tromaktiko: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς, προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς, προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης



Η έντονη απογοήτευση των πολιτών και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι οι πρωταγωνιστές της νέας δημοσκόπησης της Public Issue. Όπως προκύπτει, καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ τον πλησιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, ο πρόεδρος της ΝΔ κρίνεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 37% των πολιτών, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 31%. Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, «βλέπει» το ποσοστό του να μειώνεται κατά 4% από το αντίστοιχο βαρόμετρο του Οκτωβρίου, ενώ αντίθετα το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα αυξήθηκε κατά 3%. Το 27% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή το 39%, νιώθει πως ούτε η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν την καλύτερη λύση για τη χώρα. Το 32% προτιμάει τον συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει οκτώ μονάδες λιγότερες, στο 24%.

Ωστόσο, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει αισθητό προβάδισμα, καθώς το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε. Ακολουθεί η ΝΔ με 26%.

Αρνητική είναι η εικόνα που τρέφουν οι πολίτες ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους. Συμπαθέστερη πολιτική παράταξη είναι η ΔΗΜΑΡ με 41%, και ακολουθείται από το ΣΥΡΙΖΑ με 39%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 35%, τη ΝΔ με 31%, το ΚΚΕ με 20%, τη Χρυσή Αυγή με 16% και το ΠΑΣΟΚ με 13%. Αναφορικά με τους αρχηγούς, τη θετικότερη γνώμη των περισσότερων συγκεντρώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης (49% θετική, 48% αρνητική γνώμη) και είναι ο μοναδικός αρχηγός ο οποίος απολαμβάνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές «ψήφους». Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42% θετική έναντι 56% αρνητική), ο Αντώνης Σαμαράς (38, έναντι 60%), ο Πάνος Καμμένος (37 έναντι 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (23 έναντι 74%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 έναντι 78%) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%). Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, πέφτοντας κατά πέντε μονάδες, ενώ πτώση υπέστησαν και οι Πάνος Καμμένος (-3) και Αντώνης Σαμαράς (-1). Άνοδο πέτυχαν οι Αλέκα Παπαρήγα (+2), Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (αμφότεροι +1). Στάσιμος παρέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το 81% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με μόλις το 11% να δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 8% εκτιμά πως η Δημοκρατία δεν υπάρχει ή έχει καταργηθεί.

Στην ερώτηση «Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;», το 50% απάντησε η οικονομία, το 41% η ανεργία, το 26% τα κόμματα-πολιτικοί και ακολουθούν η μετανάστευση (2%), η τάξη-ασφάλεια (4%), η Παιδεία (5%) και η κρίση αξιών-ιδεολογίας (6%). Το 43% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί εντός των ερχόμενων 12 μηνών, το 32% προβλέπει ότι θα βελτιωθεί και το 24% κρίνει πως θα μείνει ίδια, με τα νούμερα να χειροτερεύουν ως προς την προσωπική οικονομική προοπτική τους. Το εντυπωσιακό 75% προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης, ενώ μόλις το 5% δηλώνει αισιόδοξο προσδοκώντας βελτίωση.

Την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το 62% να εκτιμά πως είναι αναγκαίες (πτώση από 75% τον Απρίλιο του 2011) και το 33% να απαντά πως δεν είναι αναγκαίες (άνοδο από 21%). Η υποστήριξη για τις ιδιωτικοποιήσεις πηγάζει κυρίως από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (80% υπέρ), του ΠΑΣΟΚ (78%) και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων (54%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το 49% να δηλώνει ενάντιο στις αποκρατικοποιήσεις και το 45% να τάσσεται υπέρ.
http://www.eklogika.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!