώθω καλά επειδή βοηθάω και εγώ τους συναθρώπους μου".

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!