Η έρευνα, που διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα ψυχολόγων, οικονομολόγων και ζωολόγων υποστηρίζει ότι η κρίση μέσης ηλικίας έχει βιολογικά και κοινωνικά αίτια και δεν περιορίζεται στους ανθρώπους αλλά εκδηλώνεται ακόμα και στα ζώα.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χιμπατζήδες και οι ουρακοτάγκοι έχουν παρόμοια καμπύλη ευτυχίας με αυτή των ανθρώπων, δηλαδή στη νεότητά τους είναι πολύ ευτυχισμένοι, στη μέση ηλικία λιγότερο και στα γεράματα είναι και πάλι ιδιαίτερα χαρούμενοι.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τρείς ομάδες:
-Ομάδα Α: 155 χιμπατζήδες σε ζωολογικούς κήπους της Ιαπωνίας
-Ομάδα Β: 181 χιμπατζήδες σε ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ και της Αυστραλίας
-Ομάδα Γ: 172 ουρακοτάγκους σε ζωολογικούς κήπους σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Σιγκαπούρη
Φροντιστές, εθελοντές και ερευνητές με εξειδικευμένες γνώσεις χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν το επίπεδο ευτυχίας των ζώων.
Για παράδειγμα, μια από τις ερωτήσεις που καλούνταν να συμπληρώσουν ήταν πόση ευχαρίστηση απολάμβαναν τα ζώα από την κοινωνική συναναστροφή.
Όπως διαπιστώθηκε, και οι τρείς ομάδες έπασχαν από κρίση μέσης ηλικίας. Ποια είναι ωστόσο τα αίτια;
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κρίση στους χιμπατζήδες δεν οφείλεται αποκλειστικά σε βιολογικούς παράγοντες αλλά και σε κοινωνικούς, αφού η κοινωνία τους οργανώνεται όπως και η δική μας.
Για παράδειγμα, οι χιμπατζήδες δεν θα ζητήσουν στα 40 τους να οδηγήσουν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, αλλά αντιμετωπίζουν άλλες κοινωνικές πιέσεις που σχετίζονται με τη συνεύρεση ή την πρόσβαση σε τροφή.
Η έρευνα, που ανατρέπει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα αποδεικνύοντας ότι η κρίση μέσης ηλικίας δεν μαστίζει μόνο τους ανθρώπους, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
econews.gr